نمایش نتایج 1 تا 10 از 10

نام تاپیک: ایران، گران‌ترین اینترنت جهان

  1. #1
    کاربر دائمی آواتار zoofa
    تاریخ عضویت
    اردیبهشت 1387
    محل زندگی
    اصفهان
    سن
    35
    پست
    287

    ایران، گران‌ترین اینترنت جهان

    معضل قیمت بالای اینترنت در ایران به عقیده بسیاری از کارشناسان و تحلیل‌گران در واقع یکی از موثرترین موانع برای افزایش ضریب نفوذ اینترنت در کشور ما به حساب می‌آید که متاسفانه همچنان هم راه‌حلی عملی برای آن ارائه نشده است. این در حالی است که دیگر در این سال‌ها انواع مختلفی از تحلیل‌ها درباره عوامل افزایش بالا بودن اینترنت در کشور ارائه شده است که بیشترین آنها مربوط به حضور پر رنگ بخش دولتی در عرصه‌های مختلف توزیع و عرضه اینترنت است که به ایجاد بازاری غیررقابتی کمک می‌کند.

    ایران، گران‌ترین اینترنت جهان
    این روزها دیگر فناوری ارتباطات و میزان استفاده از کاربردهای مختلف آن به یکی از مهم‌ترین و موثرترین شاخص‌های توسعه انسانی در جهان تبدیل شده است. دلیل را هم باید در سرعت پیشرفت این صنعت، بخش‌های وابسته به آن و البته میزان نفوذ آن در زندگی روزمره جست‌وجو کرد. این پیشرفت هم مانند هر تغییر جدید دیگری هزینه‌هایی دارد که علاقه‌مندان به آن باید آن را بپردازند. این همان موضوعی است که در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته دنیا پذیرفته شده و به تدریج به تعادل رسیده است تا جایی که دیگر برای آنها پرداخت هزینه برای اتصال به شبکه جهانی اینترنت شکل یک معضل جدی را پیدا نمی‌کند. شاید این به همان علتی است که چنین کشورهایی خیلی زودتر از کشورهای جهان سوم و در حال توسعه راه پیشرفت و توسعه را در پیش گرفته‌اند و سعی دارند با سرعت بیشتری هم آن را ادامه بدهند.

    در مقابل، اما کشورهای در حال توسعه هنوز هم برای اتصال به شبکه اینترنت که در واقع یک نیاز اولیه در عصر ارتباطات محسوب شده و ساده‌ترین کاربرد فناوری اطلاعات است، با مشکلات مختلفی رو‌به‌رو هستند که شاید مهم‌ترین آنها به خصوص در کشور ما قیمت و هزینه استفاده از این فناوری است.
    با این همه اما موضوع وقتی پیچیده‌تر می‌شود که یک مقایسه ساده نشان می‌دهد قیمت اینترنت در ایران حتی نسبت به کشورهایی با زیرساخت و توسعه‌ یافتگی مشابه هم بالاتر بوده و به عبارت دیگر کاربران ایرانی برای اتصال به اینترنت شرایط سخت‌تری نسبت به کاربران این کشورها دارند.

    قرار نیست درباره موضوعی تکراری بگوییم. قیمت بالای اینترنت در ایران هر چند موضوع جدیدی نبوده و نیست، اما مقایسه این قیمت‌ها با قیمت خدمات مشابه در کشورهای دیگر گاهی می‌تواند نقش یک تلنگر را به خوبی ایفا کند. درست به همین دلیل هم قیمت اینترنت در چند کشور به عنوان نمونه در این مطلب با هم مقایسه شده‌اند؛ کشورهایی که معیار انتخاب آنها در بعضی موارد شرایط مشابه و در موارد دیگر به عنوان الگوی مناسب بوده است که آنها را در زیر می‌خوانیم:

    هند
    هندوستان در واقع یک نمونه مناسب از کشورهایی است که در سال‌های اخیر مسیر توسعه را با سرعت خوبی طی می‌کند. بر اساس آخرین آمار تعداد کاربران اینترنت در این کشور به 13 میلیون و 54‌هزار نفر می‌رسد که از این میان در حدود 4‌میلیون و 73‌هزار نفر از آنها به اینترنت پرسرعت دسترسی دارند. در این کشور حدود 8 شرکت بزرگ ارائه دهنده خدمات اینترنت سعی دارند تا اینترنتی با سرعت 256 کیلوبیت یا بیشتر را در اختیار کاربران این کشور قرار بدهند.

    با این حال شرکت BHARAT SANCHAR NIGAM یا BSNL اصلی‌ترین ISP در سرتاسر این کشور به حساب می‌آید. این شرکت در حال حاضر اینترنتی با سرعت 256 کیلوبیت در هر ثانیه را با قیمتی متغیر از 2500 تا 5000 روپیه (50 تا 100دلار) برای هر ماه در اختیار کاربرانش می‌گذارد. این در حالی است که این قیمت‌ها بعد از دو سال استفاده برای هر کاربر تا 20‌درصد هم کاهش پیدا می‌کند. البته بهتر است بدانید که به این مبلغ مقداری مالیات هم اضافه می‌شود که بر اساس نوع طرح مورد استفاده متغیر است.

    قطر
    در این کشور کوچک هرچند شرکت تلکام قطر یا Q-Tel از سال 1998 بزرگ‌ترین شرکت ارتباطی به حساب می‌آید، اما آنقدر فعال بوده که توانسته است در سال 2008 در فهرست 20 شرکت ارتباطی بزرگ دنیا قرار بگیرد. این کشور در حدود 80‌هزار نفر کاربر اینترنت دارد که حدود 30‌هزار نفر از آنها کاربران اینترنت پر سرعت هستند. این شرکت از سال 2002 خدمات اینترنت پر سرعت را برای کاربران این کشور ارائه کرده است و در حال حاضر برای استفاده یک ماهه از اینترنت با سرعت یک مگابیت هزینه‌ای برابر 55‌دلار از کاربرانش دریافت می‌کند. کاربران قطری همچنین برای استفاده از اینترنتی با سرعت‌های 4،2 و 8 مگابیت در هر ثانیه باید به ترتیب 110،83 و 164‌دلار در هر ماه بپردازند.

    امارات‌متحده عربی
    یکی از کشورهای همسایه آبی ایران که در دهه اخیر رشد قابل‌توجهی را در زمینه ارتباطی و اقتصادی تجربه کرده است تا جایی که این کشور در حال حاضر یکی از کشورهای پیشرفته از نظر فناوری ارتباطات در منطقه به حساب می‌آید. در این کشور هم شرکت‌های ISP مختلفی به ارائه خدمات اینترنت برای کاربران مشغولند اما در میان آنها بیشترین کاربران اینترنت پرسرعت از خدمات دو شرکت DU و اتصالات استفاده می‌کنند. شرکت DU که 40‌درصد از مالکیت آن در اختیار دولت امارات است، این روزها اینترنت پرسرعت با سرعت‌های 512 کیلوبیت، 1، 2، 8، 16 و 24 مگابیت را به ترتیب با قیمت‌های 5، 68، 95، 123، 149 و 204‌دلار برای هر ماه در اختیار کاربرانش قرار می‌دهد. این در حالی است که کاربرانی که از خدمات شرکت اتصالات بهره می‌برند باید به طور متوسط برای اشتراک ماهانه اینترنت با سرعت یک مگابیت مبلغی برابر 50‌دلار بپردازند.

    پاکستان
    در کشور همسایه شرقی ما هم گویا اوضاع چندان هم بد نیست. کاربران پاکستانی در حال حاضر می‌توانند از خدمات حدود 6 شرکت خدمات‌ دهنده اینترنت بهره ببرند. با این همه شرکت PTCL فعال‌ترین شرکت در این زمینه است که به بیش از 167 شهر ارائه خدمات می‌کند. کاربران این شرکت می‌توانند از اینترنت پر سرعتی با سرعت‌های 2،1 و 4 مگابیت به ترتیب با قیمت‌های 5/24، 41 و 102‌دلار استفاده کنند.

    انگلستان
    این کشور که در دسته کشورهای توسعه یافته در زمینه فناوری ارتباطات قرار می‌گیرد، فضای رقابتی خوبی را در بازار اینترنت خود به وجود آورده است. درست به همین دلیل هم هست که تعداد شرکت‌های ارائه دهنده خدمات اینترنتی در این کشور هر روز در حال افزایش است. به این ترتیب کاربران انگلیسی انتخاب‌های متفاوتی در اختیار دارند و می‌توانند انتخاب مناسب با نیازشان را راحت‌تر انجام بدهند.
    در حال حاضر؛ اما بیشترین کاربران اینترنت پر سرعت در این کشور از خدمات دو شرکت BT و Vrigin Media استفاده می‌کنند. با این اوصاف این روزها کاربران انگلیسی برای استفاده از اینترنت با سرعت20 مگابیت برای هر ماه 16‌دلار به شرکت O2 می‌پردازند، در حالی که برای اینترنت 10 مگابیتی مبلغ 2/8‌دلار به شرکت Vrigin Media می‌پردازند. شرکت BT، اما برای اینترنت با سرعت 8 مگابیت در هر ماه 75/12‌دلار از کاربرانش دریافت می‌کند. با این حال شرکت AOL گویا ارزان‌ترین قیمت‌ها را دارد و برای یک ماه استفاده از اینترنت یک مگابیتی از کاربرانش مبلغ 8‌دلار دریافت می‌کند.

    آمریکا
    یکی از پیشرفته‌ترین کشورهای جهان اگرچه این روزها درگیر بحران اقتصادی بی‌سابقه‌ای است، اما همچنان کاربرانش جزو طرفداران پر و پا قرص استفاده از اینترنت هستند. تا جایی که حتی همان یک چهارم جمعیت این کشور که درآمدی کمتر از 3‌هزار‌ دلار در ماه دارند هم از اینترنت و کاربری‌های آن دست نمی‌کشند. در این کشور اگرچه معمولا جدیدترین تکنولوژی‌ها زودتر از دیگر کشورها می‌رسند، اما هنوز هم 41‌درصد کاربران اینترنت آن به استفاده از اینترنت از طریق کابل تمایل دارند. با همین اوصاف هم هست که تعداد ISPهای این کشور بسیار بیشتر از انگشتان هر دو دست است تا آنجا که بر اساس آخرین آمار در سال 2009 بیش از دو سوم کاربران این کشور از خدمات بیش از یک شرکت استفاده می‌کنند. این آمارها نشان می‌دهند که کاربران این کشور به طور متوسط برای استفاده از اینترنت هوشمند ماهانه 38‌دلار می‌پردازند و برای استفاده از اینترنت با سرعت بالای 24 مگابیت به طور متوسط 39‌دلار در هر ماه باید بپردازند. این تحقیق نشان می‌دهد با وجود افزایش فشارهای مالی اما همچنان تعداد کاربران اینترنت پر سرعت در این کشور در حال افزایش است.

    ... و بالاخره ایران
    معضل قیمت بالای اینترنت در ایران به عقیده بسیاری از کارشناسان و تحلیل‌گران در واقع یکی از موثرترین موانع برای افزایش ضریب نفوذ اینترنت در کشور ما به حساب می‌آید که متاسفانه همچنان هم راه‌حلی عملی برای آن ارائه نشده است. این در حالی است که دیگر در این سال‌ها انواع مختلفی از تحلیل‌ها درباره عوامل افزایش بالا بودن اینترنت در کشور ارائه شده است که بیشترین آنها مربوط به حضور پر رنگ بخش دولتی در عرصه‌های مختلف توزیع و عرضه اینترنت است که به ایجاد بازاری غیررقابتی کمک می‌کند.

    با این همه اما کاربران اینترنت در داخل کشور هنوز هم برای استفاده از اینترنتی با سرعت ناچیز و لاک‌پشتی باید مبالغ قابل‌توجهی را بپردازند که حتی با کشورهای همسایه هم قابل‌مقایسه نیستند؛ به عنوان نمونه این روزها یک کاربر ایرانی برای دسترسی با اینترنتی با سرعت یک مگابیت که سرعت نه چندان بالایی در جهان به حساب می‌آید هم باید مبلغی در حدود 450‌‌هزار تومان (چیزی در حدود 448‌دلار) در هر ماه بپردازد که طبیعتا برای کاربران ایرانی با شرایط اقتصادی موجود آنقدر زیاد هست که تنها عده‌ بسیار کمی بتوانند از آن بهره‌مند بشوند. این در حالی است که حتی اگر کاربران ایرانی بخواهند به اینترنت کم سرعت‌تری هم خودشان را راضی کنند باید برای اینترنت 256 مبلغی در حدود 40‌‌هزار تومان (در حدود 38‌دلار) برای هر ماه بپردازند.

  2. #2
    کاربر دائمی آواتار zoofa
    تاریخ عضویت
    اردیبهشت 1387
    محل زندگی
    اصفهان
    سن
    35
    پست
    287

    نقل قول: ایران، گران‌ترین اینترنت جهان

    یک شرکت ارائه دهنده اینترنت (ISP) در مالزی اعلام کرد که به کاربران خود پهنای باند با خطوط پر سرعت 224 مگابیت برثانیه را با قیمت تنها 58/1 دلار در ماه ( حدود 1500 تومان ) عرضه می کند.این ISP برای اجرای پروژه این فناوری که BPL نام دارد 14 میلیون دلار هزینه کرده و قرار است 400 هزار مسجد و 60 میلیون کاربر را در سراسر مالزی به خطوط پر سرعت این پهنای باند مجهز کند. با اجرای این پروژه مالزی اولین کشوری خواهد شد که به بیشترین تعداد کاربر این خدمات را عرضه می کند. در حقیقت در حال حاضر گوگل در تکزاس به حدود دو میلیون کاربر پهنای باند با این سرعت را ارائه می کند و در سال 2007 نیز پروژه Corinex BPL محصول IBM در آمریکا اینترنت با سرعت 224 مگابیت بر ثانیه را در اختیار حدود 15 میلیون کاربر گذاشت .
    یک محاسبه ساده ریاضی در باره اینترنت پر سرعت مالزی با ایران بیانگر این اعداد است :
    سرعت اینترنت پر سرعت مالزی : 224 مگابیت ضرب در 1024 کیلو بیت = 229376 کیلو بیت
    سرعت اینترنت پر سرعت ایران : 128 کیلو بیت
    نسبت اینترنت پر سرعت مالزی به ایران : 1792 برابر
    قیمت اینترنت پر سرعت ایران : هر 128 کیلو بیت در ثانیه به طور متوسط 15000 تومان
    قیمت اینترنت پر سرعت مالزی : هر 229376 کیلو بیت در ثانیه معادل تقریب 1500 تومان
    مقایسه قیمت اینترنت پر سرعت مالزی نسبت به ایران : حدود 9 ریال در هر 128 کیلو بیت در ثانیه
    به این ترتیب می توان نتیجه گرفت قیمت اینترنت پر سرعت ایران حداقل 16 هزار برابر اینترنت پر سرعت مالزی است .
    مقایسه ایران و کره جنوبی
    چند وقت پیش خبری در روزنامه خراسان منتشر شد مبنی بر اینکه سرعت اينترنت رايگان كره جنوبي حدود ٥٠٠ برابر اينترنت پولي در ایران است . پیش از آن نیز خبر دیگری در رسانه ها منتشر شد مبنی بر اینکه يك پيرزن سوئدي ركورد اتصال به اينترنت را با سرعت ٤٠ گيگابيت در ثانيه شكست !
    برای کاربران ایرانی که تعداد آنها 18 میلیون نفر است و به تنهایی 53 درصد کاربران اینترنت خاورمیانه را تشکیل می دهند شنیدن چنین خبرهایی مثل رویا و آرزو است . چرا که اکثریت قریب به اتفاق این کاربران با خطوط دایل آپ و با سرعت کمتر از 56 کیلو بیت در ثانیه به اینترنت متصل می شوند و تصور می کنند اینترنت یعنی همین ! سرعت قانونی اینترنت ( درست مثل سرعت مجاز در خیابانها ! ) مطابق بخشنامه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات 128 کیلو بیت در ثانیه برای کاربران خانگی است و بیشتر از آن برای سلامتی شان ضرر دارد و مطابق آمار رسمی در سال ٢٠٠٧ تنها ٤٦٥هزار و ١٠٠ نفر معادل ٧ دهم درصد از كاربران ايراني به این نوع از اينترنت کذایی پرسرعت دسترسي داشته اند در حالی که قرار بوده این رقم در سال مذکور به ٩٠٠ هزار پورت فعال برسد ، همچنین براساس برنامه چهارم توسعه قرار است تا پايان سال ٨٨ (پايان اين برنامه) تعداد پورت هاي فعال ADSL به ٥/١ ميليون پورت برسد . بر این اساس ضريب نفوذ اينترنت پرسرعت در ايران فقط ٠١/٠ درصد است . البته تعريف اينترنت پرسرعت نيز در ايران و جهان متفاوت است چرا که حتي سرعت خطوط ADSLدر دنيا تا ٢ مگابيت در ثانيه است!
    کیفیت اینترنت ایرانی
    كشورهاي توسعه يافته اي مانند فرانسه اينترنت را با سرعت ٣٠ مگابيت بر ثانيه و سوئد با سرعت ١٠٠ مگابيت بر ثانيه، در اختيار كليه كاربران خانگي قرار داده اند.همچنين طبق برنامه اي كه در سنگاپور تدوين شده، قرار است تا سال ٢٠١٠ به هر كاربر خانگي يك گيگا بيت در ثانيه پهناي باند اختصاص يابد. تازه این فقط آمار روی کاغذ است و قطعی های اینترنت و اختلالات کیفی آن در ایران خود حدیث مفصلی است به طوری که ١٩٠ بار قطعي در برخي مسيرهاي شبكه ملي فيبر نوري طي يك سال در مجموع ٧٠ هزار دقيقه قطعي در شبكه زيرساخت ايجاد كرد كه عملا امكان برقراري ارتباطات در شبكه بين المللي و بين شهري كشور را به ميزان ٩٥٧ ميليون و ٦٥٠ هزار كانال/ دقيقه از شركت ارتباطات زير ساخت سلب كرد .
    قیمت 50 برابری
    مقایسه قیمت اینترنت در ایران با سایر کشورها نیز بیان کننده تفاوتهای محسوس در این زمینه است . در حالی که قیمت اینترنت 128 کیلو بیت در ثانیه ای ایران بین 10 تا 20 هزار تومان در ماه هزینه دارد قیمت اینترنت 224 مگابیت برثانیه ای مالزی تنها حدود 1500 تومان در ماه تعیین شده است . گزارش ها حاکی از آن است که مثلا قيمت يك سرويس256K در ايران تقريبا 2 برابر امارات، 3 برابر مصر و 12 برابر تركيه است! در قیمتهای خرده فروشی، هزینه پهنای باند در ایران تا بیش از 50 برابر قیمت جهانی مي‌رسد.
    اینترنت رایگان در عربستان
    خبرگزاری عرب‌نیوز چندي پيش خبر داد از این پس تمام ساکنان شهر ریاض می‌توانند به‌صورت رایگان و از طریق خطوط Wi-Fi به‌اینترنت متصل شوند و طرح گسترش خطوط Wi-Fi از مدتي قبل در عربستان آغاز شده و اكنون مقامات دولتی این کشور می‌کوشند هرچه سریع‌تر دیگر شهر‌های خود را به این امکانات مجهز کنند
    اینترنت رایگان به دانشگاهها نرسید
    صحبت از اینترنت رایگان در ایران بیشتر به یک لطیفه شبیه است و حتی دستور صریح رییس جمهور مبنی بر ارایه اینترنت رایگان به دانشگاهها در مهر ماه سال 1386 تا کنون اجرا نشده و دو وزارت فخیم علوم ، تحقیقات و فناوری و ارتباطات و فناروی اطلاعات هنوز نتوانسته اند چنین طرحی را به مرحله اجرا درآورند. همه اینها در حالی صورت می گیرد که قرار است ایران در افق 1404 به مقام اول علمی و فناوری منطقه آسیای جنوب غربی دست پیدا کند .
    جالب است بدانید که در مرکز تهران و درست در بخشی از حاشیه خیابان انقلاب که قرار بود یکی از واحدهای دانشگاه جامع علمی کاربردی از اینترنت پر سرعت استفاده کند مشخص شد که هیچ شرکتی در این منطقه پوشش اینترنت ADSL ندارد . وقتی وضعیت تهران این چنین است می شود وضعیت سایر نقاط کشور را حدس زد .
    بینش آنالوگ
    به نظر می رسد مشکل اصلی در خصوص حرکت لاک پشتی اینترنت پر سرعت در ایران نه مشکلات فنی که نحوه نگرش و بینش مدیران فناوری اطلاعات در کشور باشد مثلا محمد سليمانی وزير ارتباطات و فناوری اطلاعات ايران معتقد است « کاهش پهنای باند برای مشتريان خانگی مشکلی ايجاد نمی کند چراکه با بررسی های انجام شده کاربران خانگی نيازی به بيشتر از اين رقم ندارند » هیچ کارشناس یا خبرنگاری از جناب وزیر سوال نکرده که چنین نتیجه گیری صریحی بر مبنای کدام کار تحقیقاتی و پژوهشی صورت گرفته و محدودیت زمانی این تصمیم کجا خواهد بود ؟ آیا تا ابد کاربران خانگی ایران نيازی به بيشتر از اين رقم نخواهند داشت ؟ و این سوال که کاربران خانگی مالزی (که یک کشور اسلامی و در حال توسعه شبیه ایران نیز هست و در خیلی از مواقع به عنوان الگوی ایران نیز مطرح می شود ) چه نیازی به اینترنت 224 مگابیت برثانیه دارند که قرار است با قیمت 1500 تومان در ماه به آنها واگذار شود ؟
    راهکار کاهش هزینه اینترنت پر سرعت
    به گفته علی مولوی کارشناس فناوری اطلاعات هزینه اینترنت در کشور ما نسبت به میزان درآمد سرانه اشخاص ، بالاست و همین امر موجب جلوگیری از گسترش این سرویس در ایران شده است و بالطبع باعث شده در رابطه با میزان دسترسی به اینترنت ، رتبه مناسبی در جهان نداشته باشیم !
    اما مهمترین دلیل قیمت بالای این سرویس در ایران را می توان گران بودن پهنای باند مورد نیاز ISP ها دانست که از طریق شرکت فناوری اطلاعات و یا ICP ها تامین می شود . در قیمتهای خرده فروشی ، هزینه پهنای باند تا بیش از 50 برابر قیمت جهانی است . البته نباید منکر هزینه های انتقال پهنای باند به داخل کشور و تقسیم آن در کل کشور شد ، اما با توجه به قیمتهای کشورهای دیگر ، به نظر نمی رسد سطح هزینه ها در این حد بالا باشد ! در صورتی که دولت قصد دارد میزان دسترسی به اینترنت در کشور را بالا ببرد ، شاید ساده ترین راه حل ، کاهش هزینه های پهنای باند باشد ، چراکه در حال حاضر شرکت فناوری اطلاعات به عنوان بزرگترین فراهم کننده پهنای باند کشور ، یک شرکت کاملا دولتی است . شاید بتوان به سادگی با تعیین حاشیه سود 20درصد برای این شرکت ، قیمت پهنای باند اینترنتی را تا حد زیادی کاهش داد ! مساله مهم دیگری که در هزینه نهایی اینترنت برای کاربر نهایی تاثیر گذار است هزینه بالای پخش می باشد . در حال حاضر بیشتر از 40درصد ‌هزینه اینترنت به جیب عاملان پخش می رود که رقم بسیار بالایی است . با راه اندازی سرویس IN در تهران به عنوان بزرگترین بازار مشترکان اینترنتی ، امید می رفت که دست واسطه ها از این بازار کوتاه شده و قیمت اینترنت کاسته شود ، اما متاسفانه شرکت مخابرات استان تهران ، جای واسطه ها را گرفت و حدود 30 درصد ‌از هزینه های دریافتی را بابت ارائه سرویس هوشمند از ISP ها دریافت می کند ! در حال حاضر قیمت یک ساعت اینترنت پر سرعت از طریق شبکه هوشمند ، ساعتی 300 تومان است که از این میزان به ازای هر ساعت 90 تومان برای استفاده از سرویس هوشمند هزینه می شود . جالب اینجاست که ارائه این سرویس ، هزینه ثابتی برای شرکت مخابرات دارد و به نظر نمی رسد هزینه آن با قیمت خدمات ارائه شده تغییری داشته باشد !‌ به هر شکل به نظر می رسد در صورتی که مدیران وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ، عزم جدی برای کاهش قیمت اینترنت در ایران دارند ، باید در وهله اول نظام تعرفه‌ای سرویس های ارائه شده توسط شرکتهای زیر مجموعه را کنترل و تعدیل کنند و اندکی از سودهای سرشار این شرکتها بکاهند .

  3. #3
    کاربر دائمی آواتار zoofa
    تاریخ عضویت
    اردیبهشت 1387
    محل زندگی
    اصفهان
    سن
    35
    پست
    287

    نقل قول: ایران، گران‌ترین اینترنت جهان

    سرویس اجتماعی ـ درعصر ارتباطات و درحالی که کابینه برخی دولت ها به دلیل عقب ماندن از پیشرفت روزافزون تکنولوژی ارتباطی استیضاح می شوند، ما ایرانیان که ادعای برتری علمی وفن آوری درحداقل خاورمیانه را داریم در بین تمام کشورهای جهان رتبه 186 را درسرعت دسترسی به اینترنت کسب نموده ایم.

    به گزارش خبرنگار "تابناک"، براساس آزمایش و گزارش وب سایت جهانی Speedtest.net ایران در سرعت دسترسی کاربران به اینترنت در رده های پس از کشورهای همچون افغانستان وعراق قرار دارد.

    بنابر این گزارش، درکشور ما بیشترین سرمایه گذاری در این بخش توسط بخش خصوصی انجام شده و در حدود 250 میلیارد تومان توسط شرکتهای Pap وIsp و Isdp و به تازگی شرکتهای wimax و همچنین درحدود 6000 نفر از جوانان متخصص ما در این شرکتها مشغول کار هستند که به زودی به خیل عظیم بیکاران خواهند پیوست و تصمیمات مدیریتی غلط، ایشان را بیکار و سرمایه گذاری بخش خصوصی را بر باد خواهد داد.

    این تعداد نیروی انسانی و این حجم سرمایه گذاری بخش خصوصی در خاورمیانه و بیشتر کشورها بی نظیر است ولی با این حال اکثر قریب به اتفاق مشترکان اینترنت از وضعیت اینترنت خود ناراضی بوده و دائما در حال جابجایی از این شرکت به شرکت دیگر می باشند تا بتوانند این آب باریکه خود را افزایش دهند و این امر در شهرستانهای کشور نیز بسیار مشهود است.

    در حالی که شرکت های فعال در بخش اینترنت از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رایویی مجوز دریافت کرده و بر اساس آن اقدام به سرمایه گذاری نموده اند و با تبلیغات رقابتی استفاده از سرویس های اینترنت پرسرعت در بین مردم ایران رواج پیدا کرده و نیاز مردم به این فنآوری روز دنیا بیشتر شده و اکنون که شرکت های ارئه دهنده اینترنت پر سرعت به سودآوری نزدیک شده اند، به ناگاه براساس یک مصوبه به شرکتهای مخابرات استانی اجازه داده شده که به واگذاری مستقیم اینترنت پرسرعت بپردازند و این امر موجب بیکاری و نابودی بخش خصوصی خواهد شد، چرا که هر چقدر هم شرکت های خصوصی رقیب مخابرات در ارائه اینترنت پرسرعت قویتر هم باشند با این حال نمی توانند غولی همچون مخابرات ایران را از میدان خارج کنند و عملا شرکت های خصوصی با نابودی و ضررهای بسیار مواجه خواهند شد.


    این رقابت های و عرض اندام مخابرات برای ورود به صحنه رقابت در حالی است که شرکتهای ارائه دهنده اینترنت تنها عامل رتبه اسفناک ایران را در دسترسی به اینترنت را شرکتهای مخابرات می دانند و به نظر می رسد حق با ایشان است برای بیشتر روشن شدن مساله و همچنین مثالی روشن بر این امر به صورت خاص در شهر کرمانشاه پیگیر این مساله شدیم و نتایج جالبی از این تحقیق حاصل شد.

    در کرمانشاه به دلیل اینکه شرکت‏ها راهی به جز دریافت سرویس از مخابرات را نداشته اند در نتیجه آینده ای نه چندان خوش در انتظار شرکت های ارائه دهنده اینترنت این شهر است و از جمله اقدامات مخابرات این شهرستان که منجر به تعطیلی و یا متضرر شدن شرکت های خصوصی این شهر می شود به شرح ذیل است:

    1- عدم ارائه سرویس های انتقال داده علی الخصوص اینترانت جهت انتقال پهنای باند به شرکت ها به بهانه عدم وجود امکانات، در حالی که هرکس کوچکترین اطلاعی از بحث شبکه داشته باشد می داند که بستر اینترانت و اینترنت یکی است و به خاطر تعرفه بیشتر است که اینترانت واگذار نمی شود.

    2- دریافت مبالغ اضافی از مشترکین با وجود اعلام های مکرر سازمان تنظیم مقررات این در حالی است که براساس مصوبه سازمان تنظیم مقررات مبلغ دریافتی از هر مشترک 1000 تومان است ولیکن همچنان 3000 تومان دریافت می گردد.

    3- عدم رعایت تعرفه های تجمیع به طور مثال جهت دریافت چهار لینک 2 مگابیت دستورالعمل دریافت هزینه به صورت تجمیع است ولی در کرمانشاه به صورت چهار لینک جداگانه محاسبه می گردد.

    4- شرکتهای pap در شروع فعالیت خود می بایست تجهیزاتی در مراکز مخابراتی نصب و اقدام به کابل ریزی کنند و اکنون که در مدیریت جدید قراردادهای فضا و برق آنها را به صورت 3 ماهه تنظیم شده و همچنین با اضافه کردن یک بند، مخابرات به خود این اجازه را داده است که هرزمان اراده نماید تجهیزات شرکتهای مذکور تخلیه گردد.

    5- درخواست خرید 20000 هزارپورت ADSL ازمنابع دولتی (باتوجه به ضررده بودن شرکت مخابرات کرمانشاه بر اساس اعلام خود مخابرات منطقه) و نابودی بخش خصوصی در حالی که تمام نقاط استان در حال حاضر تحت پوشش اینترنت پرسرعت می باشند و نزدیک به 5000 پورت خالی نیز جهت واگذاری وجود دارد ولیکن به دلیل عدم همکاری مخابرات شرکتها توانایی پایین تر آوردن تعرفه خود را ندارند.

    با دقت به موارد بالا که در یکی از شهرهای ایران اتفاق می افتد می توان دلیل 186 بودن ایران را فهمید و امید است ریاست محترم جمهوری اقدام عاجل را به عمل آورند تا از این لحاظ نیز کشورمان به جایگاه شایسته خود رسیده و با جلوگیری از نابودی بخش خصوصی 6000 نفر شاغل در این بخش را امیدوار و سرمایه گذاران را راغب تر نمایند.

  4. #4
    کاربر دائمی آواتار zoofa
    تاریخ عضویت
    اردیبهشت 1387
    محل زندگی
    اصفهان
    سن
    35
    پست
    287

    نقل قول: ایران، گران‌ترین اینترنت جهان

    کارشناسان حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات با اذعان بر این موضوع می گویند: طبق استانداردهای بین المللی حداقل سرعت اینترنت ADSL، ٥١٢ کیلو بیت در ثانیه است، درحالی که در ایران این سرعت به کمتر از ١٠٠ کیلو بیت در ثانیه می رسد!
    براساس برنامه چهارم توسعه تا پایان سال ٨٨ (پایان این برنامه) تعداد پورت های فعال ADSL باید به ٥/١ میلیون پورت برسد؛ درحالی که هم اکنون کمتر از ١٠٠هزار پورت فعال ADSL وجود دارد. به عبارت دیگر نفوذ ADSL در ایران یک نهم میزان پیش بینی شده در برنامه چهارم توسعه است. متخصصان این حوزه معتقدند: شرکت مخابرات با فراهم نکردن تسهیلات لازم و محدود کردن سرعت اینترنت ADSL باعث ورشکستگی شرکت های PAP شده و اکنون نیز برخلاف اصل ٤٤ قانون اساسی در مورد لزوم توجه به امر خصوصی سازی، خود برای راه اندازی پورت های ADSL وارد عمل شده است.
    در بسیاری از کشورهای دنیا مانند کره جنوبی سرعت ٥/١ مگابیت بر ثانیه را سرعت معمول برای اینترنت پرسرعت می دانند، اما در ایران حداکثر سرعت ADSL(اینترنت پرسرعت) فقط ١٢٨ کیلو بیت بر ثانیه برای مردم است.

    دکتر علی اکبر جلالی، استاد دانشگاه علم و صنعت و پژوهشگرIT، می گوید: اینترنت پرسرعت در جهان استانداردهای خاصی دارد. در بسیاری از کشورهای دنیا مانند کره جنوبی سرعت ٥/١ مگابیت بر ثانیه را سرعت معمول برای اینترنت پرسرعت می دانند، این در حالی است که در برخی کشورها از جمله ایران ADSL(اینترنت پرسرعت) به عنوان یک وسیله ارتباط پرسرعت تلقی می شود که حداکثر سرعت آن فقط ١٢٨ کیلو بیت بر ثانیه برای مردم است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که در حال حاضر در ایران اینترنت پرسرعت هنوز حتی برای کاربران به صورت ملموس و به معنای واقعی عرضه نشده است.

  5. #5
    کاربر دائمی آواتار saied_hacker
    تاریخ عضویت
    اردیبهشت 1386
    محل زندگی
    404 Not Found
    پست
    703

    نقل قول: ایران، گران‌ترین اینترنت جهان

    هی می خام حرف سیاسی نزنم نمیشه .....

    کنترل هر چی رو سخت بدونن هی محدودش می کنن...

    این امار :


    هم قابل استناد نیست ....

  6. #6

    نقل قول: ایران، گران‌ترین اینترنت جهان

    مثلا چی بگیم؟
    اونهایی که دو کلاس از مخابرات سر در میارن میدونن دلیلش فنی نیست! بنابراین این جور بحثا در این سایت فایده نداره...

    شما میتونی بری سیاستمدار بشی تا مشکلو حل کنی! چون در عالم سیاست سیم مسی قابلیت انتقال بیش از 56kbps رو نداره! بنابراین باید صبر کنی تا شاید یه روزی FiberToHome توی ایران اجرا بشه!

    اینایی هم که این زیر گذاشتم مال خارجه، اینجا یا نیست یا اگه باشه ...


    کلا به چیزایی که نظر کارشناسی هیچ اثری توش نداره کار نداشته باش، برو دنبال زندگیت...

  7. #7

    نقل قول: ایران، گران‌ترین اینترنت جهان

    همین ترکیه تو خوته هاشون 4 مگ استفاده میکنند ولی بیشتر شهر های ما 1 مگ رو هم ندارند!
    این چه جوری قضیه اش!؟

  8. #8
    کاربر دائمی آواتار hamidinejad
    تاریخ عضویت
    اسفند 1385
    محل زندگی
    Arak_City
    پست
    122

    نقل قول: ایران، گران‌ترین اینترنت جهان

    به نظر بنده کشور ارتباطیش خوبه مثلا adsl , وای مکس هم تا سال دیگه میاد !
    من میتونم 1 مگ هم بگیرم اما میشه ماهی 100 تومن ! کی داره بده!


    اما یه کم پولش زیاد هست!

  9. #9
    کاربر دائمی آواتار zoofa
    تاریخ عضویت
    اردیبهشت 1387
    محل زندگی
    اصفهان
    سن
    35
    پست
    287

    نقل قول: ایران، گران‌ترین اینترنت جهان

    بر اساس برخی آمارهای موجود، ایران با حدود هفتاد میلیون نفر جمعیت، بیست و سه میلیون کاربر اینترنت دارد که بالغ بر ۳۴ درصد کل جمعیت است. سهم ایران از تعداد کاربران اینترنت در خاورمیانه بیش از ۵۰ درصد است و میزان رشد اینترنت در آن ۹٬۱۰۰ درصد است که بالاترین سهم و میزان رشد را در خاورمیانه دارد زیرا تنها در فاصله هفت سال از دسامبر ۲۰۰۰ که میزان کاربران اینترنت ۲۵۰ هزار نفر بود تا ۲۰۰۸ رشدی چشمگیر داشته‌است. بر اساس آماری دیگر به نقل از گاردین، ایران زمانی با داشتن نزدیک به هفت میلیون و ۵۰۰ هزار مصرف کننده اینترنت بعد از اسرائیل بالاترین میزان استفاده از اینترنت را در خاورمیانه داشته‌است.

    پیشینهٔ اینترنت در ایران

    پیشینه اینترنت در ایران به دقت روشن نیست. به گفته دکتر شهشهانی پس از جنگ بجز مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات، نهادهای دیگری از طریق تماس تلفنی به شبکه وصل می‌شدند اما به سایرین خدمات نمی‌دادند.اینترنت بصورت عمومی از حدود سال‌های ۱۹۹۳ (معادل ۱۳۷۲ خورشیدی) برای استفاده‌های دانشگاهی وارد ایران شد. در سال ۱۳۶۸ پس از افتتاح مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات، بنا بر درخواست استادهای دانشگاه که در خارج از ایران با پست الکترونیکی آشنا شده بودند، فکر برقراری این ارتباط شکل گرفت. طی تماس‌های محمد جواد لاریجانی با عبدالسلام، رئیس مرکز تحقیقات فیزیک نظری ایتالیا، مرکز مشابه در ایران به مرکز آکادمیک و تحقیقات اروپا (EARN) معرفی شد تا دسترسی به شبکهٔ بیت‌نت برای این مرکز فراهم شود. شبکهٔ بیت‌نت با شبکهٔ اینترنتی که امروز استفاده می‌شود تفاوت‌های بسیار داشت. استفادهٔ اصلی که از آن می‌شد دریافت و ارسال نامه‌های الکترونیکی بود. سیاوش شهشهانی، قائم مقام آن زمان مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات ایران، در مصاحبه‌ای می‌گوید: «وقتی عضویت ما را تصویب کردند یک بند جدید هم به تعهدات اعضا اضافه کردند و آن اینکه از شبکه برای تبلیغات مذهبی استفاده نشود!» یکی دیگر از تعهدات این بود که هیج عضوی نباید جلوی عبور اطلاعات از کشوری به کشور دیگر را بگیرد. محمد جواد لاریجانی فردی بود که تعهدات لازم برای برقراری این اتصال را پذیرفت و توافق‌نامه را امضا کرد. مرکز در ابتدا از طریق اتصال با شماره‌گیری (dial-up) و با استفاده از خط تلفن به دانشگاهی در اتریش متصل شد. پس از آن یک خط استیجاری (leased line) با دانشگاه وین برقرار شد. این اتصال از سال ۱۹۹۳ به شکل رسمی در آمد. شبکهٔ بیت‌نت تنها از طریق سیستم‌عامل‌های آی‌بی‌ام و بر روی کامپیوترهای VAX قابل استفاده بود. پس از آگاهی از پروتکل اینترنتی TCP/IP، مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات ایران به سمت استفاده از اینترنت گام برداشت و از طریق همان دانشگاه وین به اینترنت نیز متصل شد.

    کارشکنی مخابرات

    به گفته دکتر سیاوش شهشهانی بجز آمریکا دولت ایران (وزارت مخابرات) از مخالفان ارائه دامنه IR به ایران و گسترش شبکه اینترنت در ایران بود. به گفته وی مخابرات اینترنت را موضوعی موقت و مد روز می‌دانست و در پی گسترش شبکه X۲۵ در ایران بود.این مخالفت‌ها مدت‌ها ادامه یافت و تا حدودی گسترش اینترنت در ایران را در سالهای اول کند کرد:
    « برای اتصال دانشگاه به شبکه، در مرکز تحقیقات ۲ دیدگاه مختلف وجود داشت؛ یکی اینکه اینترنت را به عنوان یک امتیاز ویژه‌ برای مرکز حفظ کنیم. دوم اینکه آنها را در دانشگاه‌ها توزیع کنیم. بالاخره بعد از بحث‌های متوالی، نظریه دوم پیروز شد و دانشگاه‌ها به نوبت به اینترنت وصل شدند. با توجه به اینکه در آغاز اتصال از طریق خط استیجاری بود، به طور طبیعی محدودیت‌هایی در دانشگاه‌ها به وجود آمد. برای استفاده از اتصال ماهواره‌ای، مذاکراتی طولانی با مخابرات را پشت سر گذاشتیم و تا پای عقد قرارداد هم رفتیم. ولی تصادفاً در همان روزی که بنا بود قرارداد امضا شود، رئیس مخابرات عوض شد. رئیس بعدی هم از امضای قرارداد خودداری کرد. به همین دلیل حدود ۳ سال طول کشید تا اولین ارتباط ماهواره‌ای با سرعت ۱۲۸ کیلوبیت بر ثانیه از طریق یک شرکت ایتالیایی برقرار شود. پیش از آن به ترتیب دانشگاه‌های شریف و صنعتی اصفهان، مرکز تحقیقات ژنتیک و مرکز زلزله‌شناسی به اینترنت وصل شده بودند. اتصال ۱۲۸ که برقرار شد وضع اینترنت در دانشگاه‌ها کمی بهتر شد. البته ۲ تا ۳ ماه بعد ظرفیت این اتصال به نقطه اشباع رسید برای همین ۸ ماه بعد یعنی اوایل سال ۱۹۹۷ آن را به اتصال kb/s ۵۱۲ ارتقا دادیم.

    »
    رشد اینترنت در ایران با سرعت قابل توجهی اتفاق افتاده‌است و در حال حاضر بر اساس آمار ژوئن ۲۰۰۸، ضریب نفوذ اینترنت در ایران حدود ۳۴٫۹ درصد برآورد می‌شود که آن را در خاورمیانه در رتبهٔ چهارم قرار می‌دهد . همین آمار تعداد کاربران اینترنت در ایران را ۲۳ میلیون نفر قلمداد می‌کند (ضریب رشد از ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۸ برابر با ۹٬۱۰۰ درصد) که به این معنی است که بیش از نیمی از کاربران اینترنت در خاورمیانه، در ایران هستند.

    پهنای باند

    در حال حضردر تاریخ1/6/88کشور ایران ازلحاظ اپلود در مکان149وازلحاظ دانلود در مکان186در دنیااست پهنای باند ورودی به ایران از دو منبع عمده تامین می‌شود: یکی ماهواره‌ها (از طریق ماهواره‌های W۵، W۶ و اینمارست) و دیگری فیبر نوری (از ترکیه، فجیره و کویت).[نیازمند منبع] پهنای باند ورودی به ایران توسط شرکت ارتباطات زیرساخت تهیه می‌شود و قیمت فروش آن به شرکت‌های ارائه‌کنندهٔ خدمات اینترنتی یکی از دلایل قیمت بالای دسترسی به اینترنت در ایران دانسته می‌شود[۷]. در اکتبر ۲۰۰۸ رئیس انجمن شرکت‌های اینترنتی ایران اعلام کرد که کل پهنای باند وارد شده به ایران برابر به پهنای باند دو دانشگاه در سوئد است و برخی کارشناسان مشکلات شبکهٔ داخلی در ایران را در حدی می‌دانند که حداکثر سرعت مجاز برای دسترسی خانگی به اینترنت (که توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برابر با ۱۲۸ کیلوبیت در ثانیه معادل ۱۶ کیلوبایت در ثانیه تعیین شده‌است) را در درجهٔ کمتری از اهمیت در مورد محدودیت سرعت دسترسی قرار می‌دهند.


    روش‌های دسترسی به اینترنت

    در ایران بیش از ۶۰۰ شرکت ارائه‌کنندهٔ خدمات اینترنت (ISP) در ایران فعال هستند که دسترسی کاربران به اینترنت را به شکل‌های مختلفی فراهم می‌کنند.مهم‌ترین روش دسترسی به اینترنت در ایران دسترسی از طریق شماره‌گیری تلفنی (dial-up) است. کاربران می‌توانند از شرکت‌های ارائه کنندهٔ خدمات اینترنتی اشتراک مدت‌دار (بر حسب ساعات استفاده از اینترنت یا بر حسب روزهای مجاز برای دسترسی به اینترنت) خریداری کنند، یا این که از کارت اینترنت استفاده کنند. کارت‌های اینترنت در ایران فقط به صورت چاپی در دسترس است. این کارت‌ها را می‌توان از مغازه‌ها، دکه‌ها و دست فروش‌ها تهیه کرد.
    نوع دیگری از دسترسی با شماره‌گیری در ایران وجود دارد که به اینترنت هوشمند معروف است. در این روش کاربر با تماس با شماره‌هایی ۱۰ رقمی که همگی با ۹۰۹۲۳۰ آغاز می‌شوند، بدون وارد کردن نام کاربری و گذرواژه به اینترنت متصل می‌شود. اینترنت هوشمند جزو خدمات شبکه هوشمند مخابرات ایران به حساب می‌آید و هزینهٔ ارتباط با اینترنت از این طریق طبق تعرفهٔ مخابرات ایران (دقیقه‌ای ۵۰ ریال) به صورت حساب مشترک خط تلفن افزوده می‌شود.
    در سال‌های اخیر دسترسی به ای‌دی‌اس‌ال نیز در ایران فراهم شده اگر چه استفاده از آن برای همهٔ کاربرها مقدور نیست. به طور خاص، استفاده از تکنولوژی پی‌سی‌ام (یا Pairgain) که با هدف افزایش ضریب نفوذ تلفن در ایران انجام شده باعث شده که عدهٔ قابل توجهی از مشترکین تلفن نتوانند از خط تلفن خود برای ارتباط ای‌دی‌اس‌ال استفاده کنند.[۱۰] گذشته از این، طبق مصوبات اخیر «کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی» در ایران، اشتراک گذاری با نسبت ۱ به ۱۰ در ایران عملاً مجاز شناخته شده که باعث افت کیفیت خطوط ای‌دی‌اس‌ال می‌شود.
    برخی شرکت‌های اینترنتی اقدام به ارائهٔ خدمات اینترنت بی‌سیم نیز کرده‌اند (به شکل Wimax، اتصال نقطه به نقطه (دید مستقیم)، اتصال ماهواره‌ای (Vsat)) اما هزینهٔ این خدمات معمولاً برای کاربران خانگی مناسب نیست.

    محدودیت دسترسی

    محدودیت دسترسی به برخی پایگاه‌های اینترنتی که در ایران با اصطلاح «فیلترینگ» از آن یاد می‌شود، به طور جدی در ایران دنبال می‌شود. اصلی‌ترین مرجع مسئول در این رابطه شورای عالی انقلاب فرهنگی و پس از ان شورای عالی اطلاع‌رسانی است. به گفتهٔ گاردین، ایران از نظر تعداد وبگاه‌هایی که در آن فیلتر شده‌اند، در دنیا پس از چین در رتبهٔ دوم قرار دارد.
    از سوی دیگر، محدودیت دسترسی گاهی به شکل معکوس نیز ارائه می‌شود به این معنی که برخی وبگاه‌های اینترنتی به دلیل الزامشان به تبعیت از قوانین کشوری خاص (به طور خاص ایالات متحده) مجبور به محدود کردن خدماتی که به کاربران ایرانی ارائه می‌شود هستند.


    هک وبگاه‌های دولتی

    وبگاه‌های اینترنتی دولتی در ایران تاکنون چندین بار مورد حمله هکرها قرار گرفته‌است. به عنوان نمونه در ۲۹ شهریور ۱۳۸۶ وبگاه رسمی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مورد حمله هکرها قرار گرفت وبه مدت نیم ساعت پیامی برعلیه محمود احمدی نژاد رئیس جمهور وقت ایران جایگزین متن اصلی این وبگاه شد. وبگاه وزارت ارتباطات و فن آوری اطلاعات ایران و وبگاه شبکه چهار سیمای جمهوری اسلامی ایران نیز در فروردین ۱۳۸۶ مورد حمله هکرها قرار گرفت در مردادماه سال ۱۳۸۵ نیز وبلاگ شخصی محمود احمدی نژاد مورد حمله هکرها قرار گرفت.

    هک کردن وبگاه‌ها توسط حکومت

    در آغارین روزهای سال ۱۳۸۸ رسانه‌ها به نقل از سپاه پاسداران خبر از هک کردن چند سایت پورنو و دستگیر کردن دست اندرکاران آن منتشر کردند. صداوسیما در تعطیلات نوروز به پخش اعترافات منتسب به این افراد پرداخت.

    منبع

  10. #10
    کاربر دائمی آواتار alihassanabadi
    تاریخ عضویت
    بهمن 1386
    محل زندگی
    Tehran
    پست
    372

    نقل قول: ایران، گران‌ترین اینترنت جهان

    نقل قول نوشته شده توسط aa_shiyari_1386 مشاهده تاپیک
    تا حالا 70 نفر از اين تاپيك ديدن كردن و دريغ از يك نظر و يا حتي يك تشكر كوچوكو
    سلام دوست عزیز
    اگه میشد من 100 بار دکمه تشکر رو میزدم
    ولی شما نباید به خاطر...
    ________________________________
    سعادت دیگران بخش مهمی از خوشبختی ماست.
    دست هایی که کمک میکنند مقدس تر از لب هایی هستند که دعا میکنند.کوروش کبیر

برچسب های این تاپیک

قوانین ایجاد تاپیک در تالار

  • شما نمی توانید تاپیک جدید ایجاد کنید
  • شما نمی توانید به تاپیک ها پاسخ دهید
  • شما نمی توانید ضمیمه ارسال کنید
  • شما نمی توانید پاسخ هایتان را ویرایش کنید
  •