View Full Version : گفتگو: پیشنهاد افزودن تالار سیستم عامل اپل مکینتاش و آیفون
هومن مهر
شنبه 09 آبان 1388, 14:10 عصر
سلام،
هومن مهر هستم. شاید بعضی از پیشکسوتها مثل صبا صبوحی مرا به خاطر بیاورند. این اولین نوشته من در این سایت است.
همانطور که عنوان مطلب نشان میدهد پیشنهاد میکنم که یک تالار جدید در بخش سیستم عامل برای پوشش دادن مباحث مختلف مربوط به بسترهای نرمافزاری اپل (Apple) ایجاد شود.
با توجه به اینکه تعداد کامپیوترها و گوشیهای اپل در حال افزایش است و خصوصیات فنی این بسترها بسیار قابل توجه میباشد، حدس میزنم که وقت این کار رسیده باشد.
اگر چه هنوز به اندازه کافی پروژه نقد برای این سیستم در ایران نیست، فکر میکنم لااقل به اندازه کافی کنجکاوی درباره آنها ایجاد شده است و خیلیها میخواهند درباره این بسترها بیشتر بدانند. از طرفی، به نظرم پروژه بالقوه زیاد است و مشکل اصلی کمبود دانش فنی و اطلاعات در این مورد است.
مخصوصا اکنون که روی پیسی معمولی هم میتوان سیستم عامل هکشده مکینتاش نصب کرد(بهش میگن هکینتاش) دیگر سد بزرگی در راه دسترسی به این سیستم عامل وجود ندارد و میتوان مانند لینوکس آن را روی یک پارتیشن یا هارد دوم نصب کرد. یک حسن سیستم مکینتاش این است که (بر خلاف ویندوز و مانند لینوکس) به راحتی روی دیسک USB یا فلش هم نصب میشود.
اگر نگران دانش فنی مورد نیاز برای پاسخگویی در انجمن هستید، میتوانم بگویم که لااقل خودم با حدود بیست سال تجربه روی مکینتاش اینجا هستم.
نظر شما چیست؟
vcldeveloper
شنبه 09 آبان 1388, 18:38 عصر
سلام،
اگر کاربران به اندازه کافی برای ایجاد این تالار ابزار علاقه کنند، می تونیم این تالار را به سایت اضافه کنیم. در اینکه میشه در آن بحث های مفیدی مطرح کرد، شکی نیست، ولی اگر استقبال کافی وجود نداشته باشه، و قرار باشه سالی یک بار یک نفر یک سوال (آن هم معمولا بی ربط) در آن بپرسه؛ بهتر هست که وجود نداشته باشه.
هومن مهر
یک شنبه 10 آبان 1388, 08:21 صبح
سلام،
اگر کاربران به اندازه کافی برای ایجاد این تالار ابزار علاقه کنند، می تونیم این تالار را به سایت اضافه کنیم. در اینکه میشه در آن بحث های مفیدی مطرح کرد، شکی نیست، ولی اگر استقبال کافی وجود نداشته باشه، و قرار باشه سالی یک بار یک نفر یک سوال (آن هم معمولا بی ربط) در آن بپرسه؛ بهتر هست که وجود نداشته باشه.
درست میفرمایید. چطور است فعلا یک تاپیک ساده در جای مناسبی ایجاد کنم و یکی دو مطلب مقدماتی در آن بنویسم تا ببینیم استقبال میشود یا نه. کجا را پیشنهاد میکنید که مدیرش به دلیل نامربوط بودن آن را حذف نکند؟
مشکلی که وجود دارد این است که کسانی که به مباحث فنی و برنامهنویسی اپل علاقمندند معمولا در این سایت عضو نیستند و وضعیت مرغ و تخم مرغ وجود دارد. برای شکستن دور باطل اول باید کمی مطلب اینجا باشد تا کسی که با موتورهای جستجو دنبال این قبیل مطالب میگردد این سایت را کشف کند. من خودم همینطوری اینجا را پیدا کردم. دنبال چند مطلب عتیقه داس میگشتم به اینجا رسیدم.
مهدی کرامتی
یک شنبه 10 آبان 1388, 14:20 عصر
تا جایی که می دانم هیچ یک از محصولات Apple زبان فارسی را مانند ویندوز و ... پشتیبانی نمی کنند، حداقل من در iPhone ندیدم. آیا این تصور من صحیح است؟
هومن مهر
یک شنبه 10 آبان 1388, 23:35 عصر
تا جایی که می دانم هیچ یک از محصولات Apple زبان فارسی را مانند ویندوز و ... پشتیبانی نمی کنند، حداقل من در iPhone ندیدم. آیا این تصور من صحیح است؟
به نکته خوبی اشاره کردید. تا همین چند ماه پیش، وضعیت به همان ترتیب بود که شما میفرمایید. با آمدن نسخه ۱۰٫۶ مکینتاش و نسخه ۳٫۱ آیفون وضعیت بسیار بهتر شده است. از طرفی به دلیل متن باز و یونیکسپایه بودن زیرساخت این سیستم عامل، بسیاری از پروژههای متن باز سازگار با فارسی در سیستم اپل هم کار میکنند. مثلا اوپنآفیس ۳٫۱ رویش هست.
کنترل املا و دیکشنری در سیستم عامل اپل سرویسهای سراسری هستند که به طور خودکار در اکثر برنامهها در دسترس هستند و اکنون به راحتی به کمک پروژههای متنباز با فارسی هم کار میکنند. مثلا فرهنگ املایی فارسی اوپنآفیس\موزیلا با آن سازگار است. کافی است فایل مربوطه را از روی لینوکس به جای درست کپی کنید تا یکضرب فعال شود. دیکشنری آن هم فرمت منتشر شدهای دارد و عدهای اطلاعات دیکشنری موجود روی اینترنت را برایش تبدیل کردهاند و به خوبی کار میکند. همچنین اکنون با تقویم هجری شمسی هم کار میکند.
محیط برنامهنویسی و بستر نرمافزاری آن هم از کنترلها و محیط راست به چپ پشتیبانی میکند و میتوان برنامه کاملا فارسی به راحتی با آنها نوشت. حتی راحتتر از بسیاری از ابزارهای ویندوز و لینوکس.
در گذشته فونتهای فارسی ویندوز و لینوکس را هم پشتیبانی نمیکرد که اکنون این هم برطرف شده و با تمام فونتهای سالم (سازگار با یونیکود) فارسی که از روی ویندوز یا لینوکس رویش کپی کنید به خوبی کار میکند.
به کمک مونو بخشی از نرمافزارهای دات نت (مخصوصا ASP.NET) یکضرب روی آن اجرا میشوند (دقیقا همان exe و اسمبلی دات نت!) جاوا هم که تکلیفش روشن است.
در واقع یک علت پیش کشیدن سیستم عامل اپل در این زمان همین درست شدنش برای کار فارسی است.
هومن مهر
یک شنبه 10 آبان 1388, 23:53 عصر
سلام مجدد.
نکتهی دیگری هم یادم آمد. یونیکسپایه بودن سیستم اپل و کیفیت نتبوکهای آن باعث شده که امروزه در دنیا بسیاری از برنامهنویسانی که با بسترهایی چون PHP و Ruby و Python و جاوا کار میکنند به این کامپیوترها روی بیاورند. ابزارهای مد روزی مانند Git هم که روی ویندوز بد کار میکند روی مک عالی کار میکنند. در مجموع مکینتاش الان یکی از بهترین دوستان برنامهنویسان وب و سرور است و بسیاری از حسنهای لینوکس و ویندوز را یکجا جمع کرده است و بسیاری از عیبهای آن دو را ندارد.
بنابر این شاید بد نباشد که گوشهاز یکی از تالارهایی که به فنآوریهای فوق میپردازند به سیستمهای اپل اختصاص بدهیم.
مهدی کرامتی
دوشنبه 11 آبان 1388, 16:43 عصر
پشتیبانی فارسی فوق در گوشی های iPhone و محصولات کوچک Apple هم موجود است و یا فقط محدود به سیستم عامل های ویژه PC و Notebook می شود؟
هومن مهر
دوشنبه 11 آبان 1388, 21:18 عصر
پشتیبانی فارسی فوق در گوشی های iPhone و محصولات کوچک Apple هم موجود است و یا فقط محدود به سیستم عامل های ویژه PC و Notebook می شود؟
اگر نرمافزار سیستم آیفون یا آیپادتاچ را به روز کنید، هر دو فارسی را پشتیبانی میکنند با یک تبصره: با توجه به تحریم ایران، پشتیبانی مستقیم و کامل فارسی (صفحه کلید، فرهنگ املایی و تقویم و منوهای فارسی) وجود ندارد. اما قابل اصلاح است، یعنی در ایران برایش نوشتهاند.
ولی آیپادهای کوچکتر فارسی و عربی کار نمیکنند.
هستهی اصلی سیستم آیفون یا آیپادتاچ همان سیستم عامل مک است ولی کمی سبک شده و لایه گرافیک آن کنترلهای متفاوت و بهینهشده برای موبایل و صفحه لمسی دارد. به طور کلی برنامه نویسی برای آنها در مقایسه با گوشیهای دیگر آسانتر است اما چند مشکل وجود دارد:
۱. برای نوشتن برنامه روی آن باید از سیستم مک استفاده کنید.
۲. زبان برنامهنویسی و بستر و Frameworkهای آن خیلی بخصوص و نا مانوس هستند. (البته وقتی آن را یاد بگیرید قدرش را میدانید چون طراحیاش شاهکار است و کار با آن لذتبخش)
۳. نصب برنامه روی آن یا فروش برنامه برای آن اندکی پیچیده است چون در اصل شما باید عضو فروشگاه اینترنتی iTunes بشوید و از آن طریق برنامه را بفروشید که به دلیل تحریم ایران نمیشود. به جای آن ناچارید از روشهای توزیع نرمافزار آیفون قفل شکسته استفاده کنید...
مهدی کرامتی
سه شنبه 12 آبان 1388, 21:50 عصر
اما قابل اصلاح است، یعنی در ایران برایش نوشتهاند
کجا میشود نمونه این اصلاحات را دید؟ سایت اینترنتی برای آنها وجود دارد؟
هومن مهر
چهارشنبه 13 آبان 1388, 08:27 صبح
کجا میشود نمونه این اصلاحات را دید؟ سایت اینترنتی برای آنها وجود دارد؟
با توجه به ماهیت هکری و علاقه تجاری به این موضوع (پول در آوردن از طریق فروش و نصب این فارسی سازها) وضعیت خیلی شفاف نیست. مثلا سایت www.zhenic.com آیفون فارسی شده میفروشد.
از نظر فنی باید بگویم هیچ مشکل جدی در زیرساخت سیستم آیفون برای پشتیبانی فارسی نیست اما از کیفیت کار مدعیان متعددی که در این زمینه هستند خبر ندارم.
بهتر است برای مشورت به سایتهای www.irmug.org (بخش انجمنها) و www.applefa.com و www.i-phone.ir سری بزنید. گرچه کیفیت آن سایتها را هم ضمانت نمیکنم.
در واقع شاید یکی از سوژههای خوب برای برنامهنویسان علاقمند به تکنولوژی اپل، ایجاد یک کیت بومیسازی با کیفیت خوب و سهلالاستفاده برای آیفون باشد.
alireza_tavakol
چهارشنبه 13 آبان 1388, 18:40 عصر
چون بحث سیستم عامل مکینتاش ( هکینتاش ) مطرح شد شما اطلاع دارید سوال می پرسم
Boot Loader سیستم عامل مکینتاش چیه و چه طوری باید نصب بشه ؟ ( مثلا" من می خواهم روی سیستم خودم یک ویستا و یک لینوکس سوز و یک مکینتاش نصب کنم باید به چه ترتیبی این سیستم عامل ها رو نصب کنم و چگونه هارد دیسکم را پارتیشن بندی کنم و از چه سیستم فایلی برای مکینتاش استفاده کنم )
البته می دونم جای این سوال اینجا نیست ولی چون آقای کرامتی سوالشون را اینجا مطرح کردن منم گفتم شاید عیبی نداشته باشه منم سوالم رو اینجا بپرسم!:خجالت:
مهدی کرامتی
چهارشنبه 13 آبان 1388, 19:55 عصر
افراد دیگری که مایل به وجود چنین بخشی در سایت برنامه نویس هستند لطفا در این تاپیک ابزار وجود کنند.
لطفا میزان سابقه کار با کامپیوترهای خانواده Mac، نوع کامپیوتر یا دستگاه مورد استفاده، و Framework ای که برای برنامه نویسی بکار می برید را نیز بنویسید.
هومن مهر
جمعه 15 آبان 1388, 17:23 عصر
Boot Loader سیستم عامل مکینتاش چیه و چه طوری باید نصب بشه ؟ ( مثلا" من می خواهم روی سیستم خودم یک ویستا و یک لینوکس سوز و یک مکینتاش نصب کنم باید به چه ترتیبی این سیستم عامل ها رو نصب کنم و چگونه هارد دیسکم را پارتیشن بندی کنم و از چه سیستم فایلی برای مکینتاش استفاده کنم )
اسمش کملئون Chameleon است. سایتش chameleon.osx86.hu است. هر سه سیستم مک و لینوکس و ویندوز را پشتیبانی میکند. نسخه جدیدش کاملا گرافیکی است. نمونه اش:
http://www.insanelymac.com/wp-content/uploads/2009/02/24.png
در واقع کملئون با مقداری درایور و مخلفات برای هک سیستم کافی است و به کمک آن میتوانید (کپی) دیویدی اصلی سیستم مک را نصب کنید.
راهنماهای نصب متعددی روی اینترنت برایش به زبانهای مختلف غیر از فارسی دیدهام. از منابع انگیسی میتوانید استفاده کنید. با گوگل راحت پیدا میشود. اگر پیدا نکردید بگویید آدرس بدهم. (خودم هم الان به روز نیستم. خیلی وقت پیش این کار را کردهام.)
در مورد پارتیشن دیسک و غیره هم همان جاها که کملئون را شرح میدهد، مطلب هست.
تنها چند نکته را بگویم:
۱. سیستم مک را میشود روی دیسک USB و از جمله فلش هم نصب کرد اگر فقط بخواهید با آن آشنا شوید بدون اینکه کل سیستمتان را به هم بزنید، این روش را بیشتر توصیه میکنم.
۲. فرمت دیسک سیستم مک مخصوص خودش است به نام +HFS. یک برنامه مجانی جاوا هست که آن را روی بسترهای دیگر میخواند.
۳. اگر در مورد اجرای سیستم عامل مک جدی باشید و بخواهید از آن به عنوان سیستم اصلی خود استفاده کنید، امکان دارد لازم شود که یک سیستم مخصوص اجرای آن جمع کنید. علتش این است که اپل فقط درایورهای سختافزارهایی را که خودش استفاده میکند مینویسد و روی سیستم میگذارد. بقیه درایورها تا حدودی بیصاحب هستند و کیفیت تضمین شدهای ندارند. در نتیجه برای بسیاری از چیپها درایور خوب ندارد. راه انداختنش با پردازندههای AMD هم سختتر است چون خود اپل فقط اینتل (آنهم Core به بالا) استفاده میکند. مثلا سیستم اپل (بدون درایور خاص) با پردازندهای که SSE3 نداشته باشد کار نمیکند.
۴. روش بوت شدن سیستم مک با بقیه سیستمهای متعارف متفاوت است و به جای BIOS از جایگزین مدرن آن یعنی EFI استفاده میکند. به همین دلیل با بوت لودرهای معمولی نمیتوان آن را راه انداخت.
هومن مهر
جمعه 15 آبان 1388, 17:32 عصر
افراد دیگری که مایل به وجود چنین بخشی در سایت برنامه نویس هستند لطفا در این تاپیک ابزار وجود کنند.
لطفا میزان سابقه کار با کامپیوترهای خانواده Mac، نوع کامپیوتر یا دستگاه مورد استفاده، و Framework ای که برای برنامه نویسی بکار می برید را نیز بنویسید.
فکر کنم خود من هم بد نیست پاسخ بدهم:
همانطور که گفتم ۲۰ سال است که روی این سیستمها کار میکنم. (از زمان سیستم ماقبل تاریخ ۶ و پردازندههای موتورولا ۶۸۰۰۰)
هم اکنون با Cocoa و Cocoa Touch و در سالهای اخیر به مقدار کمتری با Carbon (که سابقهاش به همان ماقبل تاریخ فوق برمیگردد) و مقداری هم در سطح یونیکس BSD.
روی این سیستم با Objective-C و کمی C++ و REALBasic و همچنین زبانهای اسکریپتینگ AppleScript، پایتون و روبی کار کردهام. جاوا هم کار میکنم که مربوط به پروژههای مختص اپل نیست. برنامهنویسی وب با JavaScript و PHP و ... هم که جای خود را دارد.
همچنین از ابزارهایی مانند FileMaker Pro و 4th Dimension هم روی مک استفاده کرده و میکنم.
در حال حاضر هم یک مکمینی، یک مکبوک سفید و یک آیفون قدیمی (از اولین سری) دارم. یک هکینتاش با اینتل E8400 هم هست که فعلا کمتر ازش بعنوان مک استفاده میکنم (فعلا بیشتر برای پروژههای دات نتی با VS ازش استفاده میکنم).
vBulletin® v4.2.5, Copyright ©2000-1404, Jelsoft Enterprises Ltd.