View Full Version : تهیه Plan واحد نرم افزار یک سازمان دولتی
kasmaii61
چهارشنبه 19 اسفند 1388, 14:00 عصر
با سلام خدمت دوستان عزیز:
احساس کردم این مبحث مربوط به این بخش میشه اگه غیر از اینه راهنماییم کنید که به بخش مربوطه منتقلش کنم
تهیه Plan کاری واحد نرم افزار یک سازمان دولتی به من واگذار شده. به جا دیدم که با توجه به اینکه در این سایت اساتید و دوستانی هستند که تجربه های ارزنده ای دارند این بحث رو اینجا مطرح کنم که نواقص خودم رو از این طریق پوشش بدم و با کمک و راهنمایی دوستان در نهایت چیزی حاصل بشه که حداکثر پوشش رو برای پاسخ گویی به نیازهای نرم افزاری یک سازمان دولتی رو در خودش بگنجونه. به همین خاطر و با توجه به اینکه همواره فقدان یک Plan کاری مناسب در سازمانهای دولتی احساس میشه و همین امر سبب حداقل بازدهی بخش IT ادارات شده از تمامی دوستان صمیمانه تقاضا می کنم که در این بحث شرکت کنند و من رو از نظرات، تجربیات و پیشنهادات ارزشمند خودشون بی نصیب نگذارند.
برای شروع بحث یه چند تا نکته رو بگم برای روشن تر شدن جوانب و چهار چوب کلی کار :
اول اینکه اینکار برای بنده یه کار انتفاعی نیست و هیچ سود مالی نداره، به همین خاطر به چشم یه پروژه Open Source بهش نگاه کنید که در جهت ارتقاء دانش هممون قراره حرکت کنه و البته این غیر انتفاعی بودنش دلیل بر این نیست که تمام تلاشم رو در جهت ارائه بهترین کار نکنم
دوم اینکه با توجه به اینکه این سازمان دولتی هیچ فعالیت تجاری در خصوص نرم افزار نداره بطبع اون واحد نرم افزار هم نباید دید تجاری داشته باشه و این نکته رو حتما در اظهار نظرهاتون مد نظر داشته باشید
سوم اینکه بنده خودم هیچ ادعایی در این خصوص ندارم و اگر حرفی میزنم صرفا نظر شخصیمه که بر اساس تجربه کاری به دست اومده و نظرات شما دوستان می تونه مکمل و برطرف کننده نواقص بنده باشه
و چهارمم اینکه خواهشا به بحث سمت و سوی سیاسی ندید
برای آشنا تر شدن شما دوستان با این نهاد دولتی یه توضیحات اجمالی در خصوص این سازمان میدم شاید بتونه کمک کنه :
این سازمان (که از بردن اسمش متاسفانه معذورم) دارای بیش از 200 زیر مجموعه می باشه که به صورت غیر متمرکز (از لحاظ فیزیکی) به فعالیت می پردازند.
تمامی این زیر مجموعه ها باید کارشناسی تحت عنوان کارشناس فاوا (فناوری اطلاعات و ارتباطات) در چارت خود داشته باشند که معمولا این پست یا خالیه و یا به فردی سپرده شده که متاسفانه حداقل سواد رو در زمینه IT داره و عملا تمامی فعالیت ها در ستاد مرکزی انجام میشه.
در برهه ای از زمان که مدیریت فاوایی وجود نداشت نرم افزارهایی بدون کارشناسی و صرفا از روی رابطه خریداری شده و مراکز به صورت گسترده ملزم به استفاد ه از اونها شدند که این نرم افزارها فاقد کارایی لازمه و گاها به جای کاهش پروسه یه فعالیت باعث افزایشش میشن، ضمن اینکه روال پشتیبانی درستی هم نداره و از طرفی با توجه به اینکه چندین سال از استقرار اونها میگذره جایگزینیش به راحتی امکان پذیر نیست.
در طول سال جاری و با منسجم شدن مدیریت فاوا پاسخگویی به برخی نیازهای فوری صورت گرفته که منجر به تولید چند نرم افزار شده.
مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات از دو واحد "پشتیبانی و سخت افزار" و "واحد نرم افزار" تشکیل شده:
واحد پشتیبانی و سخت افزار همون طور که از نامش پیداست وظیفه بررسی در خواست های نصب، ارتقا و پشتیبانی و توسعه شبکه و سخت افزار و پاسخگویی به اونها رو بر عهده دارد
واحد نرم افزار که بحث ما هم در مورد اون خواهد بود وظیفه بررسی ، پشتیبانی و توسعه نرم افزارهای موجود در سازمان و پاسخگویی به کاربران جاری این نرم افزارها، پاسخگویی به نیاز های جدید واحد ها در خصوص بحث نرم افزار از طریق برون سپاری و یا درون سپاری، کارشناسی طرح های نرم افزاری مراکز، نظارت بر فعالیت پیمانکاران محصولات نرم افزاری و مدیریت کلیه فعالیت های مرتبط با حوزه نرم افزار رو بر عهده داره.
این یک نمای کلی بود برای آشنایی بیشتر شما عزیزان.
در پست بعدی سرفصل اهم کارهایی رو که به نظرم باید برای ساماندهی این واحد انجام بشه خدمتتون ارائه میدم. فعلا و برای شروع در مورد کلیات صحبت کنیم بعد اگر لازم شد برای جزئیات پست جدید ایجاد می کنیم و یا از پست های موجود در تالار مرتبط با بحث استفاده می کنیم.
از دوستان می خوام اگه منبع و یا کتاب مفیدی در خصوص بحث میشناسن معرفی کنن.
با تشکر پیشاپیش از همه دوستان
kasmaii61
چهارشنبه 19 اسفند 1388, 14:05 عصر
سرفصل اهم کارهایی که به نظرم باید برای ساماندهی این واحد انجام بشه :
1. تدوین روال درخواست نرم افزار توسط واحدهای مختلف سازمان و نحوه پاسخگویی به درخواست شامل:
• تعیین نقطه شروع
• نحوه ارائه درخواست و پیگیری
• نحوه بررسی درخواست و روال پاسخگویی
2. تدوین روال نیاز سنجی نرم افزار ها شامل :
• ایجاد فرم های اولیه
• مشخص کردن روال گردش کار
• مشخص کردن مستندات و اطلاعات مورد نیاز و نحوه و مجرای تعامل با درخواست کننده
• مشخص کردن معیارهای تصمیم گیری در خصوص برون سپاری و یا درون سپاری پروژه
3. تدوین استانداردهای طراحی، پیاده سازی، تست و پشتیبانی پروژه های درون سپاری :
• تعیین روال طراحی و الزام استفاده از ابزارهای مهندسی نرم افزار
• تعیین روال پیاده سازی از جمله انتخاب معماری، نحوه نامگذاری، نقاط کنترلی و ....
• تعیین استانداردهای تست نرم افزار
• تعیین روال پشتیبانی و باز توسعه نرم افزار
4. تدوین استاندارهای برون سپاری پروژه ها :
• تعیین استانداردهایی که پیمانکار در پیاده سازی پروژه ها باید رعایت نماید
• تعیین حداقل توانمندی های پیمانکار
• تعیین Pre Document های مورد نیاز قبل از آغاز پروژه که پیمانکار جهت مشخص کردن روال و چارچوب کاری خود باید ارائه دهد
• تعیین فرمت ارائه گزارشات و نحوه تعامل با پیمانکار
• تعیین نحوه و نقاط کنترل در حین پیاده سازی
• تعیین استاندارد های تست
5. تعیین روال بررسی و پشتیبانی نرم افزار ها و بانک های اطلاعاتی جاری
• روال پشتیبانگیری از بانک های اطلاعاتی
• روال پاسخگویی به کاربران نرم افزارهای جاری
• روال توسعه و تغییرات نرم افزاری مورد نیاز واحد ها
6. تعیین روالی جهت بررسی نیاز های نرم افزاری دیده نشده سازمان و پیدا کردن راهکار مناسب برای برآوردن آنها
7. تعیین روال و استانداردهای Documentation
8. آموزش و فرهنگ سازی
• آموزش کاربران و افراد درگیر با نرم افزارها
• پیش بینی آموزش افراد شاغل در بخش نرم افزار جهت ارتقاء دانش
9. R&D
• شناسایی تکنولوژی های جدید در حوزه نرم افزار و ایجاد بستر مناسب برای فراگیری آنها
• تعیین اثرات و هزینه های تغییر تکنولوژی
• تعیین یک روال برای جایگزینی تکنولوژی قدیم با تکنولوژی جدید
10. تعیین روال جذب نیرو :
• تعیین معیارها و حداقل توامندی های نیرو متناسب با تخصص مورد نیاز
• تهیه فرم های ارزیابی نیرو
11. تکمیل تیم نرم افزار متناسب با نیاز های جاری و آینده
منتظر نظرات، اشکالات و پیشنهادات سازنده شما هستم
Asad.Safari
چهارشنبه 19 اسفند 1388, 15:32 عصر
من متوجه نشدم
اولا : چه کسی برای یک ارگان دولتی کار انتفاعی می کند یعنی مفت و مجانی . چه کسی ؟ شما !؟
دوما : مشکل تون دقیقا چیه ؟ می خواهید خط مشی یک معاونت ارگان دولتی در اینجا مشخص کنید ؟ بنده خدا برید یک گروه کارشناسی به عنوان یک مجمع تشکیل بدهید . بعد بشینید اونجا تصمیم گیری بکنید .
شما می خواهید یک مساله کلان در حد دولتی را در یک فروم با پرسش چند تا سوال حل کنید ؟ به گفته خودتان واحدی که 200 تا زیر مجموعه دارد .
برادر نمی شود . این مساله کلان می باشد و وای به حال آن سازمان که نمی داند چه کار می کند . می خواهید در اینجا چه جوابی بگیرید ؟ مثلا من بیام بگم که : بهتره شما دو نفر را استخدام بکنید تا برنامه نویس هاتون رو ماساژ بدن . خوبه ؟
اینطوری می شود که وضع ما در نرم افزار بدین گونه می شود . سازمان های بی صاحاب و بدون برنامه . دوست عزیز من به شما پیشنهاد می دم یک مجمع تشکیل بدین و این تصمیم گیری ها را در آنجا انجام بدهید .
راستی اسم سازمان را بگید . جالبه بدونم کدوم سازمان که اینگونه عمل می کند .
موفق باشید
kasmaii61
چهارشنبه 19 اسفند 1388, 16:30 عصر
اول تشکر کنم بابت ادبیات قشنگی که در جواب دادن انتخاب کردید.
واقعا موافقم که این طوری میشه که وضع ما در نرم افزار این طوره
و اما جواب سوالاتتون :
اولا قرار نیست فعلا تصمیم گیری صورت بگیره قراره طرح هایی داده بشه تا بعدا در همون کار گروهی که شما فرمودید در موردش تصمیم گیری بشه.
اگر خودتون رو کارشناس می دونید از شمای نویی به عنوان یک کارشناس در این زمینه نظر خواستم برای پیدا کردن چهارچوب کل کار. می تونید به همین ادبیات تمسخر آمیزتون در پاسخگویی ادامه بدید و یا می تونید مودبانه تر اگه راه کاری به نظرتون میرسه ارائه کنید.
قرار هم نیست عین این نظرات بیاد اینجا و پیاده بشه که این قدر نگرانید که سیاست های کلان یک اداره دولتی رو نمیشه اینجا مشخص کرد. اینجا فقط مکانیست برای هم فکری. برای اینکه از نظر یک تعداد کارشناس که بعضیهاشونم واقعا خبره هستن استفاده کنم.
متاسفانه ما عادت کردیم نیمه خالی لیوان رو ببینیم. اینهمه اداره دولتی بدون هیچ نقشه مشخصی و با هدر دادن نیروهای متخصصشون دارن روزگار سپری می کنن شما میرید به تک تکشون اعتراض کنید؟ نه مسلما ولی حالا که حداقل یه سازمانی اومده و این رو حداقل فعلا در حرف در نظر گرفته ناراحتید که نه این چه روال مسخره ایه.
هر کاری یه نقطه شروعی داره و نقطه شروع اینکار با توجه به امکاناتی که من دارم می بینم اینجاست. جایی که بتونم از دانش افراد متخصص استفاده کنم. شما هم لطف کنید اگه نظری از جنس نظر اخیرتون دارید وقتتون رو اینجا به خاطر این حرکت مسخره هدر نکنید.
در مورد اولا هم برام مهم نیست که باور می کنید یا نه و دلیلش هم کاملا شخصیه و دلیل نمی بینم برای شما توضیحش بدم ولی من این کار رو دارم کاملا غیر انتفاعی انجام میدم. الان هم که در حال جواب دادن به شما هستم بابت این زمانی که میگذارم یک ریال هم بهم نمیدن
Asad.Safari
چهارشنبه 19 اسفند 1388, 16:40 عصر
اول تشکر کنم بابت ادبیات قشنگی که در جواب دادن انتخاب کردید.
می تونید به همین ادبیات تمسخر آمیزتون در پاسخگویی ادامه بدید و یا می تونید مودبانه تر اگه راه کاری به نظرتون میرسه ارائه کنید.
تمسخر نیست و بهترین جوابی بود که می توان به شما داد این بود . بلی کمی کنایه قاطی آن بود ولی جواب شما این بود . می خواهید جملات را اصلاح و مودبانه کنم ولو اینکه یک کلمه غیر مودب نمی توانید پیدا نمایید .
اگر خودتون رو کارشناس می دونید از شمای نویی به عنوان یک کارشناس در این زمینه نظر خواستم برای پیدا کردن چهارچوب کل کار.
قرار هم نیست عین این نظرات بیاد اینجا و پیاده بشه که این قدر نگرانید که سیاست های کلان یک اداره دولتی رو نمیشه اینجا مشخص کرد. اینجا فقط مکانیست برای هم فکری. برای اینکه از نظر یک تعداد کارشناس که بعضیهاشونم واقعا خبره هستن استفاده کنم.
متاسفانه ما عادت کردیم نیمه خالی لیوان رو ببینیم. اینهمه اداره دولتی بدون هیچ نقشه مشخصی و با هدر دادن نیروهای متخصصشون دارن روزگار سپری می کنن شما میرید به تک تکشون اعتراض کنید؟ نه مسلما ولی حالا که حداقل یه سازمانی اومده و این رو حداقل فعلا در حرف در نظر گرفته ناراحتید که نه این چه روال مسخره ایه.
هر کاری یه نقطه شروعی داره و نقطه شروع اینکار با توجه به امکاناتی که من دارم می بینم اینجاست.
مشکل شما و مدیران ادارات دولتی می دونید چی است ؟ این است که نمی دونید که چه می خواهید !
ببین برادر گرامی , کار این واحد چیه ؟ نمی دونید . خوب باشه .
از اول شروع می کنم . شما یک واحد دارید به اسم واحد نرم افزار .
خوب سوال اول بنده این است کار این واحد به قول اصفهانی ها چی چی است ؟
سوال دوم : آیا شما می خواهید برای این واحد خط مشی تعریف کنید و یا برای زیر مجموعه ها ؟
موفق باشید
kasmaii61
چهارشنبه 19 اسفند 1388, 17:06 عصر
هر جمله غیر مودبانه ای الزاما توش کلمات غیر مودبانه نداره
جواب سوالاتتون تو پست دوم بود :
کار این واحد چیه ؟ نمی دونید . خوب باشه .
واحد نرم افزار که بحث ما هم در مورد اون خواهد بود وظیفه بررسی ، پشتیبانی و توسعه نرم افزارهای موجود در سازمان و پاسخگویی به کاربران جاری این نرم افزارها، پاسخگویی به نیاز های جدید واحد ها در خصوص بحث نرم افزار از طریق برون سپاری و یا درون سپاری، کارشناسی طرح های نرم افزاری مراکز، نظارت بر فعالیت پیمانکاران محصولات نرم افزاری و مدیریت کلیه فعالیت های مرتبط با حوزه نرم افزار رو بر عهده داره.
سوال دوم : آیا شما می خواهید برای این واحد خط مشی تعریف کنید و یا برای زیر مجموعه ها ؟
سرفصل اهم کارهایی رو که به نظرم باید برای ساماندهی این واحد انجام بشه خدمتتون ارائه میدم
کاش قبل اظهار نظر زحمت خوندن مطلب رو به خودتون می دادید.
امیدوارم جواب سوالاتتون رو گرفته باشید و بیشتر از این به این مباحثه بی نتیجه ادامه ندید والا هدف من از زدن این تاپیک بحث کشدار بی فاییده کردن نبود
Asad.Safari
پنج شنبه 20 اسفند 1388, 00:07 صبح
1. تعیین روال جذب نیرو :
• تعیین معیارها و حداقل توامندی های نیرو متناسب با تخصص مورد نیاز
• تهیه فرم های ارزیابی نیرو
2. تکمیل تیم نرم افزار متناسب با نیاز های جاری و آینده
3. تدوین روال نیاز سنجی نرم افزار ها شامل :
• ایجاد فرم های اولیه
• مشخص کردن روال گردش کار
• مشخص کردن مستندات و اطلاعات مورد نیاز و نحوه و مجرای تعامل با درخواست کننده
• مشخص کردن معیارهای تصمیم گیری در خصوص برون سپاری و یا درون سپاری پروژه
4. تدوین استانداردهای طراحی، پیاده سازی، تست و پشتیبانی پروژه های درون سپاری :
• تعیین روال طراحی و الزام استفاده از ابزارهای مهندسی نرم افزار
• تعیین روال پیاده سازی از جمله انتخاب معماری، نحوه نامگذاری، نقاط کنترلی و ....
• تعیین استانداردهای تست نرم افزار
• تعیین روال پشتیبانی و باز توسعه نرم افزار
5. تعیین روال بررسی و پشتیبانی نرم افزار ها و بانک های اطلاعاتی جاری
• روال پشتیبانگیری از بانک های اطلاعاتی
• روال پاسخگویی به کاربران نرم افزارهای جاری
• روال توسعه و تغییرات نرم افزاری مورد نیاز واحد ها
6. تعیین روالی جهت بررسی نیاز های نرم افزاری دیده نشده سازمان و پیدا کردن راهکار مناسب برای برآوردن آنها
7. تعیین روال و استانداردهای Documentation
8. آموزش و فرهنگ سازی
• آموزش کاربران و افراد درگیر با نرم افزارها
• پیش بینی آموزش افراد شاغل در بخش نرم افزار جهت ارتقاء دانش
9. R&D
• شناسایی تکنولوژی های جدید در حوزه نرم افزار و ایجاد بستر مناسب برای فراگیری آنها
• تعیین اثرات و هزینه های تغییر تکنولوژی
• تعیین یک روال برای جایگزینی تکنولوژی قدیم با تکنولوژی جدید
من در سال اخیر شاهد بروز مشکل در یکی از ارگانهای بزرگ اداری بودم که زیر نهاد رهبری فعالیت می کنند . این ها 5 تا نرم افزار داشتند که همه اشان ناقص بود . یعنی یه مقداری کار شده بود و هزینه های هنگفتی هم رو دست اینها گذاشته بود . ولی ناقص رها شده بود البته هر کدام به دلیلی خاصی .
بنده در جلساتی که با آنها بودم با توجه به تجربیات آنها به این نتیجه رسیدیم که برون سپاری یک پروژه کار اشتباهی می باشد چون سازمان قادر به پیگیری پروژه نمی باشد چون نیروی متخصص در این زمینه ندارد و شرکت ها معمولا ساخت و پاخت می کنند . یعنی اطلاف هزینه می شد و نمی شد که پیگیری کرد . پروژه می خوابید و تمام هزینه ها به باد فنا می رفت .
تصمیم بر این شد که فقط روی درون سپاری پروژه ها کار بکنند و خودشان تیم توسعه تشکیل بدهند و با استاندارد های مصووب خودشان نرمافزار های دلخواه خودشان را توسعه بدهند .
یکی از مشکلات اصلی : تغییر نیازمندی ها بود . فرض کنید نیازمندی X ما اکنون تغییر کرده و شده است Y . خوب در نرم افزار ما هم باید این بشود Y ولی شرکت ها از این کار سر باز می زدند و نرم افزار عملا بلا استفاده می شد . ولی تیم توسعه اگر از درون سازمان باشد می تواند هر گونه تغییرات در هر بخش را لحاظ کند .
یکی دیگر از مزایای تیم توسعه درون سازمان پشتیبانی و توسعه نرم افزار به صورت پایدار و دائم خواهد بود . و عمر نرم افزار فقط چند ماه یا چند سال نخواهد بود .
من هم با توجه به این تجربه در لیست بالا فقط مسائل درون سپاری رو انتخاب کردم .
موفق باشید
saed2006
پنج شنبه 20 اسفند 1388, 10:35 صبح
جو حاکم بر نهاد های حاکمیتی و دولتی جو "بچه ها دور هم باشیم" هست یعنی خیلی مهم نیست کاری که میکنن درسته یا نه مهم اینه که دور هم هستند و یعنی ! تاکید میکنم یعنی مشغول یه کاری هستند!!!
حالا این کار فایده داره یا ضرر مهم نیست مهم دور هم بودنه هست
kasmaii61
شنبه 22 اسفند 1388, 08:11 صبح
بنده در جلساتی که با آنها بودم با توجه به تجربیات آنها به این نتیجه رسیدیم که برون سپاری یک پروژه کار اشتباهی می باشد چون سازمان قادر به پیگیری پروژه نمی باشد چون نیروی متخصص در این زمینه ندارد و شرکت ها معمولا ساخت و پاخت می کنند
دوست عزیز ممنون. این شد حالا جوابی که میشه روش بحث کرد.
ما هم دقیقا با همین مشکل در طول سال جاری مواجه شدیم. من بند 4 رو دقیقا به همین دلیل قرار دادم. البته ما خوشبختانه به خاطر نیروهای متخصصی که داشتیم اجازه زد و بند و یا کم کاری رو تا جایی که می شد به پیمانکار ندادیم. ولی به علت نبود یه روال مشخص کار خیلی طولانی شد چون هر بار پیمانکار کار رو تحویل میداد با اشکالاتی که به کار گرفته می شد مجبور میشد بره و به رفع مشکلات بپردازه و این پروسه تحویل رو تا رسیدن به یه حد مطلوب خیلی طولانی می کرد.
از طرفیم به علت حجم بالای درخواست ها و خصوصا مشکلات پشتیبانی و کمبود نیرو و عدم امکان جذب نیرو امکان درون سپاری همه پروژه ها وجود نداره. اگه دقت هم کرده باشید سیاست سازمان های دولتی در حال حاضر کوچک شدن و رفتن به سمت خصوص سازیه(هر چند سوری).
به همین خاطر حتما باید روالی برای پروژه های برون سپاری تعیین بشه. تعیین نقاط کنترلی تو این بین خیلی مهمه. متاسفانه پیمانکارهای ما هم به همون دلیل که گفتین وقتی با یه سازمان دولتی مواجه میشن تا جایی که می تونن از سر و ته کار میزنن
جو حاکم بر نهاد های حاکمیتی و دولتی جو "بچه ها دور هم باشیم" هست یعنی خیلی مهم نیست کاری که میکنن درسته یا نه مهم اینه که دور هم هستند و یعنی ! تاکید میکنم یعنی مشغول یه کاری هستند!!!
حالا این کار فایده داره یا ضرر مهم نیست مهم دور هم بودنه هست
دوست عزیز حرف شما تا حد زیادی درسته و نبود یه نیروی مدیریتی قوی و البته با دانش معمولا باعث به وجود اومدن هموین وضعیت میشه. ما تو مجموعمون می خواین با ایجاد راهکارهای اصولی و حتی الامکان غیر سلیقه ای جلوی همین موارد رو بگیریم. حالا شما با این دید به قضیه نگاه کنید که می خوایم این وضع رو اصلاح کنیم. حداقل تصورش که ضرری نداره داره؟
بقیه دوستان هم اگه در بحث شرکت کنن ممنون میشم.
حتی اگه فکر می کنید اینکار بی فاییدست ابراز کنید شاید ما واقعا داریم وقت تلف می کنیم
m.hamidreza
سه شنبه 25 اسفند 1388, 23:58 عصر
در مورد درون سپاری و برون سپاری فقط من یه مطلبی رو بگم.
ادارات دولتی همگی میگن پیمانکار نتونست اون چیزی که ما میخواستیم رو بهمون تحویل بده و سایر مواردی که اشاره کردید ولی هیچ کدوم نمیان بگن ما با پیمانکار چیکار کردیم که اینجوری شد! من با ادارات دولتی کار کردم و از روی تجربه های قبلیم میگم مطمئن باشین سازمانی که در تعامل با یه پیمانکار توانا و کاربلد ناموفق باشه صد در صد در حالت درون سازمانی هم ناموفق هست. شیوه مدیریت وقتی غلط باشه فرق نمیکنه.
در حالت درون سپاری هم تامین نیروی انسانی آگاه و با تجربه که بیان تو اون سازمان کار کنن واقعا محاله! کدوم سازمان دولتی حاضره به مدیر پروژش ماهی 2 میلیون حقوق بده؟ در حالت برون سپاری هم معایبی که گفتید دلیل بر نقص یا رد این روش نیست باز مدیریت شرایط هست که بخوبی انجام نگرفته.
علت اینکه یه پیمانکار از سر و ته کار میزنه رو شما باید در رفتار سازمان جستجو کنید شما هم وقتی رو یه پروژه بخاطر شیر تو شیر بودن اون سازمان مجبور شین بجای 2ماه 9ماه رو پروژه کار کنین کلی موارد رو هم به شما تحمیل کنن بعد از تحویل هم دنبال پولتون بدوید چیکار میکنین؟ من همه ی اینایی که میگم رو دیدما.
به نظر من اکثر پروژه ها باید برون سپاری شه ولی نماینده ی سازمان یا ناظر سازمان باید فردی آگاه، کاربلد، عامل و دارای نفوذ در سازمان باشه در غیر اینصورت پروژه شکست میخوره و در اکثر موارد هم این قصور متوجه کارفرما هست نه پیمانکار. مدیران دولتی فکر میکنن پیمانکار نرم افزاری هم مثله پیمانکار آسفالت محوطه شون هست. متاسفانه پیمانکارهای نرم افزاری ما قراردادهای محکم و بدون نقصی نمی بندن وگرنه کارفرما جرات ایجاد تاخیر یا ادا درآوردن در پروژه رو نمیکنه. یه درصدی از این شکست ها هم به شیوه ی قرارداد بستن غلط بر میگرده.
راجع به طرحی هم که گفتین یه نصیحت دارم براتون و اون اینه که وقتتون رو براش نذارین چون به نتیجه نمیرسه. ببینین اصول وقتی از پایه غلط باشه شما با یه طرح و 4 تا نوشته نمیتونین درستش کنین. من نمیخوام شما رو ناامید کنم ولی این یه واقعیت هست. یه بحث دیگه ای هم که هست طرح فقط 30 درصد کار هست 70 درصد دیگه اجرایی کردن طرح و میزان موفقیتش در اجرا هست. نمیدونم تا حالا دیدین یا نه ولی من دیدم که مدیر ارشد به مدیرش نامه میزنه که این کار رو انجام بدین ولی مدیره انجام نمیده و میگه برو بهش بگو الان برای این طرح زوده باشه 2 ماه دیگه!
موفق باشید.
اوبالیت به بو
پنج شنبه 27 اسفند 1388, 00:11 صبح
ادارات دولتی همگی میگن پیمانکار نتونست اون چیزی که ما میخواستیم رو بهمون تحویل بده و سایر مواردی که اشاره کردید ولی هیچ کدوم نمیان بگن ما با پیمانکار چیکار کردیم که اینجوری شد! من با ادارات دولتی کار کردم و از روی تجربه های قبلیم میگم مطمئن باشین سازمانی که در تعامل با یه پیمانکار توانا و کاربلد ناموفق باشه صد در صد در حالت درون سازمانی هم ناموفق هست. شیوه مدیریت وقتی غلط باشه فرق نمیکنه.
فوق العاده بود.
متاسفانه پیمانکارهای نرم افزاری ما قراردادهای محکم و بدون نقصی نمی بندن وگرنه کارفرما جرات ایجاد تاخیر یا ادا درآوردن در پروژه رو نمیکنه. یه درصدی از این شکست ها هم به شیوه ی قرارداد بستن غلط بر میگرده.
مثلاً چی جوری باید قرار داد ببندن؟ فرض کنید با یه وزارت خونه نسبتا متوسط - بزرگ دولتی (مثلا تربیت بدنی، محیط زیست و ...)
چه نکاتی رو باید توجه کرد؟
اگر پیمان کار (که همه خصوصی هستن) بیاد تو قرار داد خط کش بزاره کارفرما نمی گه مناقصه رو نمی دم؟ یا نخواستم؟
Mamdos
پنج شنبه 27 اسفند 1388, 01:28 صبح
به نظرم مسائل سازمانی و انسانی رو اصلاً دست کم نگیرید. یعنی تا وقتی که افراد سازمان و به خصوص مدیران ارشد و مدیران میانی از این تغییرات حمایت نکنند همانطور که m.hamidreza گفت طرح شما اجرا نمیشود! برای عملی شدن این طرح، باید کسانی که درگیرند به آن تعهد داشته باشند و احساس نیاز کنند، و کسانی که آن را جلو میبرند مهارتهای مذاکره و اقناع داشته باشند. همچنین باید آدمهای معتبری باشند و حرفشان برو داشته باشد.
برای شروع یک تحلیل روی ذینفعانی که ممکن است از طرح شما و اتفاقات جدید متنفع یا متضرر میشوند انجام دهید (Stakeholder Analysis) و سعی کنید برای جذب مخالفان و استفاده از موافقان برنامهریزی کنید. بعد بروید در سازمان راه بیفتید برای اجرای طرح موافقت جلب کنید! این طور کارها هستند که میتوانند منجر به موفقیت شوند نه این که فقط طرح خوبی داده شود. ضمناً در تدوین طرح از همهی ذینفعان نظر بخواهید و سعی کنید بینشان اجماع درست کنید و حمایتشان را جلب کنید. جلوی نگرانیها و نظرات منطقی نایستید و اگر لازم است، برای تأیید شدن طرح، آن را تغییر دهید. مخالفانتان را نرم کنید. طرحتان باید بُرد-بُرد باشد. و یک چیزی جدیداً خوندم که در اینجور موارد نباید از یاد برد:
Compromise: The art of dividing a cake in such a way that everybody believes he got the biggest piece
m.hamidreza
پنج شنبه 27 اسفند 1388, 22:33 عصر
فوق العاده بود.
:لبخند:
مثلاً چی جوری باید قرار داد ببندن؟ فرض کنید با یه وزارت خونه نسبتا متوسط - بزرگ دولتی (مثلا تربیت بدنی، محیط زیست و ...)
اگر پیمان کار (که همه خصوصی هستن) بیاد تو قرار داد خط کش بزاره کارفرما نمی گه مناقصه رو نمی دم؟ یا نخواستم؟
این کلیات حتما باشه:
نحوه و زمان پرداخت
زمان بندی تحویل پروژه توسط مجری
زمانبندی تحویل اطلاعات توسط کارفرما
مقدار ضمانت حسن انجام کار
مقدار جریمه تاخیر طرفین بصورت کاملا شفاف
شرح پروژه بصورت جزء لاینفک قرارداد
بیان شفاف وضعیت پشتیبانی
مشخص شدن نمایندگان تام الاختیار طرفین
شرایط شفاف تعویق زمان تحویل از جانب طرفین
شرح شرایط تغییرات در پروژه و توضیحات کاملش
وضعیت سورس پروژه
قبل از نسخه نهایی شما یه پیش قرارداد میدی که 500 نفر از طرف کارفرما باید بخونن و تایید کنن.
نکته1: قبل از ارائه پیش قرارداد هم یه سری چیزا رو شفاهی بپرسین و ببینید چه جورین. مثلا سیر تایید قرارداد تو اون شرکت رو، نحوه پرداخت رو، در مورد نماینده کارفرما و ...
شما تو اون پیش قرارداد تعهدات کارفرما رو 100% خط کش بذارید و تعهدات خودتون رو هم 50% خط کش بذارین. بعد ببینین بازتاب اونا چی هست.
نکته2: در تعهدات دو طرف عدد زیاد داشته باشین. مثلا فاز اول 30 روزه، جریمه تاخیر 1000 تومن هست، 5 درصد ضمانت حسن انجام کار باشه، پیش پرداخت 30 درصد، چک موعددار نهایت 15 روزه و ..
از این جا به بعد دیگه بده بستونی میشه؛ مثلا هرجا اونا به شما گیر دادن با این عددا بازی کنین و شرایط رو تا حدودی جبران کنین. البته جوری که حالت گروکشی و لجبازی نشه.
مسلما مجری خیلی نمیتونه رو بندهای کارفرما پافشاری کنه چون اغلب شرکت های نرم افزاری متوسط به پایین هستن و از دست دادن قرارداد براشون خیلی گرون تموم میشه. از طرفی هم عموما کارفرماها این نکته رو میدونن و کمی بازی درمیارن. ولی این مساله دیگه یه حداقلی داره طبق شرایط پروژه دیگه شما از اون حد پایین تر نمیتونی بیای حالا هر چقدر بالاتر خودتو نگه داشتی سودت بیشتره.
خیلی دنبال این نباید بود که کی اول میشه :لبخندساده: بیشتر باید کاری کرد که بیشترین فاصله رو با حداقل ها داشت. قرارداد خیلی تابع شرایط هست و خیلی نمیشه براش دستورالعمل نوشت ولی کلیات همینا بود.
موفق باشید.
nnehrshad
چهارشنبه 04 فروردین 1389, 13:54 عصر
می شی 1 سمپل هم به من بدید.
kasmaii61
یک شنبه 15 فروردین 1389, 09:09 صبح
از دوستان عزیزم بی اندازه سپاسگذارم، به نظرم بحث تو مسیری افتاده که می تونه نتایج خوبی داشته باشه. گفتم یه مدت سکوت کنم تا دوستان بیشتری نظر بدن و اما پاسخ به نظرات دوستان :
علت اینکه یه پیمانکار از سر و ته کار میزنه رو شما باید در رفتار سازمان جستجو کنید شما هم وقتی رو یه پروژه بخاطر شیر تو شیر بودن اون سازمان مجبور شین بجای 2ماه 9ماه رو پروژه کار کنین کلی موارد رو هم به شما تحمیل کنن بعد از تحویل هم دنبال پولتون بدوید چیکار میکنین؟ من همه ی اینایی که میگم رو دیدما.
:تشویق: صد در صد با این نظراتتون موافقم.
من اصلا نمی خوام توان و صداقت کاری پیمانکارامون رو زیر سوال ببرم ولی تمام مواردی که شما گفتین و از همه مهمتر عدم وجود یک ناظر پروژه قوی در پروژه های برون سپاری باعث شده که رفتار پیمانکارهای ما در قبال ادارات دولتی طوری باشه که کار در نهایت با حداقل فاکتورهای کیفی ارائه میشه. طبیعی وقتی شما در گرفتن پولتون با هزار مشکل مواجه هستین تمام توانتون رو برای حسن انجام پروژه نمیگذارید از طرفی هم کسی در اون سازمان دولتی وجود نداره به حسن انجام پروژه نظارت کنه.
من یه مثال براتون میارم : ما پروژه ای داشتیم تحت بستر SharePoint. این پروژه به یه شرکت به اصطلاح معتبر که در حوزه کاری مذکور سابقه اجرایی خوبی هم داشت و سازمان های بزرگ دولتی طرف قرار دادش بودن برون سپاری شد. از وضع ادارات دولتی خودتون باخبرید برای تکنولوژی های قدیمی تر کامپیوتر هم متخصص وجود نداره چه برسه به تکنولوژی و ابزارهای نوظهور تری (تو ایران البته) مثل SharePoint.
این شرکت طبق روال کارهای قدیمی که انجام داده بود قسمتی از پروژه رو برای ما پیاده سازی کرد. ما تو بررسی فاز اول متوجه شدیم که این شرکت با اینهمه سابقه پیاده سازی حتی تو رعایت حداقل استاندارها و معیار های پیاده سازی نیز می لنگه.
دلیل این امر واضحه در تمامی سازمانهایی که این پروژه پیاده سازی شده بود متخصصی برای بررسی کیفیت کار وجود نداشته پس این پیمانکار محترم فقط به رفع نیازها پرداخته اون هم با اصول نادرست.
از درگیریهایی که در این حوزه با پیمانکار پیش اومد می گذریم که در حوصله این بحث نمی گنجه فقط به یه مورد خیلی کوچیک اشاره می کنم که به عمق فاجعه پی ببرید : در حالی که ورود اطلاعات ما به 500 MG هم نرسیده بود سرعت جستجو به شدت افت کرده بود که بعد از بررسی متوجه شدیم که Index گذاری و زمان های انتخابی برای این امر به نحوی ناشیانه تنظیم شده بود که باعث افت شدید سرعت شده بود.
یا طی دو جلسه آموزش راهبری که تو متن قرار داد پیمانکار موظف به برگزاریش بود مباحثی مطرح شد که در حوزه کاربری هم نبود چه برسه به راهبری یا Administration سیستم.
خوب این پروسه صد در صد در سایر ادارات هم پیاده شده بود و اگه کوچکترین اعتراضی به این پیمانکار صورت می گرفت حتما روال کاریش رو تغییر می داد.
پس من هم با شما کاملا موافقم که اولین شرط موفقیت یه پروژه برون سپاری وجود یه ناظر آگاه در اون حوزه در اداره دولتیه.
خوشبختانه از این حیث ما این جا با مشکلات کمتری مواجهیم. نمیگم شرایط فوق العادست چون یه آدم فوق العاده (مگر به جبر زمونه) با این حقوقای افتضاح نمیاد تو یه سازمان دولتی کار کنه ولی در حد رفع نیازهای سازمان و حتی فراتر از اون هم این توانایی اینجا وجود داره و اگه کاستی ای وجود داشته باشه تیم ما سعی می کنه با آموزش و یا جذب یه متخصص اون رو رفع کنه.
ببینید اینجا یه فرق دیگه سازمان ما با سازمانهای مشابه رو براتون باز می کنم تا دیدتون شاید یه مقدار مهربونتر و ملایمتر بشه.
تو چند درصد ادارات دولتی مبحثی به نام آموزش وجود داره؟ چند درصد مدیران دولتی به ارتقای علمی کارمنداشون بها میدن؟ از اون طرف چند درصد کارمندان رو دیدید که به یادگیری علاقه نشون بدن؟ تا اونجایی که من تجربه دارم سیستم متاسفانه تو اکثر ادارات دولتی همون سیستمیه که دوستمون اشاره کردن : یعنی یه عده دوره هم جمعن و باید کاری بکنن، نه کیفیت کار اهمیت داره نه نتیجه. من این رو به عینه بارها دیدم. صبح چک میل، بعد صبحانه، بعد دو ساعت خوش خوشک کار، بعد ناهار و نماز، بعد گپ و گفت دوستانه و اون گوشه کنارا شاید کار بعد هم منزل یا استخر و فوتبال به اسم اضافه کار. کارمندا از یادگیری فرارین چون یاد گرفتن مصادف با مسئولیت بیشتر در قبال همون حقوق قبلی.
ولی اینجا حداقل تو واحد ما آموزش و پیشرفت علمی فوق العاده مهمه. هم برای مدیر با دانشمون هم برای کارشناسان. ما به این باور رسیدیم که کامپیوتر علمیه که رکود توش یعنی روزمرگی و عدم پیشرفت. ما شاید خیلی دانشمون در سطح بالا نباشه ولی با یه شیب خوب داریم رشدش میدیم. ما اینجا هفتگی کلاسات آموزشی مباحث جدید و یا مرور مباحث قدیمی نرم افزار رو داریم. کارشناسان ما مقالات چند صفحه ای مباحث روز دنیا رو که به چشمشون جالب میاد رودانلود و پرینت می کنن و در اختیار هم قرار میدن. ما اینجا تا جایی که وسع خودون برسه و از سازمان بتونیم کمک بگیریم تو کلاسای آموزشی شرکت می کنیم. ما حداقل دوست داریم خودمون و محیط کارمون پیشرفت کنه و برای این هدف واقعا هم تلاش می کنیم.
تو پست اول گفتم این کار برای ما واقعا انتفاع مالی نداره. دوستی پرسید محال پس چرا همچین کاری داری انجام میدی؟ شاید مهمترین دلیلش این باشه. اینکه من حتی اگه این تلاشم برای سازمان با همه سنگ اندازیها نتیجه نده خودم بالا رفتم. تجربه جدید کسب کردم، با دوستانی با دانش تر از خودم تعامل کردم و ازشون یاد گرفتم. و اینا فردای روز برای من انتفای مالی هم میاره، نه صد در صد اینجا ، ولی جایی دیگه، شاید روزی تونستم از این تجحربیات تو شرکتی که خودم تاسیس می کنم استفاده کنم. و این امر فکر می کنم در مورد همه صدق کنه. علم ما علمیه که هرچی بکاری به زودی درو می کنیمن این رو عمیقا بهش اعتماد دارم. و تو این مدت اینجا واقعا یاد گرفتم و این از هر مادیاتی برام مهمتره.
اجع به طرحی هم که گفتین یه نصیحت دارم براتون و اون اینه که وقتتون رو براش نذارین چون به نتیجه نمیرسه. ببینین اصول وقتی از پایه غلط باشه شما با یه طرح و 4 تا نوشته نمیتونین درستش کنین. من نمیخوام شما رو ناامید کنم ولی این یه واقعیت هست. یه بحث دیگه ای هم که هست طرح فقط 30 درصد کار هست 70 درصد دیگه اجرایی کردن طرح و میزان موفقیتش در اجرا هست. نمیدونم تا حالا دیدین یا نه ولی من دیدم که مدیر ارشد به مدیرش نامه میزنه که این کار رو انجام بدین ولی مدیره انجام نمیده و میگه برو بهش بگو الان برای این طرح زوده باشه 2 ماه دیگه!
دوست عزیز با بخشی از این حرفتون هم کاملا موافقم. خودم به شخصه همینجا دیدم که طرحی که دو سال براش زحمت کشیده بود با عوض شدن رئیس سازمان نزدیک یه سال مسکوت شد و برگشتیم به نقطه اول. زیاد دیدم که طرحی اومده و نظر کارشناسی دادیم در مورد مفاد، مبلغ، اجزای قرار داد و این طرح به همون فضاحت و بدون در نظر گرفتن هیچکدوم از ملاحظات ما با دستور مافوق تصویب شده.
پروژه هایی با مبلغهایی نجومی که با یک صدم اون مبلغ هم با کیفیتی بهتر شدنی بوده.
ولی شما میگی چه کار کنیم؟
از کجا شروع کنیم؟
وایسیم همگی با هم بریم تو این باطلاق ترجیح روابط بر ضوابط؟
نمی خوام خیلی حرفای قشنگ قشنگ بزنم. ولی باید از یه جایی شروع کرد دیگه
من اون نقطه شروع رو اینجا میبینم. جایی که حداقل یکی از مدیران ارشد (مدیر ما، مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات) که خوشبختانه حرفش هم برو داره آدمیه آگاه و با علم و می تونه این وضع نابسامان رو تا حدودی سامان بده. همونطور که تا حالا داده
من این طور اعتقاد دارم: ما تلاتشمون رو می کنیم و اگر نشد به همه دلایلی که در بالا گفتم ضرر نکردیم
امیدوارم پاره ای از سوالات و ابهامات دوستان رو جواب داده باشم.
حالا که بحث برون سپاری باز شده به نظرم ادامه بحث رو رو همین موضوع فوکوس کنیم و بعد که به نتیجه رسیدیم بریم سراغ سایر مباحث.
باز در مورد کلیات بحث هم اگه صحبتی باشه بسیار ممنون میشم ابراز کنید
kasmaii61
یک شنبه 15 فروردین 1389, 09:56 صبح
Compromise: The art of dividing a cake in such a way that everybody believes he got the biggest piece
مرسی این جمله چه قدر قشنگه. من فکر می کنم این حس نه صد در صد ولی 80 درصد اینجا جاریه و این یه عامل مهمه که محیط کاریه خوبی داریم. و این به نظرم یه هنر که باید مدیر داشته باشه.
به نظرم اینکه این حس رو در پیمانکار هم بشه به وجود آورد که از این کار بیشترین سود رو می بره هم در پیشبرد پروژه به شکل بهتر خیلی موثره.
کار با ادارات دولتی اغلب این حس رو در پیمانکار ها به وجو میاره که اندازه کاری که می کنیم با شرایط پرداخت پولی که ادارات دولتی دارن به سود نمیرسیم وهمین عاملی میشه برای کم کاری. هر چند پیدا کردن راه حل این موضوع فکر کنم فوق العاده مشکل باشه و این یکی از اون مواردیه که واقعا به یه تحول زیر ساختی خصوصا در بخش هایی که طرف حساب مالی پیمانکارها دارن بستگی داره.
حالا سوال اینجاست مدیریت فاوا در این رابطه چیکار می تونه کنه؟
من یه خواهش از دوستان دارم که حتی الامکان طرف حرف ما ادارات دولتی یعنی کارفرما باشه نه پیمانکار. فکر کنم در مورد شرکت های خصوصی و راهکارهای قرار داد بستن خیلی صحبت شده و فکر کنم پرداختن به پیمانکار حوزه بحث رو خیلی گسترده می کنه. پس خواهشا برای خارج نشدن از مسیر بحث بیشتر خودمون رو به جای یه کارفرما ببینیم و از نقطه نظر یه کارفرما نظراتمون رو ارائه بدیم. البته یه کارفرمای منصف
arman1356
دوشنبه 16 فروردین 1389, 20:17 عصر
با تشکر از kasmaii61 که این تایپیک را پدید آورد و همه دوستانی که به آن پاسخ دادند .
تجربه کوچکی از یک سازمان نیمه دولتی و واحد های درگیر با IT ، انتخاب پیمانکاران و استراتژی کاری درون سپاری و برون سپاری دارم که امیدوارم به درد بخوره .
استرتژی درون سپاری
مزایا :
1- تهییه نرم افزار منطبق با خواسته های سازمانی
2- پشتیبانی داخلی و سریع
معایب :
1- عدم توانایی در راه اندازی پروژه های متوسط به بالا
2- هزینه های بسیار بالای نیروی انسانی در بلند مدت
3-کاهش انگیزه کاری در برنامه نویسی در بلند ( بعد از مدتی همه می خواهند رئیس باشند)
استرتژی برون سپاری
مزایا :
1- دریافت نرم افزار کامل و منطبق با خواسته های اولیه ما
2- قیمت مناسب در ابتدای راه اندازی
معایب
1- عدم توسعه سریع نرم افزار
2- هزینه های بالای سفارشی سازی
3- عدم پشتیبانی به موقع
با بررسی موارد بالا و بسیاری از مواردی که در حال حاضر به ذهن من نمی رسید متوجه می شویم هر کدام از این استراتژی ها دارای معایب و مزایایی هستند که بنا بر بودجه و توان فهم مدیریت سازمان قابلیت انتخاب دارند .
اما بهترین روشی که با آن برخورد داشته ام و تا کنون در سازمان مثمر ثمر بوده است روش برون سپاری تولید نرم افزار و دریافت حق توسعه آن می باشد .
در این روش استفاده از یک مشاور توانمند ( تکیه می کنم مشاور توانمند و کار کرده بسیار ضروری می باشد ) می توان با انتخاب شرکت یا برنامه مناسب حقوق توسعه ای آن را نیز دریافت نمود و تمامی مدارک تولید نرم افزار شامل Data master File و روشهای اجرایی درخواست گردد .
این مرحله عموماً بیشترین هزینه را متوجه سازمان خواهد نمود اما بسیاری از مشکلاتی که در آتی برای سازمان پدید خواهد آمد را کاهش می دهد .
vBulletin® v4.2.5, Copyright ©2000-1404, Jelsoft Enterprises Ltd.