ورود

View Full Version : شانزده دليل براي «ميوه فروش» شدن به جاي «مهندس نرم افزار» شدن

Web.Designer01
دوشنبه 24 خرداد 1389, 18:56 عصر
سالها پيش آنقدر از فشارهاي پروژه و دشوار بودن توليد نرم افزار در ايران خسته شده بودم که با يکي از دوستان هم دانشگاهي تصميم گرفتيم يک شغل شرافتمندانه انتخاب کنيم! اين بود که مشاغل مختلف را علمي، بررسي کرديم و آخر از همه تصميم گرفتيم يک ميوه فروشي باز کنيم! چرا؟ به هزار و شانزده دليل! 16 دليلش را مي نويسم، هزارتاي بقيه اش را خودتان خواهيد دانست:

1- عدم وجود گارانتي: بعد از فروش نرم افزار بايد آن را گارنتي کني. برخلاف بسياري از مشاغل که شما بابت گارانتي پول اضافه مي گيرد و نزد خود نگه مي داريد، در نرم افزار بر عکس عمل مي شود و اين کارفرماي شماست که از شما تضمين (درصدي از قرارداد، چک تضمين، سفته و يا ضمانت نامه بانکي يا همه مواد) مي گيرد. در حاليکه ميوه فروشي گارانتي ندارد، جنس فروخته شده پس گرفته نمي شود.

2- بازه کوتاه زمان فروش: يک پروژه نرم افزاري ماهها طول مي کشد و باعث فرسايش نيروي کار مي شود در حاليکه در ميوه فروشي، صبح زود بار ميوه و سبزي مي آوري، حداکثر تا ظهر سبزي ها تمام مي شود، ميوه ها هم، بسته به محيط شما، در مدت زمان کوتاهي فروش مي روند و شما بازهم بار جديدي مي آوريد.

3- تغيير نياز نداريد: رايج است که نيازهاي مشتري تازه زماني آشکار مي شود که شما نرم افزار را فروخته ايد و مشتري متوقع است که در چارچوب همان قرارداد تغييرات اعمال شود، حتي اگر ماهيت تغيير کند. اما در ميوه فروشي، خريدار که از مغازه خارج شد شما ديگر مسؤوليتي نداريد، اگر تصميمش عوض شد، شما نگران نيستيد، يک کالاي جديد به وي مي فروشيد.

۴- عدم محصول ارجاعي: در نرم افزار اگر محصول شما کار نکرد و يا قديمي شد مشتري يا ارجاع مي دهد و يا ديگر سراغش نمي آيد، در ميوه فروشي شما ميوه سالم را به مردم به قيمت گران، ميوه نيمه خراب را ارزان تر به مردم کم درآمد تر و احتمالا ميوه کاملا خراب را به آبميوه فروشي ها و نمي دانم لواشک سازي ها مي فروشيد!

۵-واسطه گري به جاي توليد: در ميوه فروشي شما محلي براي عرضه کالاي ديگران هستيد، معمولا افزايش قيمت بين ميدان ميوه و تره بار با مغازه شما چند برابراست . اما در نرم افزار شما توليد مي کنيد و دردسر هاي آن را داريد تازه در انتها و پس از کسر انواع ماليات و بيمه هزينه توليد را در بياوريد خيلي هنر کرده ايد!

۶-مديريت نيروي انساني، خير: شما در شرکت نرم افزاري با نيروي لوس و نازک نارنجي کارشناس سروکار داريد که کافي است يک کم ناراحت شود، هوس کانادا به سرش مي زند، اما در ميوه فروشي يکي دو کارگر از برادران افغاني مي گيريد، مثل ساعت براي شما کار مي کنند و غر که نمي زنند هيچ با همه سختي ها هم مي سازند.

۷-فصلي بودن کار، تعطيل: در توليد و فروش نرم افزار شما وابسته به زمان هستيد، براي مثال دولتي ها معمولا در ماه هاي خاصي خريد بيشتري مي کنند، يا در فروردين و ارديبهشت شما با افت فروش مواجه مي شويد، اما در ميوه فروشي هر فصلي ميوه خودش را دارد و شما آن را مي آوريد، هر ميوه اي هم طرفدار خاص خودش را دارد و شما تقريبا در همه سال فروش خود را يکنواخت خواهيد داشت. شب عيد ها هم که جاي خودش را دارد و شما پوست خلايق را حسابي خواهيد کند.

۸- بازار دائمي: نرم افزاري‌ها مانند يک کارگر ساختماني هستند، بايد ساختماني ساخته شود تا به آنان نياز باشد، وقتي بودجه IT کشور صفر شود که نمي توان پروژه اي تعريف کرد که نرم افزاري روي آن کار کند، چون هنوز از ديدگاه اغلب تصميم گيرندگان ما، نرم افزار يک کار تشريفاتي است. اما ميوه فروشي نياز روز مردم است، همه هر روز خريد خودشان را دارد، وضع مردم بد هم بشود باز هم مهماني مي آيد که شما وادار شويد حتما ميوه خوب بخريد.

۹-درهم است: در نرم افزار شما قاصر هستيد از اينکه به يک مشتري بفهمانيد نرم افزار با نرم افزار متفاوت است. چون با يک چيز انتزاعي طرف است، بين نرم افزاري حسابداري 5 هزارتوماني با حسابداري 10 ميليون توماني فرقي قائل نيست. در حاليکه در ميوه فروشي ، مشتري تفاوت سيب با سيب را در مي يابد و اگر دنبال کيفيت خوب است پولش را هم مي پردازد.

۱۰- شما فقط ميوه را مي فروشيد: در نرم افزار وقتي شما نرم افزاري عرضه مي کنيد، داستان عرضه خدمات پس از فروش شروع مي شود، آموزش کاربران بعضا واقعا تعطيل! تبديل اطلاعات و انتقال آنها از سيستم قديمي به جديد، عرضه سخت افزار، نگراني از کارکردن نرم افزار روي هر نوع سخت افزار آشغالي که مشتري به شما مي دهد و ... اما در ميوه فروشي، شما فقط ميوه را مي فروشيد اينکه هندوانه را چطور مي خورند، گيلاس را چطور؟ اينکه آيا مشتري ظرف مناسبي براي نگهداري ميوه دارد و يا خير نيز به شما ربطي ندارد.

۱۱- يک بار براي هميشه، هرگز: نرم افزار را که مي فروشيد مشتري توقع دارد اين نرم افزار مادام العمر باشد برايش ، به سادگي حاضر نيست قرارداد پشتيباني و ارتقاء نرم افزار ببندد، اما همه مي دانيم که يک ميوه را براي همه سال نمي توان نگه داشت، خورده مي شود بالاخره! بايد ميوه جديدي خريد!

۱۲- باگ: خرابي ميوه نگراني ندارد، روشهاي نگهداري ميوه معلوم است و اگر شما يک کم تجربه پيدا کنيد مي توانيد به سادگي آن را نگهداري کنيد، اما در نرم افزار آنقدر مشکلات متعدد و متفاوت پيش مي آيد که شما گيج مي شويد که اين خطا از کجاست و راه حلش چطور است؟ مناطق بحراني ، آنقدر خطايابي را سخت مي کنند که شما نياز به فاز مجزايي براي آن پيدا مي کنيد و هزينه زيادي براي هر خطا مي پردازيد، تازه تضميني وجود ندارد که همه خطا ها را پيدا کرده باشيد و روز تحويل به مشتري، جلوي چشم وي، آنقدر سيستم خطا مي دهد که شما آب مي شويد و زمين مي رويد.

۱۳-آن که خربزه مي خورد پاي لرزش مي نشيند: شما مسؤول نحوه استفاده مشتري از ميوه نيستيد، مهم نيست برايتان که در عزا بخورند يا در عروسي، مهم نيست که به طرف نمي سازد يا مي سازد. اما در نرم افزار، کافي است از نرم افزار شما سوء استفاده شود، نمي دانم چرا يقه شما را مي گيرند که چرا از طريق نرم افزار شما به ما آسيب وارد شد، چرا هک شد، چرا ....؟

1۴-دوره بازپرداخت سريع: در ميوه فروشي به محض فروش ميوه پولتان را مي گيريد، اما در نرم افزار تازه پروژه را که تحويل داديد و صورتجلسه کرديد، بايد بدويد به دنبال پولتان، آنقدر اين پول دادن دير و تکه تکه مي شود که به نوش داروي پس از مرگ سهراب مي ماند، به شکلي که بعضي وقت ها بي خيال پولتان مي شويد.

1۵- تنوع مشتري: شما در يک شرکت نرم افزاري با طيف خاصي از مشتري سروکار داريد، يا دولتي يا خصوصي يا آموزشي يا ... اما در ميوه فروشي شما قيدي براي مشتري نداريد، زن و مرد، کوچک و بزرگ، دارا و ندار، پير و جوان، شهري و روستايي ،... همه به نوعي مشتري شما هستند، آنهم مشتري دائمي که از همه چيز مي گذرد الا از خوردن!

1۶- کپي رايت: در ميوه فروشي نمي توانيد يک ميوه را بخريد و تکثير کنيد، در نرم افزار مي توانيد، خوب هم مي توانيد. اگر توليد کننده ناراحت هم شد مهم نيست، چون يا قانون کافي نداريم و يا آنقدر اين قضيه پيچيده است که شما بي خيال مي شويد.

براي تصميم گرفتن کافي نيست...!؟
نمي دانم چرا با وجود همه اين استدلال هاي منطقي، ميوه فروش نشدم. آرزو مي کنم حداقل يک نفر اين مطلب را بخواند و به راه راست هدايت شود! دست از مهندسي نرم شدن بردارد و به قول بچه ها يک کار «شرافتمندانه» پيدا کند. اميدوارم...
پ.ن:من این ایمیلو همینجوری از یکی از دوستام دریافت کردم و گذاشتم ایجا،منبعشم نمیدونم کجاست!
موفق باشید

Alireza_Salehi
دوشنبه 24 خرداد 1389, 19:54 عصر
خوب همین دلایل کافیه که سطح کار تولید نرم افزار رو از بسیاری مشاغل بالاتر ببره، در واقع کسی که در این کار موفق بشه حتما فرد کاربلدی هست، چون به این همه مشکل غلبه کرده!

HollyGhost
دوشنبه 24 خرداد 1389, 20:45 عصر
البته در اصل مطلب عنوان با نام "15 دليل براي «ميوه فروش» شدن به جاي «مهندس نرم افزار» شدن!" ذکر شده. مثل اینکه شخص کپی کننده اون رو اصلاح کرده! عجب!

http://weblog.radmanitd.com/archives/000307.html
از وبلاگ رادمان

Web.Designer01
دوشنبه 24 خرداد 1389, 21:49 عصر
البته در اصل مطلب عنوان با نام "15 دليل براي «ميوه فروش» شدن به جاي «مهندس نرم افزار» شدن!" ذکر شده. مثل اینکه شخص کپی کننده اون رو اصلاح کرده! عجب!

اونجا نوشته 15 دلیل ولی در اصل 16 دلیل ذکر کرده،چون مورد 3 شو دوبار تکرار کرده!
کپی کننده حواسش جمع بوده:لبخند:

ali_kolahdoozan
دوشنبه 24 خرداد 1389, 22:52 عصر
من در بعضی جاها گفتم کار برنامه نویسی خوب نیست و نباید شغل تنهای آدم باشه . اما لطفا به نویسنده اصلی این مزخرف هم بفرمائید بفهم ارزش و شخصیت کار یک برنامه نویس درست رو . و یک برنامه روی اصول رو . میوه فروش که هیچی ............ ارزش این آدم رو نداره

Web.Designer01
دوشنبه 24 خرداد 1389, 23:07 عصر
من در بعضی جاها گفتم کار برنامه نویسی خوب نیست و نباید شغل تنهای آدم باشه . اما لطفا به نویسنده اصلی این مزخرف هم بفرمائید بفهم ارزش و شخصیت کار یک برنامه نویس درست رو . و یک برنامه روی اصول رو . میوه فروش که هیچی ............ ارزش این آدم رو نداره
اوه اوه اوه،چه عصبانی!:لبخند:
به نظر من کسی که واقعا برنامه نویس باشه (نه اینکه 4 تا پروژه دانشجویی انجام بده و اسم خودشو بذاره برنامه نویس) میتونه پول خوبی از این راه در بیاره،مخصوصا اگه برنامه نویس تحت وب باشه،کسیو میشناسم که تو 1 هفته 30 میلیون درآمد داشته از همین راه و اتفاقا تو همین سایتم فعالیت میکنن،من موندم چرا بچه ها میگن برنامه نویسی درآمد نداره!
این مطلبم به عنوان یه شوخی بهش نگاه کنید و اصلا جدی نگیرید!

eshpilen
دوشنبه 24 خرداد 1389, 23:56 عصر
کسیو میشناسم که تو 1 هفته 30 میلیون درآمد داشته از همین راه و اتفاقا تو همین سایتم فعالیت میکنن
امیدوارم با کلاهبرداری نبوده باشه.
چون بعیده آدم در این مدت کوتاه اینقدر پول دربیاره.
پول مشروع حاصل زحمت واقعی هست که معمولا نمیتونه اینقدر زیاد در مدت کوتاه باشه مگر به دلایل خاصی در شرایط خاصی.
از روشهای نامشروع بگم براتون؟
مثلا اینکه بعضیا برنامه های بازمتن آماده رو که خودشون ننوشتن با استفاده از ناآگاهی مشتری از این بابت و مسائل فنی دیگه، با قیمت بالا میفروشن.

Web.Designer01
سه شنبه 25 خرداد 1389, 00:14 صبح
امیدوارم با کلاهبرداری نبوده باشه.
چون بعیده آدم در این مدت کوتاه اینقدر پول دربیاره.

نه بابا کلاه برداری کجا بوده!
اگه اینکاره باشی میشه،یه سر به سایتای freelancing بزن و ببین قیمت پایه پروژه ها چقده،اون طرفم که میگم توی همین سایت پروژه برنده شد و تو یه هفته انجام داد و 30 هزار دلاره ناقابل گرفت.

از روشهای نامشروع بگم براتون؟
مثلا اینکه بعضیا برنامه های بازمتن آماده رو که خودشون ننوشتن با استفاده از ناآگاهی مشتری از این بابت و مسائل فنی دیگه، با قیمت بالا میفروشن.
نوش جونشون!:لبخند:

SAASTN
سه شنبه 25 خرداد 1389, 00:21 صبح
نوش جونشون!
احسنت بر این فرهنگ و فرهنگسازی! کم کم داره شورش در میاد. :افسوس:

morrning
سه شنبه 25 خرداد 1389, 08:52 صبح
احسنت بر این فرهنگ و فرهنگسازی! کم کم داره شورش در میاد. :افسوس:

منم باهاتون موافقم وقتی برنامه باز متن رو پولی میفروشن دیگه هیچ انتظاری نمیشه داشت ! مثلا همین جوملا من بارها دیدم که واسه نصب جوملا پولای هنگفت گرفتن نمونش هم پرتال شهرداری تهران که واسه نصب جوملا و دو تا کامپوننت و پلاگین 80 میلیون تومان گرفته بودن!:متعجب:

آخه این انصافه؟

eshpilen
سه شنبه 25 خرداد 1389, 09:26 صبح
قابل توجه کسانی که میگن چون مجوزهای نرم افزار آزاد محدودیتی برای فروش و میزان قیمت نذاشتن، این کار کلاهبرداری نیست:

و درمورد فروش نرم افزارهای آزاد/بازمتن با قیمت بالا به افراد ناآگاه.

من خودم تا حالا این کارو نکردم که بگی از خودش دفاع میکنه ولی خود لایسنس gpl اجازه اینکارو میده. خیلی از فرومهای خارجی هم دیدم سرش بحث شده ولی باز هم نتیجه همون بوده. وقتی خود لایسنس اجازه میده دیگه مشکلی نیست.ببینید مجوز GPL اجازه میده شما از نرم افزار به هر صورتی که میخوای استفاده کنی، اما این مجوز تنها بخش قانون نیست و بقیهء قوانین رو تعیین نمیکنه. بطور مثال اگر شما بیای از نرم افزار در یک کاربرد تروریستی استفاده کنی GPL رو نقض نکردی (چون محدودیتی در این زمینه نذاشته و حتی صریحا ذکر کرده که شما مجازید از این نرم افزار در هر کاربردی که میخواید استفاده کنید) اما قوانین دیگه خرت رو میگیرن.
مورد فروش یک نرم افزار اوپن سورس به قیمت بسیار بالا (که با هیچ منطقی اونقدر نمی ارزه) با استفاده از ناآگاهی خریدار هم نقض GPL نیست اما نقض قوانین دیگری هست و کلاهبرداری محسوب میشه. حتی اگر در قانون کشور این کلاهبرداری نباشه (که من فکر میکنم باشه) در قانون اخلاق و شرع که هست!
GPL در محدودهء خودش حرف زده، نیامده بگه شما برو سر مردم کلاه بذار یا از این نرم افزار مجازی در یک کاربرد تروریستی استفاده کنی (اگر چنین چیزی میگفت اصلا اعتبار قانونی هم نداشت). فقط تاجایی که به خودش مربوط میشه محدودیتی نذاشته. بقیه حیطه های دیگری با قوانین خاص خودشون هستن. شما از تمام قوانین بطور همزمان باید تبعیت کنید نه فقط قانون یک مجوز. در مجوز محدودیتی نیامده اما در بخش دیگری از قانون آمده.

morrning
سه شنبه 25 خرداد 1389, 10:38 صبح
قابل توجه کسانی که میگن چون مجوزهای نرم افزار آزاد محدودیتی برای فروش و میزان قیمت نذاشتن، این کار کلاهبرداری نیست:

کسی به GNU GPL گیر نداده دوست عزیز .این قرارداد در حیطه کاری خودش چند تا قانون گذاشته و در مورد استفاده هم محدودیتی نداره ولی مشکل اینجاس اگه بیایم نرم افزار متن باز رو با قیمتی بفروشیم که ارزشش رو نداره قبول کنید که گرون فروشی کردیم و این جرم محسوب میشه.
مثال میزنم همین جوملا

قیمت خود نرم افزار 0 ریال هست طبق GPL V3 یعنی رایگان و برای استفاده عموم.
حالا میمونه تغییرات که میتونیم براش پول بگیریم مثلا طراحی قالب سفارشی و کامپوننت نویسی و ... ما میتونیم برای اینها پول بگیریم نه برای فروش هسته جوملا. حالا در مورد همون پرتال شهرداری تهران به نظرتون دو تا پلاگین نوشتن و یه قالب ساختن 80 میلیون هزینه میبره؟ نهایتا 100 هزار تومان بیشتر نمیشه. خوب اینجا طرف اومده گرون فروشی کرده مگه گرون فروشی فقط مال بقالی و قنادیاس...

Alireza_Salehi
سه شنبه 25 خرداد 1389, 10:42 صبح
دیگه این جور فروش (من اسمشو میذارم کلاهبرداری) تقریبا رایج شده، میرن یک سیستم LMS یا CMS یا هر سیستم دیگه ای رو به صورت متن باز پیدا میکنند، مبلغ کمی صرف ترجمه متن های آن می کنند و به اندازه یک نرم فزار که خودشون از اول نوشتن از ملت پول میگیرن...
تازه بعضی هاشون شعارشون اینه: "اولین سیستم مدیریت ... در ایران- کاملا بومی " بعد رو بخش های مختلفش هم کلی کلاس میذارن که چنین و چنان...

شده کار هر روزه بعضی ها...

Alireza_Salehi
سه شنبه 25 خرداد 1389, 10:45 صبح
کسی به GNU GPL گیر نداده دوست عزیز .این قرارداد در حیطه کاری خودش چند تا قانون گذاشته و در مورد استفاده هم محدودیتی نداره ولی مشکل اینجاس اگه بیایم نرم افزار متن باز رو با قیمتی بفروشیم که ارزشش رو نداره قبول کنید که گرون فروشی کردیم و این جرم محسوب میشه.
مثال میزنم همین جوملا

قیمت خود نرم افزار 0 ریال هست طبق GPL V3 یعنی رایگان و برای استفاده عموم.
حالا میمونه تغییرات که میتونیم براش پول بگیریم مثلا طراحی قالب سفارشی و کامپوننت نویسی و ... ما میتونیم برای اینها پول بگیریم نه برای فروش هسته جوملا. حالا در مورد همون پرتال شهرداری تهران به نظرتون دو تا پلاگین نوشتن و یه قالب ساختن 80 میلیون هزینه میبره؟ نهایتا 100 هزار تومان بیشتر نمیشه. خوب اینجا طرف اومده گرون فروشی کرده مگه گرون فروشی فقط مال بقالی و قنادیاس...
کاملا موافقم...
البته به نظرم به این کار می گویند کلاهبرداری نه گرون فروشی....

morrning
سه شنبه 25 خرداد 1389, 10:52 صبح
کاملا موافقم...
البته به نظرم به این کار می گویند کلاهبرداری نه گرون فروشی....
ترکیبی از گرون فروشی و کلاه برداری >>>> کلاه فروشی:لبخند:

eshpilen
سه شنبه 25 خرداد 1389, 12:04 عصر
کسی به GNU GPL گیر نداده دوست عزیز ...
منظورم شخص خاصی نبود.
چون با این توجیه قبلا در جاهای دیگه زیاد مواجه شده بودم اینجا جوابش رو درج کردم تا اگر کسی اینطور فکر میکنه بخونش.
احتمالا کسانی که اینطور توجیهات رو بکار میبردن خودشون همون کلاهبردارها بودن :لبخند:
بهرحال خیلی خوبه که ظاهرا اعضای این سایت مشکل دار نیستن از نظر اخلاقی و روانی. کار ما راحتتر شد! آخه من همه جا با این مسائل میجنگم و نبردهای خونینی داشتم (مثل سوپرمن که خلافکارها رو میشونه سرجاشون :لبخند:)

eshpilen
سه شنبه 25 خرداد 1389, 13:39 عصر
حالا در مورد همون پرتال شهرداری تهران به نظرتون دو تا پلاگین نوشتن و یه قالب ساختن 80 میلیون هزینه میبره؟ نهایتا 100 هزار تومان بیشتر نمیشه. خوب اینجا طرف اومده گرون فروشی کرده مگه گرون فروشی فقط مال بقالی و قنادیاس...
نه بابا این مسئله مستنده؟
خب چرا گزارش و پیگیری نشده؟
بالاخره کلاهبرداری بزرگی هست و پول دولت و بیت المال سهم من و شما هم هست.

Alireza_Salehi
سه شنبه 25 خرداد 1389, 14:25 عصر
نه بابا این مسئله مستنده؟
خب چرا گزارش و پیگیری نشده؟
بالاخره کلاهبرداری بزرگی هست و پول دولت و بیت المال سهم من و شما هم هست.
دلت خوشه ها...
اینو برملا کردی بقیشو چی کار میکنی...
هزار تا راه هست که قیمت یک پروژه بیش از ارزشش بشه و هزار تا راه دیگه که عده ای این وسط حسابی کیفش رو ببرند. باید ساختارها و شیوه مناقصه و غیره اصلاح شود ....

eshpilen
سه شنبه 25 خرداد 1389, 17:20 عصر
بقیه چیه دادش.
آخه این مبلغش خیلی گندس و اختلاف با قیمت واقعی خیلی بالاست.
این کاملا یک کلاهبرداری آشکاره.
یعنی سر آدمهای ناآگاه و غیرفنی کلاه گذاشتن و از بودجهء دولتی دزدیدن.
بالاخره باید از یه جایی شروع کرد.
با دوتا کارشناس مشورت کنن حداقل دیگه از این معضلات پیش نیاد.
بیان همینجا توی نت و این فروم آدم وارد هست که راهنماییشون کنه.
مسئله مثلا این نیست که یکی میگه 500 تومن یکی میگه 3 میلیون. مسئله اختلاف های خیلی گنده هست و قیمت های نجومی.
با چشم باز و توافق قبلی آگاهانه باید عمل بشه.
شما بری مغازه یه جنس 500 تومنی رو بهت بفروشه 30 هزار تومن شاکی نمیشی؟ چطوری میخواد توجیهش کنه؟
مسئله اختلافهای کوچک نیست یا تفاوت مارک و مدل و امکانات که آخه.

FastCode
سه شنبه 25 خرداد 1389, 17:44 عصر
به نظر من باید ۸ میلیارد بفروشن.
این کار باعث میشه که حد اقل ۱۰۰ نفر کارمند شهرداری فکر کنن که نرمافزار چیز مهمیه.

eshpilen
سه شنبه 25 خرداد 1389, 18:00 عصر
حرف الکی و بی معنا نزنید دیگه. یعنی که چی!!

morrning
سه شنبه 25 خرداد 1389, 18:07 عصر
بله مستند هست ولی چون قرارداد بسته شده بود طرف پول خودشو گرفت! علت به وجود اومدن این مشکلات نا آگاهی مدیرای اجراییه