View Full Version : راه حفظ طولانی مدت اطلاعات
eshpilen
جمعه 01 مرداد 1389, 21:45 عصر
CD ها خش میفتن، شکننده هستن، اصلا خیلی هاشون بعد از چند سال خودبخود دچار افت کیفیت میشن و گاهی اصلا دیگه نمیشه اطلاعات توشون رو خوند.
پس برای حفظ طولانی مدت اطلاعات باید چکار کرد؟
یه راهی که بیش از حد هم گرون و سخت نباشه.
منظورم از طولانی مدت، حداقل 10 سال هست.
وگرنه میشه مثلا هر سال یک بار سی دی ها رو دوباره کپی کرد. ولی بنظرم راه معقول و راحت و شدنی ای نیست بخصوص وقتی حجم اطلاعات آرشیو شده زیاد باشه. کی میره اینهمه راه رو :لبخند:
تازه در جریان این کپی کردنها احتمال خطا و جا افتادگی هم وجود داره.
هرچی زمان حفظ اطلاعات طولانی تر بهتر.
کلا اطلاعات دیجیتال واقعا ناپایدار بنظر میان.
فکر میکنم یه برگ کاغذ حداقل تا ده ها سال و بعضا تا چند صد سال قابلیت حفظ اطلاعات رو داره!
اما اطلاعات دیجیتال باوجود فشردگی و راحتی و سرعت و دقت بالا، اغلب به شکل ناپایدار و آسیب پذیری ذخیره میشن و طول نگهداری کمی دارن. مگر اینکه از روشهای خاص استفاده کنیم که گران قیمت هستن احتمالا.
مهران رسا
جمعه 01 مرداد 1389, 22:06 عصر
حالا چه اجباری هست از CD استفاده کنید ؟ الآن دیسک های سخت دارای قابلیت پایداری خوبی (تا 10 سال) هستند . میتونید بعد از گذشت 10 سال و زمانی که حس کردید دیسک سخت داره از بین میره مجدداً اطلاعات رو روی دیسک جدیدی که احتمالاً در مدت اون 10 سال تکنولوژی ساختش هم پیشرفته تر شده منتقل کنید .
PC2st
جمعه 01 مرداد 1389, 22:16 عصر
این اطلاعات را خالکوبی کنید :شیطان::لبخند:
از شوخی که صرف نظر کنیم، به نظر من عمر CDها یا حداقل DVDها اینقدر هم کم نیست، البته اگر بخوبی از آنها نگهداری بشه و مثلا هر یک قاب مخصوص خود را داشته باشن یا هیچوقت در جلدهای نایلونی و کاغذی قرار نگیرند (ترجیحا جلدهای ضد خشدار) و هیچوقت بطور مستقیم با دست لمس نشوند و در دما و رطوبت مناسب قرار بگیرند و کمتر در معرض جابجایی (مثلا هی بذاریم توی کیف و هی ازش در بیاریم و هی تکرار کنیم) باشند و ... عمر نسبتاً خوبی دارند.
Alireza_Salehi
جمعه 01 مرداد 1389, 23:36 عصر
عمر قابل اعتماد CD و DVD های موجود در بازار حداکثر 2 تا 3 سال است، تمام مارکها غالبا این طور هستند، اصلا بحث خش افتادن و این جور چیزها نیست، به علت این که از بدترین ماده و نازلترین کیفیتش در تولید این دیسک ها استفاده میشه عمر پایینی دارند. تفاوتی هم بین CD و DVD و BD نیست.
بهترین روش نگهداری طولانی مدت اطلاعات استفاده از Tape است. حتی هارد دیسک ها هم در ماندگاری به پای Tape نمی رسند.
هر چند هاردیسک های 1000 ساله هم ساخته اند ولی چیزی که رایج باشه و ارزون و عمر طولانی تر از بقیه داشته باشه Tape است.
تمام کمپانی های فیلم سازی . کانال های تلویزیونی و ... برای آرشیو های چند صد هزار ساعته شون از Tape استفاده می کنند...
حمید محمودی
جمعه 01 مرداد 1389, 23:59 عصر
از شوخی که صرف نظر کنیم، به نظر من عمر CDها یا حداقل DVDها اینقدر هم کم نیست، البته اگر بخوبی از آنها نگهداری بشه و مثلا هر یک قاب مخصوص خود را داشته باشن یا هیچوقت در جلدهای نایلونی و کاغذی قرار نگیرند (ترجیحا جلدهای ضد خشدار) و هیچوقت بطور مستقیم با دست لمس نشوند و در دما و رطوبت مناسب قرار بگیرند و کمتر در معرض جابجایی (مثلا هی بذاریم توی کیف و هی ازش در بیاریم و هی تکرار کنیم) باشند و ... عمر نسبتاً خوبی دارند.
دقیقا موافقم. بنده هم CDهای زیادی مال عصر حجر دارم که بخوبی کار میکنن و بعضی موقع میرم سراغشون و ازشون استفاده میکنم.!!
بخصوص وقتی حجم اطلاعات آرشیو شده زیاد باشه
این آرشیو چیه؟
یه جا دیدم از دیسک های 800GB استفاده میکردن برای فیلم هاشون که ضریب اطمینان بالایی داشت (یعنی اینطور که میگفتن)
eshpilen
شنبه 02 مرداد 1389, 07:47 صبح
تاجایی که من میدونم سی دی ها دو نوع دارن. long strategy و short strategy که حتما از اسمشون قضیه رو فهمیدید. در ساخت هرکدوم از مواد پایهء خاص خودش استفاده میشه.
من فکر میکنم سی دی های موجود در بازار بیشتر از نوع short strategy هستن، چون در لینوکس یک فرمان برای فهمیدن نوع سی دی پیدا کرده بودم و تست میکردم، واسه اکثر سی دی ها میگفت short strategy هست.
اما جای تعجب هست که چرا روی خود سی دی ها هیچ مارک و نوشته ای نداره که آدم این دوتا رو از هم تشخیص بده. گرچه اگر هم چنین مارک و نوشته بود احتمالا جعلش میکردن!
ضمنا حجم اطلاعات من زیاد نیست. ولی خب میخوام یک بار ذخیره کنم و خیالم تا 10 سال راحت باشه.
هارد هم بدرد آرشیو اطلاعات نمیخوره چون ممکنه اطلاعات بر اثر عوامل مختلف مثل ویروس یا اشتباه پاک بشه. همینطور هارد دیسک ها در برابر میدانهای مغناطیسی قوی هم آسیب پذیر هستن بنظرم (هرچند فکر میکنم احتمال در معرض چنین میدانی قرار گرفتن خیلی کمه).
eshpilen
شنبه 02 مرداد 1389, 07:52 صبح
دقیقا موافقم. بنده هم CDهای زیادی مال عصر حجر دارم که بخوبی کار میکنن و بعضی موقع میرم سراغشون و ازشون استفاده میکنم.!!
من سی دی هایی دارم که بدون اینکه کوچکترین خدشهء فیزیکی بهشون وارد شده باشه، اطلاعاتشون بعد از دو سال دیگه قابل خوندن نیست.
ضمنا فکر میکنم قدیما سی دی های long strategy خیلی بیشتر بودن. احتمالا سی دی هایی که شما میگی از همون نوع هست.
الان جنس تقلبی و کم کیفیت پر شده همه جا و دیگه جنس اصل گیر نمیاد. نه؟
M.T.P
شنبه 02 مرداد 1389, 10:38 صبح
بهترین روش نگهداری طولانی مدت اطلاعات استفاده از Tape است.
خب این Tape :متفکر:
هزینه اش؟!
از کجا باید تهیه کرد؟ :گیج:
مهران رسا
شنبه 02 مرداد 1389, 12:41 عصر
هارد هم بدرد آرشیو اطلاعات نمیخوره چون ممکنه اطلاعات بر اثر عوامل مختلف مثل ویروس یا اشتباه پاک بشه.اول از هرچیز الآن با توجه به تغییرات و نیاز کاربران به بروزرسانی اطلاعات ، فکر نمیکنم داده های مربوط به 10 سال پیش اهمیت قابل توجهی داشته باشند .
ضمناً وقتی صحبت از پشتیبان گیری اطلاعات میشه یعنی اینکه برای مثال شما یک هارد 500 گیگابایتی خریداری کرده و بعد از منتقل کردن اطلاعات ، هارد رو در جایی امن نگه داری میکنید . که در این صورت عملاً ویروسی شدن هارد بی معنی هست ، چون به کامپیوتر متصل نیست و ازش استفاده نمیشه .
خب این Tape
هزینه اش؟!
از کجا باید تهیه کرد؟
http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_tape_data_storage
حمید محمودی
شنبه 02 مرداد 1389, 14:50 عصر
من سی دی هایی دارم که بدون اینکه کوچکترین خدشهء فیزیکی بهشون وارد شده باشه، اطلاعاتشون بعد از دو سال دیگه قابل خوندن نیست.
ضمنا فکر میکنم قدیما سی دی های long strategy خیلی بیشتر بودن. احتمالا سی دی هایی که شما میگی از همون نوع هست.
الان جنس تقلبی و کم کیفیت پر شده همه جا و دیگه جنس اصل گیر نمیاد. نه؟
آره الان دیگه بازار پرشده از نوع اجناس بدرد نخور ...
بنده چندتا سیدی بنام ناسا دارم که کیفتش بسیار عالیه. مال چندین سال پیش هم هست.
چون در لینوکس یک فرمان برای فهمیدن نوع سی دی پیدا کرده بودم
کدوم دستور؟
Salar Ashgi
شنبه 02 مرداد 1389, 15:55 عصر
تفاوتی هم بین CD و DVD و BD نیست.
اتفاقا مشکل همینجاست . بسیاری از افراد فکر میکنند که تنها تفاوت بین CD , DVD فقط گنجایش یا ظرفیت
آنهاست ، حال آنکه این واقعیت وجود دارد که مدت زمان ماندگاری سالم و درست اطلاعات روی DVD چند برابر
CD است ، بدلیل اینکه DVD چند لایه بوده ولی CD عموما تک لایه است .
Alireza_Salehi
شنبه 02 مرداد 1389, 17:02 عصر
مدت زمان ماندگاری به جنس یک رسانه ذخیره سازی مربوط است، دی وی دی و بلوری فقط به خاطر این که جدید تر هستند و هر شرکت در پیتی هنوز تولیدشون نمیکنه کیفیت مناسب تری دارند، نه چون دی وی دی هستند، به لایه ها هم مربوط نمی شود، DVD و BD مکانیزم خطایابی و ... دارند که در سی دی موجود نیست یکی از علتهایی که باعث می شود اطلاعات موجود در DVD و BD نسبت به CD با وجود خش و ... و در عین تراکم بالاتر قابل استفاده باشند. BD از DVD در این زمینه بهتر است.
ولی در نهایت وقتی از جنس نامرغوب ساخته شوند فرقی بین این سه موجود نیست. هر سه بعد از 2 سال فسیل می شوند...
بنده سی دی هایی دارم که بعد از چندین سال هنوز به خوبی کار می کنند چون جنس خوبی داشته اند.
این کتاب را مطالعه کنید:
Upgrading and Repairing PCs 19th Edition, Chapter 11, Optical Storage
eshpilen
شنبه 02 مرداد 1389, 18:32 عصر
فکر نمیکنم داده های مربوط به 10 سال پیش اهمیت قابل توجهی داشته باشند .
ببخشید مثلا آدم از بچش فیلم و عکس میگیره بعد بزرگ که شد دیگه اهمیت نداره؟!
تازه فقط این نیست.
مگه همهء اطلاعات چیزای روزمره و نرم افزاره که 10 سال پیشش اهمیت نداشته باشه!
اتفاقا این دقیقا مسئله ای هست که متخصصان همیشه دنبال حلش بودن. یعنی حفاظت طولانی مدت از حجم عظیم اطلاعات درحال تغییر و افزایش دائم بشر.
مثلا اینترنت ناپایدار هست و بیشتر محتواش در عرض اینهمه مدت عوض میشه. اون قبلی ها مربوط به تاریخ و علم بشر و مستندات مهمی میشن که بهتره حفظ بشن.
منتها رسانه های دیجیتال بعلت پیشرفت و تغییر سریع، و یک مقدار آسیب پذیری و دوام کم مورد بحث قرار گرفتن. یعنی اینکه دنبال راهی میگردن تا چند ده سال دیگه هم بشه براحتی و اطمینان به هر اطلاعاتی دست پیدا کرد.
البته اونا احتمالا راه حل مناسب پیدا کردن، چون بودجه و تجهیزات هرچی که بخوان میتونن فراهم کنن. میتونن ساختمانهای امن و تجهیزات قوی ای رو به این امر اختصاص بدن.
ضمناً وقتی صحبت از پشتیبان گیری اطلاعات میشه یعنی اینکه برای مثال شما یک هارد 500 گیگابایتی خریداری کرده و بعد از منتقل کردن اطلاعات ، هارد رو در جایی امن نگه داری میکنید . که در این صورت عملاً ویروسی شدن هارد بی معنی هست ، چون به کامپیوتر متصل نیست و ازش استفاده نمیشه .
اطلاعات رو که نمیخوایم یکجا روی این هارد 500 گیگ بریزیم.
هروقت اون رو به کامپیوتر وصل میکنیم تا اطلاعات دیگه ای رو بهش اضافه کنیم خطر ویروس یا پاک شدن فایلها بر اثر خطا وجود داره. البته این احتمال کم هست، اما بهرحال وقتی میخواید اطلاعاتی رو برای طولانی مدت ذخیره کنید و با فواصل مختلف اطلاعات دیگه ای رو بهش اضافه کنید، باید این مسائل رو هم مد نظر قرار بدید.
سی دی خوبیش اینه که اطلاعات از هم کاملا جدا میشن و ضمنا بعد از رایت شدن دیگه براحتی پاک نمیشن.
البته در کل هارد هم بد فکری نیست! شاید درحال حاضر گزینهء بهتری نباشه.
بخصوص که نسبت به اون ظرفیت ذخیره سازی قیمتش هم مناسب هست.
eshpilen
شنبه 02 مرداد 1389, 18:39 عصر
کدوم دستور؟
umount /dev/hdc; cdrdao disk-info --device /dev/hdc
بجای /dev/hdc باید درایو مورد نظر خودتون رو قرار بدید.
حمید محمودی
شنبه 02 مرداد 1389, 19:28 عصر
بجای /dev/hdc باید درایو مورد نظر خودتون رو قرار بدید.
توی ویندوز هم راهی داره که بشه فهمید نوعش چیه؟؟؟
eshpilen
شنبه 02 مرداد 1389, 19:36 عصر
در ویندوز سراغ ندارم. مثلا برنامهء ISO Buster هم تاجایی که بررسی کردم چنین چیزی نداشت.
البته بعید در ویندوز برنامه ای برای اینکار نباشه.
احتمالا اطلاعات مربوطه توسط دستگاه تولید سی دی در جایی از سی دی ثبت میشه که توسط نرم افزار قابل خواندن هست.
البته احتمال بعدی وجود روشهای غیرمستقیم هست. اما فکر میکنم همون راه قبلی درست باشه. بالاخره هر رسانه ای یک اطلاعات فنی داره که ازش قابل استخراج هست. اونم چیز به این مهمی. یعنی تفاوت سی دی ای که برای ذخیره سازی کوتاه مدت و نقل و انتقال اطلاعات ساخته شده با سی دی ای که برای آرشیو کردن هم کاربرد داره.
Salar Ashgi
شنبه 02 مرداد 1389, 21:31 عصر
مدت زمان ماندگاری به جنس یک رسانه ذخیره سازی مربوط است،
خوب ما میگیم (یعنی صاحب نظران میگن) جنس DVD از CD بهتره .
واسه دونستن این هم اگه یه گوگل کنید ، مطالب جالبی گیرتون میاد ./
دی وی دی و بلوری فقط به خاطر این که جدید تر هستند و هر شرکت در پیتی هنوز تولیدشون نمیکنه کیفیت مناسب تری دارند،
نه اتفاقا ؛ شما همین مارک معروف و معمول Princo رو در نظر بگیر DVD شو و CD شو ، واسه خود من
بارها شده که CD رو که این ماه رایت کردم ، ماه بعد اصلا شناخته نمیشه توسط ویندوز و نمیشه خوندش .
به لایه ها هم مربوط نمی شود، DVD و BD مکانیزم خطایابی و ... دارند که در سی دی موجود نیست
اتفاقا باز این مورد هم مربوط هست ./
مستندات در گوگل ./
ولی در نهایت وقتی از جنس نامرغوب ساخته شوند فرقی بین این سه موجود نیست.
توضیح دادم در بالا که اصلا اینطور نیست .
هر سه بعد از 2 سال فسیل می شوند...
بنده بشخصه CD ای دارم (البته از نوع ضدخش) که بعد 6 سال هنوز هم سالمه و درست کار میکنه .
حسین فلاحی
یک شنبه 03 مرداد 1389, 00:15 صبح
به نظر من که اصلا موضوع مهمی نیست.چون:
تا 10 سال دیگه که نه ، احتمالا تا همین یکی دو سال دیگه همه چیز عوض می شه. دیگه تا اون زمان احتمالا دستگاهی هم برای خوندن اطلاعات از روی مثلا CD or DVD وجود نداره یا شاید هم قدیمی شده. همون بلایی که سر فلاپی و فلاپی درایو ها اومده. چند تا از ما همین الآن از فلاپی استفاده می کنیم و فلاپی درایو داریم؟
پس نیاز نیست اطلاعات رو بریزیم و تا 100 سال دیگه به امان خدا. چون اون موقع تا صد سال باید دنبال چیزی باشیم که بشه اطلاعات رو برگردوند.
پس فعلا روی DVD یا هارد بریزین بعد چند سال دیگه از اون محصول جدید و مطمئنا بهتر استفاده کنین. تا چند سال بعد و همین طور.
eshpilen
یک شنبه 03 مرداد 1389, 00:22 صبح
فلاپی درایو که هنوز بعد اینهمه مدت هست و تولید میشه.
مهم هم همینه که وقتی لازم شد در دسترس باشه.
من فلاپی درایو دارم. شما ندارید؟!
حسین فلاحی
یک شنبه 03 مرداد 1389, 00:37 صبح
فلاپی درایو که هنوز بعد اینهمه مدت هست و تولید میشه.
مهم هم همینه که وقتی لازم شد در دسترس باشه.
من فلاپی درایو دارم. شما ندارید؟!
آره اما دیگه نفس های آخرش رو می کشه...
شرکت سونی که آخرین بازمانده سازندگان فلاپی هست چند وقت پیش اعلام کرد تا سال آینده بیشتر تولید نمی کنه...
تازه قیمتش هم خیلی بیشتر از سی دی ها هست در حالی که حجمش خیلی کمتر از سی دیه.
نه من ندارم (فلاپی درایو). بد نیست یه نظر سنجی در همین رابطه بذاریم :چشمک:
در هر حال چیزی که مهمه اینه که فکرتون رو مشغول این موضوع نکنین. :لبخندساده:
eshpilen
یک شنبه 03 مرداد 1389, 00:42 صبح
در هر حال چیزی که مهمه اینه که فکرتون رو مشغول این موضوع نکنین.
کدوم موضوع؟
vBulletin® v4.2.5, Copyright ©2000-1404, Jelsoft Enterprises Ltd.