PDA

View Full Version : دقیقاً چه عواملی موجب استهلاک سخت افزار می شوند؟

مهران رسا
پنج شنبه 24 شهریور 1390, 09:50 صبح
سلام.
اگه یک دستگاه الکترونیکی مدت زیادی روشن بمونه اما دمای اجزای داخلش رو ثابت نگه داریم، عوامل دیگه ای وجود داره که باعث مستهلک شدن قطعات بشه؟

مثلاً اگه من لپ تاپم رو کاملاً خنک نگه دارم ، تضمینی وجود داره که به مدت 2 سال روشن بمونه و اتفاقی براش نیفته؟ یا جز گرما عوامل تاثیرگذار دیگه ای هم وجود داره؟

AMIBCT
پنج شنبه 24 شهریور 1390, 11:45 صبح
گرما
گرد و خاک
ضربه
زمان
نوسان برق
...

میلاد قاضی پور
پنج شنبه 24 شهریور 1390, 11:53 صبح
فکر کنم بستگی به این داره که کدام قطعه موقعی که روشنه بیشتر استفاده میشه . مثلا میدونیم که خواندن و نوشتن دائمی اطلاعات در هارد بالاخره بهش آسیب میزنه . اما در مورد cpu خب مسلماً چیزی که باعث کاهش طول عمرش میشه دما و عوارض داشی از همان میزان افزایش دماست . سی پی یو ها به طور عادی شاید تا 30 سال هم عمر مفید داشته باشن (به شرطی که دما در حد متعارف باشه) . پس اگه خنکتر بمونن حتی ممکنه بیشتر هم کار کنن .
به نظر من کامپیوتر و لپ تاپ کلمات کلی ای هستند . بهتره در مورد هر قطعه جدا جدا تحقیق بشه . سی دی رام هم جزو لپ تاپ هست . اما ممکنه استهلاکش به نسبت از سایر قطعات سریعتر باشه . در مورد سخت افزار ها روشن بودن دلیل استهلاک نمیتونه باشه به نظر من.ساعت هم شاید 60 سال روشن باشه و با باطری کار کنه . اما خراب نمیشه .

joker
پنج شنبه 24 شهریور 1390, 12:19 عصر
اکثر قطعات با خنک نگه داشته شدن ، کمک میکنه سالها سیستم را داشته باشی ، ولی یکی از عمده قطعات که طول عمرش از بقیه کمتر هست خازن های الکترولیتی هستند. البته خنک بودن به طول عمر این قطعات هم کمک میکنه ولی آخرش بسته به کیفیت قطعات بکار رفته یه روزی این خازنها خدابیامرز میشن
(( فرض بالا بر این هست که همه قطعات از بهترین ها باشند )

قطعاتی هم که اطلاعات روشون خونده و نوشته میشه ، یک طول عمر خاص دارند مثلا میگن فلان مدل فلش مموری 10 هزاربار و فلان مدل 100 هزاربار

مهران رسا
پنج شنبه 24 شهریور 1390, 13:00 عصر
ولی آخرش بسته به کیفیت قطعات بکار رفته یه روزی این خازنها خدابیامرز میشن
میشه این مورد بیشتر توضیح بدید؟ یعنی با مراقبت کامل و پایین نگه داشتن دمای اون قطعه ، در سطح پایین تر چه مشکلی پیش میاد که یک خازن الکترولیتی از کار می افته؟ به عبارتی وقتی دما رو پایین نگه داشتیم پس چه چیز دیگری عامل خرابی اون قطعه شده؟

گرما
گرد و خاک
ضربه
زمان
نوسان برق
دوست عزیز ،سوال من اینه که با گذشت زمان چه عواملی موجب افت کیفیت قطعات سخت افزاری میشه. خود زمان که نمیتونه عامل باشه.

benyamin_pc
پنج شنبه 24 شهریور 1390, 13:32 عصر
من الان حدود 2.5 سال هست ی DELL studio 1537 خریدم و شاید کل زمانی که خاموش بوده به صورت دائم بخام حساب کنم 1 ماه بشه . یعنی مثلا بعد 1 هفته 2 ساعت خاموش میشده و دوباره بعد 2 هفته 5 ساعت یا بعده 1 ماه 5 ساعت و کله زمانهای خاموشیو تو این 2.5 سال اگه جمع کنم شاید بشه 1 ماه
تو این 2.5 سال هم ازش بدجور کار کشیدم . و مثلا میشد 2 روز سی پی یو رو 100 وای میساد و از این 2 روزها خیلی داشتم
یا مثلا 1 روز کامل در حال کپی اطلاعات از اینترنت با سرعت 30 مگابیت در ثانیه بود که برای ذخیره این سرعت حتی هارد هم نسبتا فعالیت داره
یا اینکه همیشه با وایرلس دارم از شبکه داخلیمون اطلاعات جابجا میکنم در سایز های بزرگ
پس زیاد نگران نباش معمولا لپ تاپ و کامپیوترهای امروزی سخت جون تر از اونی هستن که انقد نگرانی و برای 2 سال روشن بودن بخای کاری بکنی
به نظرم 2 سالو هرطور باهاش تا کنی دوام میاره نگران نباش. تازه فکر نکنم بدتر از فرمی که من باهاش رفتار کردم رفتار کنی
اما ی چیزهائیو حتما در نظر داشته باش تا الکی عمرشو کاهش ندی مثلا وقتی داره شدیدا برق میکشه . یعنی توان بالائی از جریان ورودیو میشکه از باتری اصلا استفاده نکن وگرنه باتریت میشه مثل من که بعد 2 سال نهایتا نیم ساعت نگه میداره و این بخاطر اینه که در هنگام مصارف بسیار سنگین گاهی اوقات حتی به برق هم وصل نبودو فقط از باتری میکشید و این بدترین چیز برای باتریه که باعث میشه سالم ترین باتری در کمتر از 30 دقیقه خالی شه و اینجوری زیاد ازش کشیدم اما اگه باهاش کار سبک میکردم همون باتری که تو 30 دقیقه خالی میشد 2 ساعت و 20-30 دقیقه دوام میاوردو اما الان دیگه لپ تاپ فقط روشن باشه 1 ساعت دوام میاره
چیز دیگه ای که میتونی رعایت کنی تا الکی لپ تاپت آسیب نبینه اینه که صفحه نمایششو فقط با پنبه نرم تمیز کن و هیچ مایعی بهش نزن و پنبرم فشار نده و کلا زیاد صفحتو تمیز نکن چون کیفیت رنگت به مرور بد میشه چون روی اون صفحه عناصر ویژه ای هستن که باعث میشه رنگها بدرخشن و با پاک کردن زیاد اونها کم کم از بین میرن و درخشندگیه صفحه به مرور کم میشه
یکی دیگه فلته صفحته . سعی کن موقع باز کردن در لپ تا اونو بدجور باز نکنی یا وقتی رو میز کارته و شب داری می خوابی تا صبح باز بیای پشت میزت درشو اصلا نبند (البته اگه مکان امنه و به صفحه احتمال آسیب رسوندن نیست) چون هرچی هی این در لپ تاپ باز و بست شه به مرور زمان اون فلتی که توی درشه خراب میشه و یهو میبینی صفحت تصویرش رفت یا قطعی پیدا کرد
یکی دیگه دی وی دی رایترته : تا میتونی اصلا ازش استفاده نکن! (بهترین توصیه) یا اصلا به فکر این نیوفت که ی پک دی وی دی باهاش رایت کنی چون بعدش مطمئن باش اگه تا آخرین دی وی دی اون پکو رایت کنه دیگه بعدش باید بندازیش تو سطل ! تا میتونی هم باهاش کلا سی دی باز یا رایت نکن . دی وی دی رایتر لپ تاپ خیلی حساس و ضعیفه و زود خراب میشه . کلا فقط اگه لازم شد ی وقتهائی برای باز کردن دی وی دی ازش استفاده کن یا در شرایط خاص رایت دی وی دی و تا بشه با سی دی باهاش کاری نکن
بیشتر از باتری و صفحه نمایشو فلته صفحه نمایش و دی وی دی رایتر کار خاص دیگه ای نمیشه کرد . جز حفاظت در برابر رطوبت و ضربه و بی احتیاطی های این شکلی .... دیگه بقیش به مصرفت بستگی داره و زیادم از مصرفت نترس و لپ تاپ منو به خاطر بیاری خیالت تقریبا راحت میشه . همین الانم لپ تاپم مثل ساعت کار میکنه و ی بارم تعمیر گاه نرفته خداروشکر اگه مصرفتم از این کمتره که خیالت راحت باشه
ضمنا من از هیچ دستگاه خنک کننده یا وسیله جانبی هم استفاده نکردم چون اصلا اگه با فشار هوا به داخلش بدمه میتونه در شرایطی ضرر آمیز هم باشه فقط سعی کن زیرشو نبندی مثلا رو فرش یا پتو و....نذار

A B C D
پنج شنبه 24 شهریور 1390, 19:38 عصر
میشه این مورد بیشتر توضیح بدید؟ یعنی با مراقبت کامل و پایین نگه داشتن دمای اون قطعه ، در سطح پایین تر چه مشکلی پیش میاد که یک خازن الکترولیتی از کار می افته؟ به عبارتی وقتی دما رو پایین نگه داشتیم پس چه چیز دیگری عامل خرابی اون قطعه شده؟

چون این خازنها محتوی مواد شیمیایی خاصی هستن که مقداری فعال هستن (و در شارژ و دشارژ خازن نقش دارن)، در نتیجه این مواد به مرور زمان دچار و باعث واکنش هایی میشن که کارایی خازن رو کاهش داده و در نهایت مرگ و حتی سوراخ شدن و ترکیدن خازن نتیجه میشه.

FastCode
پنج شنبه 24 شهریور 1390, 21:06 عصر
فکر نمیکنید یکم اطلاعاتتون قدیمیه؟
http://en.wikipedia.org/wiki/Surface-mount_technology

A B C D
جمعه 25 شهریور 1390, 09:17 صبح
فکر نمیکنید یکم اطلاعاتتون قدیمیه؟اطلاعات کی؟

http://en.wikipedia.org/wiki/Surface-mount_technologyاین فقط یه روش نصب و پکیج کردن قطعات الکترونیکه. چه ارتباطی به چی داره؟

FastCode
جمعه 25 شهریور 1390, 14:32 عصر
اطلاعات کی؟

این فقط یه روش نصب و پکیج کردن قطعات الکترونیکه. چه ارتباطی به چی داره؟
با دقت بخونید.
خازنهای SMT شیمیایی نیستن(فلزین) و تقریبا هیچ موقع خراب نمیشن.

joker
جمعه 25 شهریور 1390, 16:58 عصر
بیچاره این تولید کننده های منبع تغذیه که هنوز نمیدونن قطعات smd چندین ساله اومده توی بازار.... برم بهشون بگم دیگه استفاده نکنن ;)

Felony
جمعه 25 شهریور 1390, 17:15 عصر
اونها خازن های Solid هستن نه SMT !
خازن های SMT چون جریان زیادی رو نمیتونن تحمل کنن ، نمیشه همه جا ازشون استفاده کرد ( مثلا همون منبع تغذیه یا بعضی قسمت های کارت گرافیک و Motherboard )

خازن های Solid هم خراب میشن ولی طول عمرشون بیشتر از خازن های معمولی هست .

- اگر مدار درست طراحی شده باشه و ولتاژها به صورت رگوله شده به قطعات برسه و کاربر هم حواسش به دمای قطعات باشه و اون ها رو تو دمای متعادل نگهداری کنه هر کدوم از قطعات سال های سال بدون هیچ مشکلی کار میکنن ...

A B C D
جمعه 25 شهریور 1390, 20:21 عصر
با دقت بخونید.
دقیقا کجاش رو میگی؟ جملش رو نقل میکردی خب.

خازنهای نصب سطحی که تاجاییکه دیدم اکثرا خازنهای خیلی کوچک و از نوع ساده و غیرشیمیایی هستن بنظرم.
و طبیعتا ظرفیت ذخیره سازی پایینی دارن.
ضمنا نصب سطحی اسم خود قطعات نیست و ربطی به نوع و فناوری و روش کار خود قطعات الکترونیک نداره، بلکه نصب سطحی فقط یک روش نصب روی بوردهای مدار چاپی هست که طبیعتا نیاز داره قطعات الکترونیکی مورد نظر هم در شکلهای مخصوص اون نوع نصب پکیج شده باشن.

از خازنهای شیمیایی/الکترولیت عمدتا در کاربردهای دیگری و جاهایی که نیاز به ظرفیت ذخیره سازی بیشتری هست استفاده میشه.
اصلا شیمیایی بودن اونها به همین علت هست که چگالی و ظرفیت ذخیره سازی رو بالا ببرن.

البته یه نوع خازنهای جدیدتری هم هستن که چند وقت پیش مقالش رو میخوندم.
خواستید یه نگاهی بکنید: http://en.wikipedia.org/wiki/Supercapacitor
اینا هم ظاهرا شامل مواد شیمیایی هستن و ظرفیت ذخیره سازی خیلی بیشتری دارن نسبت به خازنهای الکترولیت قدیمی. ولی درمورد خواص دیگه و طول عمرشون چیزی یادم نیست. شما چیز جالبی دیدید بگید ما هم یاد بگیریم.

cheraghi.db
دوشنبه 28 شهریور 1390, 08:37 صبح
سلام;
گرما
گرد و خاک
ضربه
زمان
نوسان برق

FastCode
دوشنبه 28 شهریور 1390, 20:16 عصر
بیچاره این تولید کننده های منبع تغذیه که هنوز نمیدونن قطعات smd چندین ساله اومده توی بازار.... برم بهشون بگم دیگه استفاده نکنن ;)
منبع تغذیه فرق داره.
البته خیلی وقته که مثل منبع تغذیه های قدیمی از ترانسفورماتور و خازن های ۱۰۰ گرمی(سنم به اینجا میرسه) استفاده نمیکنند. و به جاش از مدارهای DC به DC استفاده میکنند.

در ضمن مدت کوتاهیه که اصلاً از خازن الکترولیتی استفاده نمیشه.(نمونش تلوزیون های نازک تر از یک اینچ یا لپتاپ و نتبوک های نازک مثل vaio x505)

من خودم باز شده یک تلویزیون LED 56 اینچ رو دیدم.
فوق العادست.همش SMT ه.هیچ چیزی بیشتر از ۳ میلیمتر نیست.حتی دیودهای جریان متناوب هم شکل این هستن
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

دقیقاً مثل این کاراکتر ها(البته شما بینشون رو پر فرض کن/همش روی هم یک دیوده)

A B C D
دوشنبه 28 شهریور 1390, 21:17 عصر
فکر کنم منظورت SMT بود نه؟
SMT یه فناوری نصب و پکیج کردن قطعات الکترونیکه.
از کجا مطمئنی خازنهای الکترولیتی شکل SMT ندارن؟
بنظرم هر قطعه ای رو میشه بصورت SMT پکیج و نصب کرد.
البته با توجه به اندازهء کوچیک قطعات SMT روی بوردها شاید واقعا خازنهای شیمیایی بینشون نباشه، ولی اطمینان در این زمینه نیاز به تخصص و منبع و دلیل محکمتری داره.

ضمنا طول عمر خازنهای شیمیایی امروزی اونقدرها کم هم نیست، اما در مقایسه با انواع قطعات دیگه که مواد شیمیایی و آب ندارن (خیلی) کمتره.

A B C D
دوشنبه 28 شهریور 1390, 21:29 عصر
آهان نه SMD هم داریم که درواقع همون قضیه هست:

Surface-mounted device, an electronic component to be mounted on one side of a circuit board without leads going through holes, assembled using surface-mount technology (http://en.wikipedia.org/wiki/Surface-mount_technology)

بر اساس این متن، به قطعه ای که برای نصب سطحی طراحی شده SMD گفته میشه.
ضمنا فکر میکنم واضح باشه که SMT و SMD به خودی خود هیچ چیز خاص و پیچیده و جدیدی نیستن و فقط یک روش نصب هست. بسادگی بجای اینکه قطعات پایه هایی داشته باشن که در سوراخهایی در بورد مدار چاپی قرار بگیرن، اتصالات اونها روی سطح بورد صورت میگیره.
بنابراین این هیچ ربطی به ساختار داخلی قطعات نداره. یه خازن شیمیایی میتونه برای نصب سطحی پکیج بشه و با استفاده از SMT نصب بشه.
دقیقا مثل CPU که توش همون قطعاتی مثل ترانزیستور و خازن و مقاومت وجود داره که شما توی مدارهای دیگه میبینید و در مغازه های قطعات الکترونیک میفروشن، منتها بصورتی که همه روی یک قطعهء نیمه هادی کوچک و بصورت بسیار بسیار فشرده ایجاد شدن. خازنی که توی CPU باشه از نظر روش کار یه نوع خازن جدید نیست، بلکه فقط خیلی خیلی کوچکتر و فشرده تره و با قطعات دیگه روی یه بستر مشترک ایجاد شده.

FastCode
چهارشنبه 30 شهریور 1390, 00:49 صبح
آهان نه SMD هم داریم که درواقع همون قضیه هست:

Surface-mounted device, an electronic component to be mounted on one side of a circuit board without leads going through holes, assembled using surface-mount technology (http://en.wikipedia.org/wiki/Surface-mount_technology)

بر اساس این متن، به قطعه ای که برای نصب سطحی طراحی شده SMD گفته میشه.
ضمنا فکر میکنم واضح باشه که SMT و SMD به خودی خود هیچ چیز خاص و پیچیده و جدیدی نیستن و فقط یک روش نصب هست. بسادگی بجای اینکه قطعات پایه هایی داشته باشن که در سوراخهایی در بورد مدار چاپی قرار بگیرن، اتصالات اونها روی سطح بورد صورت میگیره.
بنابراین این هیچ ربطی به ساختار داخلی قطعات نداره. یه خازن شیمیایی میتونه برای نصب سطحی پکیج بشه و با استفاده از SMT نصب بشه.
دقیقا مثل CPU که توش همون قطعاتی مثل ترانزیستور و خازن و مقاومت وجود داره که شما توی مدارهای دیگه میبینید و در مغازه های قطعات الکترونیک میفروشن، منتها بصورتی که همه روی یک قطعهء نیمه هادی کوچک و بصورت بسیار بسیار فشرده ایجاد شدن. خازنی که توی CPU باشه از نظر روش کار یه نوع خازن جدید نیست، بلکه فقط خیلی خیلی کوچکتر و فشرده تره و با قطعات دیگه روی یه بستر مشترک ایجاد شده.
چون عیب یابی این قطعات خیلی سخته بنابراین از انواع شیمیایی استفاده نمیکنن که کمتر خراب بشه.
(من همه این مطالب رو خودم خوندم/درسم الکترونیک نیست/بیشتر از این اطلاعات ندارم.)

sciencelover
شنبه 02 مهر 1390, 21:20 عصر
اگه آسیبهای فیزیکی و آسیب هایی مثل نوسان برق و گرد و غبار رو جدا کنیم در کل pc های استاندارد طوری طراحی میشن که بتونن همیشه روشن باشن
در واقع روشن و خاموش کردنه که آسیب میزنه. بوت شدن خودش فشار زیادی به سیستم میاره و دمای بعضی از قطعات رو بشدت افزایش میده و عمر pc رو پایین میاره

mr-adler
پنج شنبه 07 مهر 1390, 20:12 عصر
من صاحب نظر نیستم اساتید محترم ببخشند اما ...
البته بحث به مطالب الکترونیکی و خازن و ... اینها کشیده شد:خجالت: اما هر قطعه ای چه خازن چه .... بالاخره یه روز از بین میره
بله زمان در استهلاک قطعات نقش داره .به این صورت که گذشت زمان موجب میشه که ماده وقت بیشتری برای ترکیب شدن با اجزای محیط خودش رو داشته باشه و باعث میشه زودتر تجزیه بشه. گرما در این بین یه عامل سریع کننده واکنش به حساب میاد . حالا اگه رطوبت هم که باشه میشه نور علی نور .
مثلا باتری درونش کربنه (البته باتری های قدیمی جدیدا رو اطلاع ندارم)اگه مستقیما گرما بهش و رطوبت هم در محیط باشه(حالا ضربه و نوسانات برق و ... بماند) در اثر گذشت زمان خاصیت الکترو شیمیایی خودش رو از دست میده و دیگه نمیشه ازش استفاده کرد .

راستی یکی از دوستان راجع به استفاده از وسیله الکتریکی در هنگام شارژ شدن وسیله گفتن . من تا الان فکر میکردم استفاده از وسیله برقی در حین شارژ به باتریش اسیب میرسونه . مثل گوشی موبایل . اما این دوستمون خلاف اینو گفتن . اگه ممکنه دلیلشو هم لطف کنید بگید...:متفکر:

با تشکر از تمامی دوستان:قلب: