ورود

View Full Version : نرم افزارهای open source یا منبع باز چه نرم افزارهایی هستند؟



saharhg
چهارشنبه 25 تیر 1393, 13:59 عصر
اکثر نرم افزارهائی را که شما تهیه و یا از طریق اینترنت Download می نمائید ، صرفا” به صورت نسخه های ترجمه شده و آماده اجراء در اختیار شما قرار می گیرند .
ترجمه ، فرآیندی است که در آن کد برنامه های نوشته شده توسط برنامه نویسان که از آنان به عنوان کد اولیه ( Source Code ) یاد می شود ، پس از استفاده از برنامه های خاصی موسوم به کمپایلرها به بگونه ای ترجمه می شوند که توسط کامپیوتر قادر درک باشند .
اعمال تغییرات دلخواه در اکثر برنامه های ترجمه شده ، امری بسیار مشکل و گاها” غیر ممکن است . اکثر تولید کنندگان نرم افزار از ویژگی فوق به منظور صیانت و حفاظت از کدهای نوشته شده ، استفاده می نمایند .
نرم افزارهای Open Source نقطه مقابل رویکرد فوق می باشند . در اینگونه نرم افزارها علاوه بر نسخه ترجمه شده ، کد اولیه نیز در اختیار متقاضیان قرار می گیرد.
بدین ترتیب امکان اعمال تغییرات و یا سفارشی نمودن آن متناسب با خواسته استفاده کنندگان ، فراهم می گردد .
افرادیکه از ایده Open Source حمایت می نمایند بر این اعتقاد هستند که با اجازه دادن به اشخاصی که علاقه مند به تغییر کد اولیه می باشند ، امکان استفاده مفیدتر از برنامه فراهم و احتمال بروز خطاء در آنان، کاهش خواهد یافت .
ویژگی نرم افزارهای Open Source :
• توزیع رایگان . این نوع برنامه ها ، ممکن است به عنوان بخشی همراه یک بسته نرم افزاری ارائه
شوند که به متقاضیان فروخته می گردند.
• کد منبع می بایست بهمراه نرم افزار ،ارائه گردد .
• هر شخص می بایست اجازه تغییر کد اولیه برنامه را داشته باشد .
• نسخه های اصلاح شده را می توان مجددا” توزیع نمود .
• به مجوز سایر نرم افزارها نیاز نخواهد بود
بد نیست اشاره ای به یک مثال واقعی در دنیای نرم افزارهای Open Source داشته باشیم .
در سال 1991 ، Linus Torvalds ، دانشجوی دانشگاه هلسینکی فنلاند یک سیستم عامل جدید مبتنی بر Minix ( اقتباس شده از یونیکس ) را ایجاد که نام آن را لینوکس ( Linux ) گذاشت .
وی نسخه شماره 0.02 لینوکس را بر اساس GNU General Public Licens که شامل تعاریف قانونی جامعی در خصوص نرم افزارهای Open Source است ، ارائه نمود .
تعداد زیادی از افراد در سرتاسر جهان اقدام به Download لینوکس و استفاده از آن نمودند .
گروهی زیادی از افراد فوق خود برنامه نویسان حرفه ای بودند که توانائی انجام تغییرات مورد نیاز در لینوکس را داشتند . Torvalds ، نسخه های اصلاح شده توسط سایر برنامه تویسان را دریافت و با لحاظ نمودن تغییرات ، در سال 1994 نسخه شماره یک لینوکس را عرضه نمود .
یک نکته نگران کننده در خصوص نرم افزارهای Open Source ، فقدان ضمانت و پشتیبانی فنی از آنان است .
با توجه به این موضوع که همواره امکان و یا بهتر بگوئیم مجوز اعمال تغییرات و یا اصلاحات در این نوع نرم افزارها وجود دارد ، تقریبا” حمایت از آنان غیر ممکن و یا مشکل خواهد بود .
بدین دلیل برخی از شرکت های حامی نرم افزارهای Open Source با توجه به ارائه سرویس خدمات و پشتیبانی اینگونه نرم افزارها ، اقدام به فروش آنان می نمایند. مثلا” نرم افزار Red Hat در سال 1994 توسط Official Red Hat Linux عرضه گردید.
نرم افزار فوق رایگان نبوده و متقاضیان می بایست هزینه استفاده ( مالکیت ) از آن را پرداخت نمایند. مهمترین ویژگی Red Hat ، امکان پشتیبانی فنی از آن است. برای اغلب سازمان ها و موسسات تضمین حمایت های فنی و پشتیبانی یکی از عوامل مهم تصمیم گیری در خصوص خرید لینوکس در مقابل Download نمودن آن به صورت رایگان می باشد.
علاوه بر Red Hat ، شرکت های متعدد دیگری نیز اقدام به عرضه لینوکس با توجه به سیاست ها و دیدگاه های خاص خود نموده اند .
در این رابطه نرم افزارهای متعددی با محوریت لینوکس نیز طراحی و پیاده سازی شده است . Mozilla ( هسته مرورگر Netscape ) ، سرویس دهنده وب Apache ، زبان اسکریپت نویسی وب PERL و فرمت فایل های گرافکیی PNG ، نمونه هائی در این زمینه بوده که بر اساس ایده Open Source طراحی و پیاده سازی شده اند .

منبع:hemmaty.com