PDA

View Full Version : راهنمای خرید سوئیچ شبکه



foroghi73
چهارشنبه 08 مهر 1394, 12:27 عصر
با افزایش تعداد کاربران کامپیوتر، لازم است شبکه ‌نیز گسترش یابد تا بتواند پاسخگوی نیاز کاربران باشد.
سوئیچ شبکه مانند یک هاب عمل می‌کند و بخش‌های مختلف یک شبکه یا تجهیزات شبکه را به یکدیگر ارتباط می‌دهد. خریداران باید پیش از اقدام به خرید یک سوئیچ شبکهٔ جدید، توانایی‌ها و نیازهای شبکه را بررسی کنند. هنگامی که در جستجوی سوئیچ شبکه هستید، دربارهٔ انواع گزینه هایی که در بازار می‌بینید تحقیق کنید، با امکانات سوئیچ ها آشنا شوید، در رابطه با چگونگی تشخیص نیازهای شبکه اطلاعات کسب کنید، و سازندگان نام آشنای سوئیچ های شبکه را بشناسید.
آشنایی با سوئیچ های شبکه

سوئیچ شبکه تجهیزات داخل یک شبکه را به یکدیگر وصل می‌کند. در ادامه به بررسی انواع سوئیچ های شبکه و امکاناتی که به کاربر ارائه می‌دهند، خواهیم پرداخت.
انواع سوئیچ های شبکه

به تعداد شرکت های سازندهٔ سوئیچ، انواع متعددی از این تجهیزات را می توأن در بازار دید. سوئیچ ها بر اساس نوع نرم‌افزارشان به دو دستهٔ مدیریتی ( Managed ) و غیرمدیریتی ( Unmanaged ) تقسیم می‌شوند.
سوئیچ مدیریتی/ غیرمدیریتی

اولین نکته‌ای که هنگام خرید سوئیچ شبکه باید مدنظر داشت این است که سوئیچ مدیریتی باشد یا غیرمدیریتی. جزئیات آن‌ها را در جدول زیر می خوانیم.


نوع

توضیحات

مدیریتی
امکان دسترسی و برنامه‌ریزی برای این نوع سوئيچ ها وجود دارد. این امکان به مدیران شبکه اجازه می‌دهد از محل، و یا از راه دور بر شبکه نظارت داشته باشند.

غیرمدیریتی

این نوع سوئیچ ها اجازه ٔ هیچ نوع تغییر در شبکه را نمی‌دهند. سوئیچ های غیرمدیریتی دقیقاً همانگونه عمل می‌کنند که توسط شرکت سازنده برنامه‌ریزی شده‌اند.

همان‌گونه که در جدول بالا نیز توضیح داده شد نوع سوئیچ شبکه ای که به آن احتیاج دارید به توانایی‌های شبکهٔ شما بستگی دارد. یک شبکهٔ خانگی کوچک به اندازهٔ شبکهٔ یک شرکت به مدیریت احتیاج ندارد، بنابراین می‌توان در شبکهٔ خانگی از سوئیچ غیرمدیریتی استفاده کرد. از طرف دیگر در یک شرکت برای جلوگیری از ورود افرادی غیر از کارکنان به شبکه، به موشکافی ریزبینانه ای احتیاج است، به همین دلیل سوئیچ مدیریتی گزینه ای بهینه برای استفادهٔ شرکتی خواهد بود.
اندازهٔ سوئیچ

اندازهٰ سوئیچ به انتظارات کاربران شبکه از آن بستگی دارد. جدول زیر دو نوع طراحی سوئیچ را شرح می‌دهد.


نوع

توضیحات

فرم فاکتور (Form Factor)

این سوئیچ ها دارای شاسی بسته هستند. امکان ارتقای این تجهیزات بسیار کم است. تعداد پورت این سوئیچ ها از تعداد محدود تا حدود 48 پورت متغیر است. این نوع سوئیچ برای خانه یا یک شبکهٔ کوچکتر انتخاب مناسبی است.

ماژولار (Modular)

سوئیچ های ماژولار نسبت به سوئیچ های فرم فاکتور امکان تنظیم بیشتری دارند. در مواردی که نوبت به ترکیب یا تطبیق تنظیمات پورت ها می‌رسد، سوئیچ های ماژولار گزینه های بیشتری ارائه می‌دهند.
سوئیچ های لایه-2 و لایه-3

در شبکه‌ها از دو نوع سوئیچ شبکه استفاده می‌شود: سوئیچ لایه-2 ساده‌تر و سوئیچ لایه-3 چندلایه و دارای تنوع کاربردی بیشتریست؛ از این سوئیچ تحت عنوان روتر نیز یاد می‌شود. در جدول زیر اطلاعاتی دربارهٔ هر دو نوع می خوانید.


نوع لایه

توضیحات

لایه-2

این سوئیچ بعد از پردازش دیتا آن را به لایهٔ (data link layer) دستگاه مناسب متصل به سوئیچ هدایت می‌کند. Data Link لایه‌ای است که در یک بخش از شبکه مابین تجهیزات کار می کند.

لایه-3

این سوئیچ دیتا را در لایهٔ شبکه پردازش می‌کند. لایهٔ شبکه بیشتر با مسیردهی دیتا به بخش‌های مختلف یک شبکه، مثلاً روترها سروکار دارد.
Hot Swapping

بعضی از سوئیچ ها از Hot Swapping استفاده می‌کنند. hot swapping به توانایی تغییر ماژول ها با کمترین زمان از کارافتادگی سیستم اتلاق می‌شود. بعضی از سوئیچ ها نیز وجود دارند که ماژول هایی از یک نوع را در زمان روشن بودن سیستم جابه جا می‌کنند. اگر خریداری مجهز به شبکهٔ 24/7 است، برای کاهش مدت زمان از کارافتادگی سیستم، باید از سوئیچی استفاده کند که به این امکان مجهز باشد.
حالت‌های ارسال (Forwarding Modes)

در هنگام انتخاب سوئیچ باید به این نکته توجه داشت که سوئیچ چگونه پکت ها را ارسال می‌کند. جدول زیر سه شیوهٔ ارسال اطلاعات را نشان می‌دهد.


حالت

توضیحات

ذخیره وارسال
پرکاربردترین حالت در شبکهٔ یک شرکت. این حالت امکان بررسی خطای پکت ها و همچنین فیلتر کردن آن‌ها را فراهم می‌کند. بررسی پکت ها قبل از ارسال باعث بروز تأخیر کوچکی در ارسال و دریافت آن‌ها می‌شود. این حالت، همچنین امکان تبدیل سرعت های LAN را نیز فراهم می‌کند.
Cut-Through

بررسی خطای پکت ها در این حالت صورت نمی‌گیرد. مقصد پکت ها مشخص شده و سپس به آدرس مقصد صحیح ارسال می‌شود. بالطبع، فرستادن پکت های خطا و پکت های سالم به طور یکجا باعث می‌شود این حالت سریع‌تر از حالت ذخیره و ارسال باشد. به علاوه این حالت اجازهٔ تبدیل سرعت های LAN را نمی‌دهد.

بدون پکت های ریز
(Fragment-free)

این حالت توانایی کمی در اصلاح خطاها دارد، چرا که سوئیچ شبکه پکت هایی را که زیر حداقل سایز تعریف شده باشند، ارسال نمی‌کند.

مناسب‌ترین سوئیچ برای شما به تجهیزات متصل به شبکهٔ شما بستگی دارد. اگر فروش سوئیچ سیسکو (http://www.fasp.pro/Pasargad_group/Product.aspx?itm=4) احتیاج دارید که امکان تبدیل سرعت های LAN به یکدیگر را فراهم کند، باید نوعی را تهیه کنید که مجهز به حالت ذخیره و ارسال باشد. در غیر این صورت می‌توانید سوئیچی را تهیه کنید که به دو حالت دیگر مجهز باشد.
خط دو‌طرفه یا یک‌طرفه (Full-Duplex or Half-Duplex)

سوئیچ های قدیمی تر شبکه حالت یکطرفه داشتند. در حالت یکطرفه ارسال و دریافت دیتا نمی‌تواند به صورت همزمان اتفاق افتد؛ یعنی سوئیچ در این حالت یا دیتا دریافت می‌کند و یا ارسال می‌کند. سوئیچ های جدیدتر با حالت دوطرفه کار می‌کنند، در این حالت ارسال و دریافت دیتا می‌تواند به صورت همزمان اتفاق افتد.
سرعت سوئیچینگ و Backplane

سرعت سوئیچینگ زمان مورد نیاز برای پردازش پکت های ارسالی و دریافتی را مشخص می‌کند. هرچه سرعت سوئیچینگ (به طور معمول به صورت تعداد میلیون پکت در ثانیه محاسبه می‌شود)، بیشتر باشد، تعداد پکت های دانلود یا آپلود شده در لحظه بیشتر خواهد بود.

سرعت Backplane به تعداد پکت هایی اطلاق می‌شود که می‌تواند در میان ماژول های درون یک سوئیچ انتقال یابد. خریداران باید از کافی بودن سرعت backplane سوئیچ برای مدیریت سنگین ترین حجم کاری شبکه اطمینان یابند.
Blocking/ Non-blocking

تفاوت شکل‌گیری سرعت های پردازش بالا و تنگراه هایی (bottleneck) که در ترافیک سنگین ایجاد می‌شود در این است که آیا پردازشگرِ داخلی پکت سوئیچ و ارتباطات داخلی سوئیچ از سوئیچینگ Blocking استفاده می‌کنند یا Non-Blocking. سوئیچینگ Blocking، امکان کار در بالاترین سرعت یک پورت را برای آن پورت فراهم می‌کنند.
اما سوئیچینگ Non-Blocking، ممکن است در صورت بالا بودن حجم و عدم توانایی سوئیچ در مدیریت ترافیک (و ایجاد تنگراه) سرعت انتقال اطلاعات را کاهش دهد.
اندازهٔ بافر (Buffer)

یکی دیگر از فاکتورهای مهمی که سرعت پردازش پکت ها توسط سوئیچ شبکه را تعیین می‌کند، نوع بافری است که سوئیچ به کار می‌برد. به طور معمول یک میزان مشخص بافر به هر پورت اختصاص داده می‌شود، در حالتی غیر از این، یک محدودهٔ ذخیرهٔ بافر بین پورت ها به اشتراک گذاشته می‌شود. میزان بافر خیلی کم ممکن است سبب شود سوئیچ به منظور کنترل تراکم بار، سرعت ترافیک پکت ها را کاهش دهد.
تشخیص نیازهای شبکه

توجه داشته باشید باید سوئیچی را انتخاب کنید که توانایی مدیریت حجم مورد نیاز شما را داشته باشد. همچنین تعداد پورت های این سوئيچ باید با تعداد کاربران همزمان احتمالی برابر باشد. در زیر مباحثی را مطرح می‌کنیم که خریدار پیش از هر اقدامی برای خرید باید در نظر داشته باشد.
تعداد کاربران

هنگامی که به ایجاد یک شبکه اقدام می‌کنید، تعداد کاربران شبکه مهمترین فاکتوری است که باید لحاظ شود: پیش از هر چیز مشخص کنید چه تعداد تجهیزاتی قرار است به شبکه وصل شود. اگر این تعداد رقم کوچکی در حد 5 یا کمتر است؛ یک سوئیچ کوچک برای شما گزینه ای مناسب خواهد بود. تعداد متداول پورت برای سوئیچ ها عبارت است از 5،8،16،24 و 48. اگر تعداد کاربران همزمان شبکهٔ شما بیش از 48 نفر است، باید به چندین دستگاه سوئیچ مجهز شوید، تا این دستگاه‌ها بتوانند در ارتباط با یکدیگر کار کرده و شبکه را به طور کامل پشتیبانی کنند.
نیازهای شبکه

برای شبکه‌هایی که حجم زیادی اطلاعات را انتقال می‌دهند و یا نیاز دارند ارسال پکت ها به سرعت انجام شود، سوئیچی مناسب است که به سرعت گیگابیت Ethernet مجهز باشد. از طرفی دیگر، برای شبکه‌هایی که بیشتر به منظور دسترسی به منابع، به اینترنت متکی هستند، سوئیچی با پورت های 100مگابیتی انتخابی مناسب خواهد بود.
نقش سوئیچ شبکه

نقشی که سوئیچ در یک شبکه ایفا می‌کند بسیار مهم است. اگر قرار است سوئیچ در شبکه نقش یک Core Switch را ایفا کند، دستگاهی را انتخاب کنید که پرسرعت است و می‌تواند ترافیک پکت سنگین را مدیریت کند. سوئیچ های (core switch) معمولاً دارای سرعت گیگابیت یا بیشتر هستند. سوئیچ های اکسس (access switch) به کاربران به صورت مجزا سرویس می‌دهند و مجبور نیستند نیازهایی را که از یک Core Switch انتظار می‌رود تأمین کنند؛ به همین دلیل این سوئیچ ها دارای سرعت کمتری هستند.
مشهورترین برندهای سوئیچ

در زیر لیستی از مشهورترین برندهای عرضه کنندهٔ سوئیچ را می‌خوانید:


3 Com
HP
D - Link
Cisco
Linksys
Nortel
IBM

جمع‌بندی

شبکه‌های کامپیوتری، فرصتی برای کار و تقسیم اطلاعات برای افراد و مشاغل به وجود می‌آورند. اما منحصرا در رابطه با سوئیچ شبکه باید به خاطر داشت پیش از اقدام برای خرید، باید گزینه های احتمالی را به خوبی بررسی کنید، دربارهٔ انواع و امکانات سوئیچ ها و همچنین برندهای مشهور اطلاعات کسب کنید. با رعایت این نکات بهترین و باکیفیت ترین خرید را تجربه خواهید کرد.

foroghi73
شنبه 11 مهر 1394, 11:55 صبح
در این مقاله قصد دارم به شما شرکت سیسکو و محصولات آن را معرفی کنم ، بیشتر شما با نام سیسکو آشنایی دارید و قطعا این اسم به گوشتان خورده است ، در ادامه به شما مقدمه ای کوتاه در خصوص شرکت سیسکو ارائه خواهم داد و سپس به معرفی مهمترین محصولات آن که سویچ و روترهای شبکه می باشد اشاره ای خواهم داشت ، هدف من معرفی محصولات روتر این شرکت می باشد و اگر خدا یاری کند در مقالات بعدی در خصوص محصولات دیگر این شرکت و انجام تنظیمات آنها صحبت خواهم کرد . خوب بهتر است از معرفی خود شرکت شروع کنیم .

«شرکت سیسکو سیستمز» (Cisco Systems) شرکت آمریکایی تولیدکنندهٔ تجهیزات شبکه (Network) است که مرکز آن در شهر سن خوزه در ناحیه معروف به سیلیکان ولی در ایالت کالیفرنیا قرار دارد. این شرکت محصولات مربوط به شبکه و ارتباطات را طراحی می‌کند و با سه نام تجاری مختلف سیسکو، لینکسیس و ساینتیفیک آتلانتا به فروش می‌رساند. در ابتدا، سیسکو فقط روترهای چند پروتکل تولید می‌کرد ولی امروز محصولات سیسکو را در همه جا از اتاق نشیمن گرفته تا شرکت‌های ارائه دهنده خدمات شبکه می‌توان پیدا کرد.دید سیسکو این است «تغییر روش زندگی، کار، بازی و آموزش».

شرکت سیسکو هم اکنون با ۵۱۴۸۰ کارمند دارای بازده ۲۸٫۴۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۶ و سود خالص ۵٫۵۸ میلیارد دلار می‌باشد. شعار فعلی سیسکو این است : «به شبکه انسان خوش آمدید». شرکت سیسکو در سال ۲۰۰۳ موفق به دریافت جایزه ریاست جمهوری ران براون برای کیفیت عالی در روابط کارمندان و جامعه گردید. معاون ارشد شرکت سیسکو یک ایرانی‌تبار به نام محسن معظمی است.

تاریچه
لن بزاک و سندی لرنر (دارای مدرک لیسانس از دانشگاه ایالتی کالیفرنیا، فوق لیسانس اقتصادسنجی از دانشگاه کلرمونت و فوق لیسانس علوم کامپیوتر از دانشگاه استنفورد)، زوجی که در بخش کامپیوتر دانشگاه استنفورد کار می‌کردند، Cisco را در سال ۱۹۸۴ تأسیس کردند. بزاک نرم‌افزار روترهای چند پروتکل را که توسط ویلیام یاگر(یک کارمند دیگر که کار سالها قبل از بزاک شروع کرده بود) نوشته شده بود تکمیل کرد.

با این وجود که Cisco اولین شرکتی نبود که Router طراحی و تولید می‌کند، اولین شرکتی بود که یک Router چند پروتکل موفق تولید می‌کند که اجازهٔ ارتباط بین پروتکل‌های مختلف شبکه را می‌دهد. از زمانی که پروتکل اینترنت (IP) به یک استاندارد تبدیل شد، اهمیت Routerهای چند پروتکل کاهش یافت. امروزه بزرگ‌ترین روترهای Cisco طراحی شده‌اند تا پاکت‌های IP و فریمهای MPLS را هدایت کنند. در ۱۹۹۰، شرکت به سهامی عام تبدیل شد و سهام آن در بازار بورس NASDAQ عرضه شد.بزاک و لرنر با ۱۷۰ میلیون دلار از شرکت خارج شدند و بعد از مدتی جدا شدند. زمان انفجار اینترنت در ۱۹۹۹، Cisco شرکت Cerent واقع در کالیفرنیا را با قیمت ۷ میلیارد دلار خریداری کرد. این شرکت گرانترین خرید Cisco در آن زمان بود. تنها خرید گرانتر مربوط به ساینتیفیک آتلانتا می‌باشد.
در اواخر مارس ۲۰۰۰، در اوج رشد دات کام، Cisco با ارزش مالی بالغ بر ۵۰۰ میلیارد دلار ارزشمندترین شرکت دنیا بود.در سال ۲۰۰۷، با ارزشی بالغ بر ۱۶۵ میلیارد دلار همچنان یکی از ارزشمندترین شرکتهاست. با خرید شرکت‌های دیگر، توسعهٔ داخلی و همکاری با دیگر شرکت‌ها، Cisco به بازار بسیاری از قطعات دیگر شبکه (غیر از Router) راه پیدا کرده‌استو شروع به فروش تجهیزات سیسکو نمود ، مانند Ethernet Switching، دسترسی از راه دور، Routerهای شعبه‌ای، شبکهٔ خودپردازهای بانک‌ها، امنیت، دیواره آتش، تلفن اینترنتی و غیره. در ۲۰۰۳، Cisco شرکت محبوب LinkSys تولید کنندهٔ سخت‌افزار شبکه کامپیوتر را خریداری کرد و آن را در صدر تولید کننده‌های قطعات مربوط به کاربران عادی تبدیل کرد.


آشنایی با Routerهای سیسکو

http://www.itpro.ir/resources/images/c3fa46bd30054a00802d5ecb2eb5e4c9

http://www.itpro.ir/resources/images/13c4b3ab24814a0a8de158b6c70a7468
معرفی IOS سیسکو

Routerها و Switchهای Cisco، نرم افزار خاصی را با نامInternetwork Operating System و یا IOS اجرا می نمایند .IOS ، هسته روترها و اکثر سوئیچ های تولید شده توسط سیسکو ، محسوب می گردد. در واقع IOS سیستم عامل این تجهیزات است و وظیفه اصلی یک سیستم عامل برقراری ارتباط بین سخت افزار و نرم افزار و ترجمه مطالب به زبان یکدیگر است .یکی از مهمترین عواملی که شرکت سیسکو را تبدیل به عظیم ترین تولیدکننده دستگاههای رایج شبکه نموده است، استفاده از یک سیستم عامل اختصاصی و بسیار کارآمد به نام IOS می باشد. IOS یک سیستم عامل با محیط متنی است که مخصوص تجهیزات سیسکو می باید.درصورتی که بخواهید تنظیمات یا پیکربندی خاصی را روی Routerها یا Switchهای سیسکو اعمال کنید، باید به صورت متنی این تنظیم را در محیط دستوری IOS وارد نمایید.

IOS سیستم عامل Router و Switchها و تجهیزات سیسکو می باشد. شبیه یک سیستم عامل Linux و Windows که بر روی PCها و Serverها استفاده می شود. IOS با تجهیزات سخت افزاری سیسکو کار می کند و در واقع پل ارتباطی بین کاربر و سخت افزار سیسکو است که اجازه تنظیم دستگاه را به او می دهد.این سیستم عامل به منظور مدیریت روترهای شرکت سیسکو طراحی شده بود ولی به تدریج کاربرد این نرم افزار در روی دستگاههای سوئیچ سیسکو نیز گسترش یافت. حتی برخی از کمپانی های سازنده دستگاههای شبکه نیز از این سیستم عامل برای مدیریت دستگاههای خود بهره می برند.

امکانات IOS سیسکو

این سیستم عامل شامل محدوده وسیعی از امکانات و دستورات کاربردی برای مدیریت عملکرد دستگاههای سیسکو می باشد که از آن یک نرم افزار انعطاف پذیر، قابل اطمینان و امن ساخته است.


پشتیبانی از انواع مختلف تکنولوژی های ارتباطی : این سیستم عامل از تمامی تکنولوژی های لایه دوم که امروزه در محیط های LAN و WAN بکار می رود، پشتیبانی می نماید؛ مانند شبکه های بی سیم ،ارتباط از طریق فیبرهای نوری و یا سیم های مسی.
قابلیت انعطاف : دستگاههای سیسکو دارای بدنه ای ثابت و یا Modular می باشند که به مشتریان امکان خریداری امکانات بیشتر و نصب آنها را روی دستگاه می دهد. تمامی دستگاهها از یک CLI بهره می برند که باعث آسانتر شدن مدیریت روی این سیستم ها شده است.


دسترسی به CLI یا محیط وارد کردن دستورات

نوع دسترسی به محیط CLI بستگی کامل به نوع دستگاهی که استفاده می کنیم دارد . با اینکه اکثرا برای به محیط CLI از طریق پورت کنسول اقدام می شود ، ولی باز هم در دستگاههای مختلف روش کار نسبت به همدیگر تفاوت دارد. به عنوان نمونه اگر روتر قادر به یافتن Configuration File و اجرای آن نباشد، در آن صورت یک مرحله Setup اجرا خواهد شد و شامل سوالاتی می شود که بر حسب جواب های داده شده، Configuration File مربوطه ایجاد شده و روتر شروع به کار خواهد نمود.بعد از اینکه مدیریت اولیه دستگاه از طریق پورت کنسول انجام گرفت، می توان به وسیله روشهای دیگر مثل Web ، Telnet ، SNMP ، Browser و یا نرم افزارهایی مانند Cisco works 2000 مراحل مدیریتی دیگر را انجام داد.

مسیریاب یا روتر سیسکو

مسیریاب (router) دستگاه یا ابزاری در شبکه است که نقش تحویل پیامها و اطلاعات را بر عهده دارد. هرگونه ترافیکی (صوتی، تصویری، داده، اطلاعات و ...) که باید از سایتی به سایت دیگر انتقال داده شود به وسیله روتر انجام شده و جلوی ترافیکهای ضروری را می گیرد (به نوعی فیلتر می کند) که این مزیت باعث صرفه جویی در پهنای باند و هزینه ها و از همه مهمتر افزایش سرعت می شود. در شبکه های کوچک، در جایی که تعداد کامپیوترها محدود است از سوئیچ استفاده می شود و برای اتصال شبکه های مختلف LAN به همدیگر از Router استفاده می شود که قابلیتها و مزایای بسیاری را برای ما فراهم می کنند.(مثل قابلیت پردازش حجم زیادی اطلاعات با سرعت مناسب، قابلیت فیلتر کردن به وسیله نوشتن access_list ها و...، قابلیت NAT و PAT و ...) نام در نظر گرفته شده برای روترها، متناسب با کاری است که انجام می دهند :" ارسال داده از یک شبکه به شبکه ای دیگر" . مثلا در صورتیکه یک شرکت دارای شعبه ای در تهران و شعبه ای در اهواز باشد، به منظور اتصال آنها به یکدیگر می توان از یک خط Leased اختصاصی که به هریک از روترهای موجود در دفاتر متصل می گردد،استفاده نموده و هرگونه ترافیک لازمی ارسال خواهد شد. Routerها دستگاه هایی هستند که در لایه سوم عمل کرده و از آدرسهای لایه سوم برای هدایت درست ترافیک شبکه به مقصدهای خود استفاده می نمایند. هر روتر دارای جدول Routing می باشد که حاوی اطلاعاتی در مورد مسیرهای موجود به مقصدهای مختلف ، آدرسهای مربوط به دستگاههای دیگر شبکه و پارامتری به نام Metric است. Metric ارزش هر مسیر به مقصد را بیان می کند.) بدین صورت اگر مسیرهای مختلفی برای رسیدن به مقصد داشته باشیم، روتر بهترین مسیر را انتخاب خواهد کرد.انواع مختلف Metric وجود دارد که هریک از پروتکلهای Routing ، از Metric مخصوص به خود استفاده می کنند. مثلا پروتکل RIP از پارامتر Hop Count و پروتکل EIGRP از Bandwidth ، Delay، Frame size ، Load و Reliability به عنوان Metric استفاده می کنند. بایستی در اینجا یک نکته را ذکر کنم که Routerها برای مسیریابی و پیداکردن بهترین مسیر و هدایت بسته ها از Routing Protocolها یا پروتکل های مسیریابی استفاده می کنند.Routing protocolهای مختلفی وجود دارد مثل RIP، EIGRP، OSPF و ... که در مقالات بعدی به شرح این مطالب می پردازم.
روترها بعد از دریافت پیام ابتدا عدد مربوط به network پیام رسیده را با موارد موجود در جدول Routing خود مقایسه کرده و در صورت وجود مشابهتی بین آنها ،پیام رسیده را در بهترین مسیر انتخابی به مقصد هدایت می کند، در غیر اینصورت پیام رسیده از بین خواهد رفت.( برخلاف دستگاههایی مثل Bridgeها و Switchها که در این مواقع، اقدام به پخش اطلاعات رسیده در تمام Interfaceهای خود می کند ) در واقع جدول مسیریابی یا Routing Table مانند یک دفترچه تلفن عمل می کند و درخواست ما را به درستی راهنمایی میکند ، می دانید که روتر در لایه سوم عمل می کنند و برای حل مشکلات ناشی از Broadcasting به اتصال انواع Media به همدیگر و .... به کار می روند.سیسکو محصولات روتر خود را در دسته بندی های مخصوصی قرار داده که انتخاب نوع روتر موردنظر برای مصرف کنندگان راحت تر گردد. این دسته بندی ها یا به اصطلاح فنی تر سری ها به صورت زیر هستند که به مثالهایی از آنها اشاره شده است:
Home office :800 , 900 , 1600 , 1700 Small office : 1600 , 1700 , 2500 Branch office : 2600 , 3600 , 3700 Central site : 3600 , 3700 , 7X00 , 12000 GSR , 5X00 access server Router 1800, 2800, 3800 Router 1900, 2900, 3900 عناصر اصلی در یک روتر سیسکو

پردازنده ( CPU )

یکی دیگر از سخت افزار های که در دسته فروش تجهیزات سیسکو (http://www.fasp.pro/Pasargad_group/Product.aspx?itm=1) را شامل می شود پردازنده است.تمامی روترهای سیسکو دارای یک پردازنده اصلی می باشند که مسولیت انجام عملیات اصلی در روتر را برعهده دارند . پردازنده با تولید وقفه ( IRQ ) با سایر عناصر موجود در روتر ارتباط برقرار می نماید . روترهای سیسکو از پردازنده های RISC موتورولا استفاده می نماید.
روترهای سیسکو دارای 6 عنصر یا قسمت اصلی هستند که هر کدام به نوبه خود نقشی را در ساختار مسیریاب بر عهده دارد ، در ادامه به معرفی مختصری از عناوین هر یک از این عناضر خواهیم پرداخت که به ترتیب :

اینترفیس (Interface) با رابط

اینترفیس یا رابط اتصال جهت اتصال Router به شبکه های LAN و WAN به کار می رود که اینترفیس ها یا بر روی برد اصلی Router متصل می باشند یا به صورت Module به روتر اضافه می شوند. در واقع هر اینترفیس را میتوانید یک کارت شبکه از روتر فرض کنید، هر روتر با توجه به قابلیت های ارائه شده ،دارای اینترفیس های متعددی است. برای هریک از اینترفیس های روتر از یک نام خاص استفاده می شود . اینترفیس اترنت (First Ethernet Interface : E0) یا اینترفیس سریال (First Serial Interface : S0) ،Fast Ethernet port ، Auxiliary port ، Console port .

حافظه RAM یا Random Access Memory

RAM حافظه دسترسی تصادفی و ناپایدار است که وظایفی را به شرح زیر در Router انجام می دهد:


نگهداری از جدول Routing Table
نگهداری از ARP Cache
نگهداری از Packet Buffering
نگهداری از Running-config یا فایل پیکربندی فعال که به Active Config File هم معروف است.
محتویات RAM در زمان خاموش بودن Router نگهداری می شود، در صورتیکه Router خاموش شود، همه محتویات RAM پاک می شود، به عبارت دیگر RAM یک حافظه ناپایدار است.


حافظه Non-Volatile یا NVRAM

NVRAM یک حافظه قابل خواندن، نوشتن و پایدار است که وظایفی را به شرح زیر در Router انجام می دهد:


نگهداری از فایل Startup-config که شامل تنظیمات و پیکربندی های دائمی Router است.
NVRAM یک حافظه پایدار می باشد و با خاموش شدن روتر محتویات آن پاک نمی شود.


حافظه ROM یا Read Only Memory

ROM یک حافظه فقط خواندنی است که وظیفه راه اندازی اولیه Router که شامل نگهداری از برنامه اولیه bootstrap و همچنین نگهداری از یک نسخه اولیه با امکانات محدود از IOS به نام Mini-IOS که در صورتیکه IOS اصلی در دسترس نباشد یا دچار مشکل شود را بر عهده دارد ، جهت Boot شدن روتر از Mini-IOS استفاده می شود، که با استفاده از آن بتوانید مشکلات مربوط به IOS اصلی را برطرف و در صورتی که IOS دچار مشکل شده است، بتوانید آن را با یک نسخه جدید جایگزین نمایید.

حافظه Flash

این حافظه از نوع EEPROM)Electrical Erasable Read Only Memory Programmable) می باشد.Flash یک حافظه قابل خواندن و نوشتن و پایدار است که وظایفی را به شرح زیر در router انجام می دهد:


نگهداری از سیستم عامل Router که به IOS معروف است.
با خاموش شدن Router محتویات Flash پاک نمی شود.
امکان نگهداری از چندین نسخه IOS متفاوت درون Flash امکانپذیر است.