ورود

View Full Version : ارور 40 60 80 پکیج ایران رادیاتور: از علت تا راه حل های فوری

amir14364
شنبه 25 بهمن 1404, 15:05 عصر
ارور 40 60 80 پکیج ایران رادیاتور: از علت تا راه حل های عملیارور 40 60 80 در پکیج های آنالوگ ایران رادیاتور به طور خلاصه یعنی سیستم تهویه و خروج دود دستگاه دچار مشکل شده است. به زبان دفترچه راهنما، فن کار می کند اما پرشر سوئیچ هوا دستور وصل شدن را نمی دهد. این خطا معادل کد E51 در مدلهای دیجیتال هست. مهم ترین دلایل بروز این خطا عبارتند از:

خرابی یا نیم سوز شدن برد الکترونیکی
معیوب بودن پرشر سوئیچ هوا (سنسور فن)
مسدود بودن مسیر دودکش
گیر کردن مانع در پره های فن

در این مقاله تمام این موارد رو با جزئیات کامل و با زبانی ساده بررسی می کنیم تا بفهمید مشکل از کجاست و چطور می شود آن را حل کرد. . بعضی از راه حل ها خیلی ساده هست و خودتان هم می توانید انجام بدهید.
https://4ss.ir/wp-content/uploads/2023/10/error-40-60-80-iranradiator.jpg
مهم ترین و شایع ترین دلیل خطای 40 60 80: برد الکترونیکیخب بریم سر اصل مطلب. شاید باورتان نشود ولی تجربه من می گوید بالای ۷۵ درصد مواقعی که با ارور 40 60 80 مواجه می شویم، مشکل از برد الکترونیکی دستگاه هست. چطور؟ وقتی برد نتواند ولتاژ لازم رو به فن برساند، فن اصلا روشن نمی شود یا ضعیف کار می کند. شما پکیج رو ریست می کنید، هیچ صدایی از فن نمی شنوید و بعد از چند ثانیه چراغ های ۴۰، ۶۰ و ۸۰ شروع به چشمک زدن می کنند.
گاهی وقت ها هم برد نیم سوز می شود. یعنی چی؟ یعنی گاهی درست کار می کند و گاهی نه. مثلا پکیج یک روز کامل خوب کار می کند، فردا صبح دوباره همین خطا را می دهد. این حالت کلافه کننده ترین حالت ممکن هست چون مشکل دائمی نیست و پیدا کردنش سخت تر می شود. در پکیج هایی که بیشتر از سه چهار سال کار کرده اند، اولین مظنون همیشه برد دستگاه هست.
https://4ss.ir/wp-content/uploads/2023/10/main-borad-in-error-40-60-80.jpg
پرشر سوئیچ هوا: دومین متهم اصلی ماجرابعد از برد، محتمل ترین قطعه ای که باعث این ارور می شود، پرشر سوئیچ هوا هست. این قطعه یک سنسور ایمنی هست که وظیفه اش اینه که به برد گزارش بدهد که فن روشن شده و دود به درستی در حال تخلیه هست. حالا اگر این سنسور خراب بشود، حتی اگر فن با قدرت تمام هم کار کند، پرشر به برد می گوید که وضعیت خطرناک هست و برد هم دستگاه رو متوقف می کند و خطای ۴۰ ۶۰ ۸۰ ایران رادیاتور (https://4ss.ir/error-40-60-80-iranradyator/) نمایش داده می شود.
راستی، یه نکته خیلی مهم. در پکیجهای جدید ایران رادیاتور، یعنی اونایی که از سال ۹۸ به بعد تولید شدند، کیفیت این قطعه (پرشر هوا) یکم پایین اومده. به همین خاطر در این مدلها، احتمال خرابی پرشر هوا حتی از برد هم بیشتر هست و گاهی تا 80 درصد موارد مشکل از همین قطعه کوچیکه. پس اگر پکیج شما جدیده، اول از همه به پرشر هوا شک کنید.
https://iranradyator.ir/wp-content/uploads/2018/06/error-40-60-80-iranradiator-2.jpg
همونطور که در تصویر می بینید، این سه چراغ با هم روشن می شوند و خطا رو نشون می دهند.
وقتی فن روشن می شود ولی باز هم ارور داریم! چرا؟شاید بپرسید اگر صدای کار کردن فن رو می شنوم پس چرا باز این خطا رو می بینم؟ سوال خوبیه. در این حالت یعنی برد و فن سالم هستند (برق به فن می رسد). پس مشکل جای دیگه ای هست. اینجاست که باید چند تا چیز رو چک کنیم:

مسدود بودن دودکش: این یکی خیلی شایع هست، مخصوصا اول فصل سرما. ممکن هست پرنده ها داخل دودکش لانه ساخته باشند یا هر چیز دیگری مسیر خروج دود رو مسدود کرده باشد. وقتی دود خوب تخلیه نشود، پرشر سوئیچ هوا این رو تشخیص می دهد و دستگاه رو خاموش می کند. پس حتما مسیر دودکش رو تا انتها چک کنید.
خرابی خود پرشر سوئیچ هوا: همونطور که گفتم، این قطعه ممکنه خراب بشه. یعنی فن کار می کنه، دودکش هم بازه، ولی سنسور خراب، گزارش اشتباهی به برد می فرستد.
گرفتگی شلنگ های پرشر: دو تا شلنگ سیلیکونی نازک به پرشر وصل هست که اختلاف فشار رو اندازه می گیره. گاهی داخل این شلنگ ها به خاطر رطوبت و گرد و خاک، قطره آب یا کثیفی جمع می شود و مسیر رو می بندد. می توانید شلنگ ها رو جدا کنید و داخلشون فوت کنید تا از باز بودنشون مطمئن بشید.

چک لیست عیب یابی قدم به قدم ارور 40 60 80خب چه نتیجه ای می گیریم؟ بیاید یک چک لیست ساده درست کنیم. وقتی با این ارور مواجه شدید، این مراحل رو به ترتیب انجام بدید.
قدم اول: گوش کنید.
پکیج رو ریست کنید. آیا صدای روشن شدن فن (شبیه سشوار) رو می شنوید یا نه؟
اگر صدا نمی شنوید: به احتمال خیلی زیاد مشکل یا از برد هست (که برق به فن نمی رسونه) یا خود فن سوخته. احتمال قطعی سیم هم هست ولی خیلی کمه.
اگر صدا می شنوید: یعنی برد و فن سالم هستند. پس برید سراغ قدم بعدی.
قدم دوم: دودکش رو بررسی کنید.( البته احتمالش خیلی کمه )
دودکش رو نگاه کنید. مطمئن بشید چیزی جلوش رو نگرفته باشه. این کار ساده به نظر میاد ولی خیلی وقت ها مشکل رو حل کرده.
قدم سوم: سراغ ونتوری و شلنگ های پرشر بروید.( به شدت نادر ) حتی کمتر از نیم درصد موارد.
ونتوری قطعه ای هست که روی فن نصب شده و شلنگ های پرشر به اون وصل می شوند. گاهی سوراخ های ریز اون با گرد و خاک کیپ می شود. تصویرش رو پایین می بینید. می تونید شلنگ ها رو ازش جدا کنید و با یک سوزن یا سیم نازک، سوراخ هاش رو تمیز کنید. شلنگ ها رو هم با فوت کردن تست کنید.
https://iranradyator.ir/wp-content/uploads/2018/08/ونتوری.jpeg
هشدار جدی: قبل از هر کاری برق رو قطع کنیداین یک مسئله فوق العاده مهم هست. قبل از اینکه به هر قطعه ای دست بزنید، حتما حتما دوشاخه پکیج رو از پریز برق بکشید. کار با قطعات الکترونیکی و همزمان وجود آب و گاز می تونه به شدت خطرناک باشه و ریسک برق گرفتگی یا آسیب به دستگاه وجود داره. اگر فنی نیستید، بهتره این کار رو به یک متخصص بسپارید.
دلایل کمتر شایع ولی محتمل برای خطای ۴۰ ۶۰ ۸۰اگر موارد بالا رو چک کردید و مشکل حل نشد، چند تا دلیل دیگه هم وجود داره که احتمالشون کمتره ولی غیر ممکن نیست.

علت احتمالی
توضیح کوتاه

گیر کردن مانع خارجی در فن
گاهی سنگ ریزه، شاخه درخت یا حتی لانه پرنده وارد فن می شود و جلوی چرخش پره ها رو می گیرد.

خرابی خود فن
خیلی به ندرت پیش میاد ولی ممکن هست خود موتور فن بسوزد یا گیرپاژ کند.

آب شدن ونتوری پلاستیکی
در مدلهای قدیمی تر که ونتوری پلاستیکی داشتند، ممکن بود در اثر حرارت زیاد این قطعه دفرمه بشود.

این موارد احتمالشون واقعا کمه، ولی گفتم که در جریان باشید. در عمل، تقریبا ۹۵ درصد مشکلات به همون دو مورد اول یعنی برد و پرشر هوا بر می گرده.
تجربه یک تعمیرکار: وقتی مشکل از برد نیم سوز بودیادمه یه بار برای مشتری رفتم که می گفت پکیجش هر چند ساعت یک بار ارور 40 60 80 میده و با ریست کردن درست میشه. . هر چی چک کردم، دودکش باز بود، پرشر سالم بود، فن هم مثل ساعت کار می کرد. خیلی پیچیدده شده بود. به مشتری گفتم به احتمال زیاد برد نیم سوز شده و باید تعمیر بشه. اولش قبول نمی کرد چون می گفت "اگه خرابه چرا گاهی کار میکنه؟".
براش توضیح دادم که بعضی از قطعات روی برد مثل رله فن، در اثر کار زیاد ضعیف می شوند و وقتی داغ می کنند دیگه درست عمل نمی کنند. بعد از سرد شدن دوباره موقتا راه می افتند. خلاصه برد رو باز کردم و با خودم بردم. دادم تعمیرش کردند و مشکل برای همیشه حل شد. و اینکه گاهی اتفاقا پیدا کردن عیب، از تعمیر کردنش سخت تره.د.
تعمیر برد یا تعویض آن؟ کدام بهتر است؟این سوالی هست که خیلی ها می پرسند. اگر مشکل از برد باشه، تعمیرش کنیم یا یه برد نو بخریم؟ ببینید، برد پکیج ایران رادیاتور معمولا قابل تعمیر هست و خیلی وقت ها با هزینه خیلی کمتر از خرید یک برد نو، مثل روز اولش می شود. یک تعمیرکار با تجربه می تونه قطعه معیوب روی برد رو پیدا و تعویض کنه. پیشنهاد من همیشه تعمیر برد هست مگر اینکه برد شکسته باشه یا جوری سوخته باشه که واقعا نشه کاریش کرد. نگران نباشید، یک برد که به درستی تعمیر بشه، می تونه سال ها بدون هیچ مشکلی کار کنه. این یک باور غلط هست که قطعه تعمیری زود خراب می شود. مسئوولیت این حرف با تجربه ۱۰ ساله من در این کار هست. پس اگر تعمیرکار گفت برد قابل تعمیره، بهش اعتماد کنید. این کار به نفع جیب شما هم هست.
پس اگر دفعه بعدی این سه تا چراغ رو با هم دیدید، اول خونسردی خودتون رو حفظ کنید. بعد این مراحل ساده رو چک کنید. اگر مشکل حل نشد یا حس کردید کار تخصصی هست، حتما از یک سرویسکار حرفه ای کمک بگیرید.