ورود

View Full Version : آیا به لایسنس سخت افزار های آزاد نیاز داریم؟!



oxygenws
چهارشنبه 10 مرداد 1386, 03:38 صبح
به هر حال بحث قشنگی بود و واقعا امیدوارم زمانی سخت افزار آزاد هم داشته باشیم.
http://www.linux.com/feature/118198

illegalyasync
چهارشنبه 10 مرداد 1386, 12:35 عصر
منظور کسی که درخواست داده از hardware اون چیزی که در فارسی بهش میگن سخت افزار نیستش . منظورش طراحی نرم سخت افزار و Hardware Description Language‌هائی مثل Verilog هستش !
وقتی میخوان یه چیپ طراحی کنن مولفه های رفتاری این چیپ رو توصیف میکنن و این به hardware مشهور هست . در ادامه بحث هم به این درخواست جوابهائی دادن که عمده اش این هست که همون مجوزهای سابق میتونه روی توصیف hardware هم اعمال بشه .

shaniaki
جمعه 12 مرداد 1386, 00:01 صبح
با عرض ادب:
چند وقت پیش که یک پروژه طراحی کارت گرافیک داشتم و به خاطرش جستجو می کردم با این موضوع درگیر شدم. یک بنده خدایی شروع کرده بود و سخت افزار یک کارت گرافیک رو تا یه جایی رسونده بود و بعدش ول کرده بود و دلایلش رو هم ذکر کرده بود. اول اینکه برخلاف دنیای نرم افزار که تمام آنچه که لازم هست یک pc قدیمی در منزل و بخشی از ساعات فراغات یک برنامه نویس تا یه نرم افزار متن باز بتونه توسعه پیدا کنه، پیاده سازی و حتی تست بشه (می دونید که توروالدز لینوکس رو اینطور شروع کرد) ، در دنیای سخت افزار این مراحل بسیار هزینه بر و سنگین تر هستند. نرم افزارهایی که برای سنتز کدهای HDL برای چیپ های معمولی که می شناسیم استفاده می شوند و مطمئن نیز هستند، صرفا نرم افزارهای تجاری هستند (محصولات شرکت هایی مانند Synopsys، Cadence، Mentor Graphics و یا Magma) که قیمت های آن ها در رده چندصد هزار دلار به ازای هر کاربر در سال می باشد که عملا استفاده خانگی از آن ها برای این منظور را منتفی می کند.دلیل آن هم پیچیدگی بسیار زیاد این نرم افزارها و بازار کوچکی هست که شرکت های تولید کننده این نرم افزارها در اختیار دارند. البته نرم افزارهای طراحی اپن سورسی نیز معرفی شده اند (یک نمونه فرانسوی و یک نمونه کره ای آن موجود هست) ولی آن ها نیز تنها به کار پروژه های دانشگاهی و تجربیاتی در این رده می آیند و بس. از طرف دیگر مرحله تست و ساخت سخت افزار نهایی که به صورت چیپ های الکترونیکی در می آیند بسیار بسیار پر هزینه است به طوری که به عنوان مثال حتی شرکت های متوسط از نظر اندازه که در این رشته فعالیت می کنند پیش از نهایی کردن طرح چندین صد و یا چند هزار نفر ساعت زمان صرف تست و verification طرح خود می کنند زیرا می دانند که با توجه به بودجه شرکت و هزینه پروسه ساخت حق هیچ گونه اشتباهی ندارند. در نتیجه توسعه محصولات مطمئنی مشابه معادل های نرم افزاری توسط طراحان علاقه مند و community عملا غیر ممکن است.
آنچه باقی می ماند طراحی برای چیپ های با قابلیت پیکربندی مجدد مانند FPGA ها هست (دوستان سخت افزاری حتما با آن ها آشنا هستند) که تقریبا تمام آنچه به عنوان open hardware در حال حاضر موجود هست از جمله ip coreهای(ip core در الکترونیک مشابه componentاست در نرم افزار) سایت opencores.org(که قویترین آن ها هم هست) با استفاده از نرم افزار های با قیمت پایین و حتی مجانی شرکت های سازنده FPGAها مانند Altera و Xilinx ساخته می شوند و روی چیپ های همین شرکت ها نیز پیاده سازی می شوند که به خاطر سرعت پایین و توان مصرفی بالاتر کاربرد محدودتری نسبت به چیپ های معمول (ASICها) دارند.
تنها استثنائی که من در این قضیه دیده ام SUN هست که به دنبال open source کردن تمام محصولاتش کد پردازنده SPARCش رو هم منتشر کرده که اتفاقا تنها مثال عملی این قضیه هم از همین جاست. شرکت Gaisler بر اساس این پردازنده، پردازنده Leon رو طراحی کرده که نسخه تغییر یافته ای از اون در پروژه های فضایی اتحادیه اروپا به کار گرفته می شه. غیر از این من تا به حال چیز کاربردی دیگری ندیده ام.
خلاصه اینکه با شرایط موجود و پروسه فعلی طراحی سخت افزارها امکان پیدایش نهضتی مانند نهضت متن باز در دنیای سخت افزار از نظر من بسیار بعید هست و برد این دسته فعالیت ها نهایتا در حد آنچه در همین سایت opencores می بینیم می تواند باشد.

یه ... ...