آینده برنامه نویسی به کجا خواهد رفت ؟
سلام
- به نظر شما آینده ی برنامه نویسی و توسعه وب و کلا IT به کجا خواهد رفت ؟
- آیا برای ما مهندسین کامپیوتر باز هم کاری باقی خواهد ماند ؟
- آیا ما باید به سمت تجزیه و تحلیل نرم افزار بیشتر پیش برویم یا نکات فنی یه تخصص خاص ؟
- آینده وب به کجا خواهید کشید ؟
- آیا روزی خواهد رسید که کاربران عادی تمام چیزی را که نیاز دارند تولید کنند, در آن روز ما چه کاری انجام می دهیم ؟
- چه کسی به 10 سال آینده نگاه می کند ؟
این ها سوالات شاید دهها نفر از بروبچ کارشناسی کامپیوتر ست که خودم شخصا ازشون پرسیدم..
امیدوارم مسئولین سایت این تاپیک رو حذف نکنه چون جائی بهتر از اینجا براش پیدا نکردم ...
لطفا هر کسی در حدی به این سوالات جواب بده شاید فردا سؤالات خود شما باشه. پیشاپیش ممنونم
نقل قول: آینده برنامه نویسی به کجا خواهد رفت ؟
با سلام
سالها از ایجاد این تایپیک گذشته و جهان نرم افزار تغییرات زیادی کرده اگر باری دیگر سوالات ایجاد کننده این تایپیک را بازگو کنیم چه جوابی خاهیم داشت ؟ مدیران محترم سایت و کسانی که در بازار حرفه ای کار کرده اند نظر دهند با تشکر
نقل قول: آینده برنامه نویسی به کجا خواهد رفت ؟
یک محقق معماری مدلرانه (MDA: Model-Driven Architecture) نظرش رو در مورد مراحل تکامل تولید نرمافزار اینجوری میگه:
نقل قول:
واقعیت تلخ
من عاشق برنامه نویسی هستم یعنی یکی از تفریحاتمه هنوز که هنوزه اگه بیکار باشم یکی از خوشگذرانیهام اینه بشینم تو خط فرمان برنامه های کوچیک جاوا بنویسم که کارای احمقانه انجام میدن. اصلن اگه دست من باشه زمان معینی برنامه نویسی در هفته رو برای همه مهندسین نرم افزار اجباری میکنم اما واقعیت رو باید پذیرفت. واقعیت چیه؟ اینه:
دوره های مختلف تحول تولید نرم افزار از دیدگاه مدلسازی
- دوره ی کد (مدل دیگه چیه؟)
- دوره ی کدنمایی (مدلهایی مانند فلوچارتها تنها روندنمایی بودند برای کد)
- دوره ی مهندسی دست به دست (ایجاد نرم افزار به صورت گاهی مدل گاهی کد – اونچه کمابیش الان در عمل دنبال میشه)
- دوره ی مهندسی مدل-محور (کد از روی مدل ایجاد میشه – مبنای بیشتر پژوهشهای امروزی)
- دوره ی مدل (آخی! خدانگهدار کدنویسی!)
مدلسازی فرآیندهای سازمان (BPM)
منظور از «مدیریت فرآیندهای کسبوکار» یا BPM، طراحی، اجرا و بهبود فعالیتهای بین وظیفهای است که اشخاص، سیستمهای اطلاعاتی و شرکای تجاری را بههم پیوند میدهد. هر گونه مدل سازی جهت درک راحتتر از یک موجودیت ایجاد میشود و مدل سازی فرآیندهای سازمان نیز برای نیز به همین منظور انجام میگردد. با توجه به پیشرفتهای تکنولوژی و استفاده از ابزارهای فن آوری اطلاعات علاوه بر امکان مدل سازی (به وسیله این ابزارها)امکان شبیه سازی فرآیندهای مدل شده نیز وجود دارد، و این امکان به راحتی میتواند گلوگاههای موجود در سازمان را نمایان میسازد. مهندسی سازمان با توجه به پیچیدگیهای فرآیندهای موجود در سازمان و ارتبط آنها با یکدیگر (زنجیره ارزش سازمان)تقریباً بدون استفاده از ابزارهای مدل سازی و شبیه سازی امکان پذیر نخواهد بود، و هر چه زمان را پشت سر میگذاریم پیچیگیهای کسب کار بیشتر خواهد شد و مسلما فرایندها نیز!
ابزارهای مدل سازی
ابزارهای مدل سازی فرآیند روز به روز گسترش مییابند و هر روز امکانات بیشتری را در اختیار ما قرار میدهند. در ذیل به چند ابزار تجاری و Open source اشاره میکنم:
- ًTIBCO Software - TIBCO BPM
- INTALIO
- YASPER
- Appian - Appian Enterprise
- Macronetics - Automate BPM
- Ultimus - Ultimus BPM Suite
- Colosa - ProcessMaker
- ARIS
- QPR
- System Architect
معانی مختلف مدیریت فرآیندهای سازمان
- BPM بهعنوان یک رویکرد مدیریتی
- BPM بهعنوان یک تکنولوژی
- BPM بهعنوان یک روش توسعه سیستمهای کاربردی
- BPM بهعنوان یک الگوی یکپارچهسازی
نقل قول: آینده برنامه نویسی به کجا خواهد رفت ؟
به نظر من نباید به یک هدف ثابت فکر کرد ، با پیشرفت علم هر روز هدف ها در تغییر هستند.
باید ما هم تغییر کنیم و به سمت هدفی خاص نریم.
......
به نظر من صنعت نرم افزار به سمت دو قطبی شدن توسط اوراکل و مایکروسافت پیش میره،
و اونها هستن که با ارائه ی تکنولوژی های جدید فرصت های جدید کاری خلق میکنن ،باید فرصت ها رو کشف کنیم.
توی ایران به نظرم هرچه به اوپن سورس نزدیکتر بشیم آینده واسمون روشنتره ، چون با تمام دنیا متفاوتیم.
نقل قول: آینده برنامه نویسی به کجا خواهد رفت ؟
پیشرفت بر اساس نیاز بشر صورت میگیره
بشر با مرور و استفاده از امکانات و پیشرفتهای صورت گرفته به این نتیجه میرسه که برخی امکانات رو می تونه به صورت بسته هایی در بیاره تا نیازی به ساخت مجدد اونها نداشته باشه. که به معنی پایان پیشرفتها و آماده شدن همه چیز نیست. زیرا نیازهای بشری و توقعات اون از هستی هنوز به پایان خود حتی نزدیک هم نشده است. پس حالا حالا ها باید منتظر پیشرفتهای هیجان انگیز دیگری باشیم.
در گذشته نوشتن یک برنامه تحت داس و ظاهر نمودن یک یا چند پیغام ساده در خط فرمان هیجان بسیاری به برنامه نویس و کاربر میداد. اما این کار حالا یک کار کاملا بیهوده و حتی احمقانه به نظر میرسد. این نکته را هم مدنظر داشته باشید که همین کار احمقانه در 10 سال پیش وسیله کسب درآمد عده بسیاری بود.
از آن عده، عده بسیار کمی با سیل خروشان پیشرفت هماهنگ شدند و هوز هم درامد کسب می کنند. اما عده بسیار زیادی آموخته های خود را پایان راه بشر فرض نموده و خیلی زود از گردونه کنار رفته، به انسانهای عادی گرفتار روزمرگی تبدیل شدند.
اکنون شما متخصصین عزیز و نه این حقیر بی سواد! در همان شرایط 10 سال قبل قرار داریم. پس حواسمان باشد که فردای ما مانند امروز متخصصین دیروز نباشد(یه خورده پیچیده شد، خودم می دونم!).
در آخر هم توجه دوستانی که این بحث را راه انداختند به روایت راه گشا از امام جعفر صادق (ع) جلب می کنم که می فرماید:
زمانی که دنیا به پایان میرسد و قیات خدا فرا میرسد، علم و دانش بشری با وجود تمام تلاشهایش فقط به 1/28 (یک بیست و هشتم تمام دانش هستی رسیده است).
تکلیف روشن است:
هنوز راه زیادی مانده است. اما مشکل این است که ما بر خلاف گذشتگانمان پدیدآورنده دانش نیستیم و فقط کاربر آن هستیم.
نقل قول: آینده برنامه نویسی به کجا خواهد رفت ؟
الان تقریبا ده سال از زمان شروع تاپیک گذشته(سال 85).حالا 10 سال بعد رو برای برنامه نویسی چطور میدونید؟
نقل قول: آینده برنامه نویسی به کجا خواهد رفت ؟
یه کم ترسناک شده. اما بیشتر بحث فلسفی میشه کرد. با رباتیزه شده همه چیز شاید نوعی از زندگی یونان باستان (که البته برای انجام کارها برده داشتند اما رباتها جایگزین مناسبی برای برده ها خواهند بود) در آینده شکل بگیره. گمانم مشکلات دنیای سرمایه داری که فقط به کسب سود فکر میکنند اون 10 درصدی که 90 درصد پول دنیا رو کنترل میکنن به فکر جایگزینی کارمندها در تمام بخشها با ربات باشند که هستند.
برنامه نویسی با بهتر شدن هوش مصنوعی تقریبا از میان خواهد رفت. انسان باید محدودیتهای خودش رو بهتر بشناسه. رقابت با ماشین اونهم از نوع هوشمندش کار ساده ای نخواهد بود.
الان با بحث سفرهای فضایی عده زیادی به فکر مهاجرت حتی از این کره هستند که میشه پیش بینی کرد بسیاری رو در آینده در کهکشان پراکنده میکنه.
البته مطالب بالا در چند دهه یا صده آینده اتفاق خواهد افتاد. مدیریت تغییر در مدیریت آی تی در این زمینه مطالب جالبی داره. کی فکر میکرد که در این ده بیست ساله اینقدر متفاوت زندگی کنیم؟
در کوتاه مدت با بحث آوت سورسینگ و برنامه نویسهای ارزان در کشورهایی مثل هند و چین روبرو خواهیم بود و رباتها. نسل هوشمندتر رباتها در راهند و کارهایی ازشون برمیاد که هوش از سر همه پرونده. با بیگ دیتا هم طرفیم. در بحثی مثل ترجمه که گوگل با بانکهای اطلاعاتی بزرگش بهتر و بهتر انجام میده میشه نمونه اش رو دید. پی سی داره کم کم از دور خارج میشه و این میتونه برنامه نویسی رو کاملا متحول کنه.
پیش بینی آینده کار سختیه. امیدوارم انسانها بهتر و هوشمندانه تر برنامه ریزی کنند که بنظرم در نگاه کلی در آینده با پولدارها و رباتهاشون طرف خواهیم بود.
نقل قول: آینده برنامه نویسی به کجا خواهد رفت ؟
من سیر دنیای کامپیوتر از چندسال پیش (نه ده سال) تا الان رو تو این مطالب میبینم:
۱. پررنگتر شدن برنامههای Web-Based اونم خیلی شدید. کارایی الان توی قاب مرورگر انجام میشه که یه روزی اصلا انجام پذیر نبود!
۲. سرعت گرفتن Development. با رویکردی که فریمورکهای جدید دارن، میخوان همهی سختی رو به دوش بکشن و هرچه که میشه کار برنامهنویس رو راحت کنن.
۳. استقلال از سکو. هرچی که میگذره قدرت مباحث وابسته به سکو کم نمیشه ولی محدود میشه به حیطهی تخصصی خودش. ولی مدام فریمورکها، برنامهها و حتی پایگاههای دادهای که میتونن بصورت Cross-Platform اجرا بشن مشهورتر، موفقتر و پراقبالتر میشن.
۴. یکپارچگی. هرچی که داره میگذره فاصلهی بین کامپیوترهای خانگی، کامپیوترهای شخصی، موبایلهای هوشمند، تبلت و حتی تلویزیونهای هوشمند داره کمتر میشه. شاید باید منتظر یکی شدن همهی اینا باشیم (هرچند زیادم ازش دور نیستیم)
۵. سادگی. قبلاً هم اینو چندجا بیان کردم. دنیا داره به سمتی میره که از شلوغی فرار کنه. الان دیزاینی قویتره که سادهتر باشه یا حتی زبان برنامهنویسیای شیکتره که جزئیات کمتری داشته باشه! کافیه یه نگاه به دیزاین مبل یا لباس مد روز یا آیکونهای ویندوز ۸ یا ۱۰ نگاه کنید و با چندسال قبل مقایسه کنید. سادگی موج میزنه.
۶. بازار کار برنامهنویسی بهتر شده ولی خیلی تخصصگراتر. الان همهی افرادی که یکم از کاربر ساده پیشرفتهتر باشن خودشون رو برنامهنویس میدونن...
۷. این آخریو بی تعصب میگم! نباید خطر دنیای آزاد رو دست کم گرفت! با همهی اینکه من طرفدار این تیپ فکری هستم ولی خطری هم برای ما برنامهنویسای پروژهای محسوب میشن. دنیای آزاد مثلا توی مبحث گنو/لینوکس داره منطق تجارت کامپیوتر رو عوض میکنه. در ظاهر بابت عرضهی یه سیستمعامل به من و شما پولی نمیگیره اما شاید خیلی تاجرتر از شرکتهای تجاری مثل مایکروسافت باشه. شاید وقتش رسیده ماهم کمکم یاد بگیریم این تجارتو... چون شاید یه موقعی به خودمون بیایم که برنامهنویسایی پیدا شن که بدون دریافت یه ریال برای مشتریای الانمون برنامه بنویسن و ما...
موافقم. دنیای کامپیوتر داره کمکم خیلی بیرحم میشه و ترسناک.
نقل قول: آینده برنامه نویسی به کجا خواهد رفت ؟
سخن آخر
خیلی اتفاقی این پست خوندم و خیلی برام جالب بود سوالی که بیش از 10 سال پیش مطرح شده و الان من در آینده نشستم و جوابش به صورت واقعی میبینم
زبان های برنامه نویسی از بین نرفتند . زبان های C و JAVA دارند با قدرت تو دنیای برنامه نویسی ویندوز و اندروید به حیاتشون ادامه میدند. هنوز دانش برنامه نویسا باید هرروز update بشه و برنامه های وب که الان نوشته میشه به دانش بیشتری احتیاج داره تا برنامه هایی که با dos کار می کردند .
یه لحظه یاد فیلم ترمیناتور افتادم که شخصیتش از اینده اومده بود و میدونست در آینده چه اتفاقی میوفته :لبخند::لبخند::لبخند::لبخند:
نقل قول: آینده برنامه نویسی به کجا خواهد رفت ؟
اگه با همین فرمون بریم جلو :متعجب:
تا ده سال دیگه به تعداد جمعیت ایران ، نرم افزار حسابداری خواهیم داشت :گیج:
ایرانی ها فقط بلدن نرم افزار حسابداری بسازن :لبخند:
نقل قول: آینده برنامه نویسی به کجا خواهد رفت ؟
الان سال 97 هستش و هیشکی به جز یه مهندس نرم افزار نمیتونه یه سیستم بی قص و کم نقص تولید کنه و کاربرای معمولی باید عمری دوندگی کنن تا بتونن تازه به سطح آکادمیک ما برسن. هنوزم کمتر کسی از کامپیوتر سر در میاره و حتی نمیدونه یه کپی و پیست چه جوریه :قهقهه:. خلاصه که تا دنیا دنیاست، ما میتونیم کار کنیم. نرم افزار انتها نداره.
نقل قول: آینده برنامه نویسی به کجا خواهد رفت ؟
سلام این پست مربوط به سالها پیشه و من از سال 97 میام
آینده امروز برنامه نویسی خیلی بد به نظر میاد همه سیستم های نرم افزاری داره یکپارچه میشه همه موبایل محور شده
اگر قبلا هر اداره یا سازمانی نیاز به نرم افزار داشت برنامه نویسی های محلی شغل داشتن الان همه یکپارچه شده و بازاری در دولت نیست !
شخصی ها هم با وجود شبکه های اجتماعی نیازی به نرم افزار ندارن !
شرکت های بزرگ جهانی شرکت های کوچک محلی رو نابود کردن !
بازار برنامه نویسی کشور ها و محلی ها به شدت کوچک شده و بی کار !
احتمالا 10 سال دیگه که کسی مثل من این پست رو پیدا کنه و بخاد به روز جواب ما رو بده میگه هوش مصنوعی به خاک سیاهمون رسوند و کل برنامه ای که کل برنامه نویسهای این سایت طی 30 سال همشون نوشتن رو هوش مصتوعی در کمتر از یک ثانیه بدون حتی یک خطا مینویسه
این هم آینده برنامه نویسی
( در ضمن از اونجایی که من از سال 97 میام قیمت دلار 10000 تومان سکه 4.5 میلون تومان و طلا 350 هزار تومانه به جای برنامه نویسی از اینها برای آینده جمع کنین)
********************************************
سلام دوباره
این پست رو بعد از حدود 3 سال دوباره به روز می کنم
برنامه نویسی زیاد شده و زبان های برنامه نویسی ساده تر اما زمان برتر شدن و همچنین توقع مشتری ها هم زیاد شده به خاطر کاهش شدید ارزش پول برنامه نویس ها دارن از ایران میرن !
( در ضمن از اونجایی که من از سال 1399 میام قیمت دلار 17500 تومان سکه 7.5 میلون تومان و طلا 750 هزار تومانه به جای برنامه نویسی از اینها برای آینده جمع کنین !) :متعجب:
نمی دونم چه زمانی در آینده و با چه مطلبی این پست رو آپدیت می کنم !
********************************************
سلام دوباره
این پست رو رو در تاریخ 1401 آپدیت می کنم
چند روزی هست یه هوش مصنوعی اومده که اهداف ذهنیتو براش توصیف می کنید شروع می کنه به برنامه نویسی -
(هر دلار نزدیک 39 هزار تومان هر سکه نزدیک 20 میلیون تومان و هر هرگرم طلا نزدیک 1 میلیون و ششصد هزار تومان است)
نمی دونم چه زمانی در آینده و با چه مطلبی این پست رو آپدیت می کنم !
********************************************
سلام دوباره
این پست رو بعد از سه سال در اوخر 1403 آپدیت می کنم
هوش مصنوعی chatgpt اومده و همانطور که سال 97 پیش بینی کردم داره شغل های زیادی رو از بین می بره
هر دلار به 82000 تومان رسیده هر سکه 56 میلیون تومان و هر گرم طلا 5 میلیون و دویست هزار تومان و هر بیت کوین 103 هزار دلار اگر به حرف شش سال پیشم گوش میدادید به جای برنامه نویسی اینها رو میخریدید پول دار بودید (خودم نخریدم)
********************************************