خواص و رویداد ها در XAML :
اگر به خاطر داشته باشید، در زمانی که ساختار ساده یک سند XAML را توضیح می دادم، اشاره ای به سه خاصیت Title، Width و Height از کلاس Window کردم و اشاره شد که این مقادیر، خواصی را برای پنجره شما مشخص می کنند که به ترتیب عبارت بودند از عنوان فرم، عرض و ارتفاع فرم.
به طور کلی در اسناد XAML ، به دو صورت می توانید خواص یک عنصرا را مشخص کنید:
روش اول : اضافه کردن خواص عناصر در تگ آغازین کنترل مربوطه می باشد. معمولا زمانی از این روش استفاده می کنیم که بتوان مقادیر خو.اص را به راحتی تنظیم کرد. به عنوان مثال به کد زیر توجه کنید:
<TextBox Name="txtNum1" HorizontalAlignment="Center" VerticalAlignment= "Center" Background="Green" Foreground="White">this is sample TextBox</TextBox>
کد فوق، یک نمونه از آبجکت TextBox تعریف می کند و تعدای خواص آن را از جمله رنگی به عنوان پس زمینه و رنگ پیش زمینه و .. را مشخص می کند.( نگران کد های نوشته شده نباشید، به زودی معنای تمامی آن ها را متوجه خواهید شد.)
پنجره ای که فقط شامل کنترل فوق باشد، ظاهری شبیه با ظاهر شکل زیر خواهد داشت
روش دوم: اضافه کردن خواص کنترل به صورت تگ های داخلی، و بین تگ آغازین و پایانی کنترل مورد نظر می باشد. به عنوام مثال می توان قطعه کد فوق را به صورت زیر نوشت:
<TextBox>
<TextBox.Name>txtNum1</TextBox.Name>
<TextBox.HorizontalAlignment>Center</TextBox.HorizontalAlignmen
<TextBox.VerticalAlignment>Center</TextBox.VerticalAlignment>
<TextBox.Background>Green</TextBox.Background>
<TextBox.Foreground>White</TextBox.Foreground>
<TextBox.Text>this is sample TextBox
</TextBox.Text>
</TextBox>
اجرای کد فوق، با کد قبل از آن یکسان می باشد. حال ممکن است که این سوال برایتان پیش آید که حالت دوم نیاز به کدنویسی بیشتری دارد. پس چه نیاز است که کد اول را به این شکل بنویسیم؟
در جواب این سوال باید بگویم که، بسیاری از مواقع، تنظیم مقادیر پیچیده و پیشترفته برای یک خاصیت، در تگ آغازین سخت و گاها غیر ممکن است. به عنوان مثال فرض کنید که بخواهید ظاهر TextBox فوق را با تغییر خاصیت BackGround و ForeGround آن کمی تغییر بدهید. به قطعه کد زیر دقت کنید :
<TextBox ... >
...
<TextBox.Background>
<RadialGradientBrush >
<RadialGradientBrush.GradientStops>
<GradientStop Color="#b1a4fb" Offset="0"/>
<GradientStop Color="Lime" Offset=".5"/>
<GradientStop Color="#a30c85" Offset="1"/>
</RadialGradientBrush.GradientStops>
</RadialGradientBrush>
</TextBox.Background>
...
</TextBox>
در این کد، خاصیت BackGround تغییر پیدا کرده، و نیز افکتی به آن اضافه شده است. همانطور که مشاده می کنید، خاصیت BackGround در این کد، مانند کد قبل تنها شامل یک رنگ نمی باشد، بلکه یک شی گرادیان می باشد که خود نیز شامل خواص بسیار زیادی می باشد. پس در این حالت نمی توان این خاصیت را در تگ آغازین قرار داد.
(در بخش های آتی با کد های فوق و نحوه عملکرد آن ها بیشتر آشنا خواهیدشد)
شکل حاصل از اجرای این کد، مشابه زیر خواهد بود.
خواص پیوست شده (Attached Properties
هر کنترلی علاوه بر خواصی که خودش دارا می باشد، بر اساس نحوه قرار گیری آن بر روی کنترل نگهدارنده خودش (کنترلی که این کنترل را در بر گرفته است که اصلاحا به آن کنترل Container گفته می شود.) خواص جدیدی به آن اضافه می گردد که به این خواص، خواص پیوست شده می گویند. به این دلیل این نام برای آن انتخاب شده است که این خواص در حالت عادی برای کنترل مجود نیستند و بسته به کنترل نگهدارنده آن، این خواص اضافه می شوند. به عنوان مثال، اگر TextBox فوق که کد ان را با هم دیدیم، بر روی کنترل Grid که یکی از کنترل های Container (و در واقع مهمترین و پر کاربرد ترین) می باشد، خواصی جهت تنظیم TextBox بر روی Grid به کنترل TextBox اضافه می گردد. نحوه استفاده از این خواص به صورت زیر می باشد :
DefiningName.PropertyName ="Value";
به عنوان مثال با اضافه کردن کد زیر به کد های TextBox قبل، TextBox در سطر و ستون دوم کنترل گرید، قرار خواهد گرفت.
<TextBox ... Grid.Row="1" Grid.Column="1">
...
...
</TextBox>