در سال‌های اخیر اصول و مقررات ساخت‌وساز بیش از گذشته رعایت می‌شود. کیفیت مصالح ساختمانی یکی از مواردی است که در این اصول و مقررات بر آن تأکید زیادی شده است. این اصول و مقررات در «فصل 10 مبحث نهم مقررات ملی ساختمان» گردآوری شده‌اند.
مقاطع فولادی مانند میلگرد نیز برای به‌کارگیری در ساختمان باید ضوابط خاصی را دارا باشند که شما علاوه بر در نظر گرفتن راهنمای خرید میلگرد، باید اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشید. در این مقاله شما را با این ضوابط و آزمایش‌ میلگرد آشنا می‌کنیم.

انواع آزمایش‌ میلگرد در ساختمان‌سازی

هنگام خرید علاوه بر قیمت روز میلگرد، کیفیت این محصول را هم در نظر بگیرید.

شما به‌عنوان مهندس ساختمان باید بدانید که پس از خرید میلگرد برای اطمینان از کیفیت و کارایی آن باید پیش از استفاده در پروژه، آن‌ها را مورد ارزیابی و تست قرار دهید.

این آزمایش‌ها در 2 دسته طبقه‌بندی می‌شوند:

  • > آزمون‌های مخرب
  • > آزمون‌های غیر مخرب

در ادامه توضیح مختصری درباره هر یک از این دسته‌ها می‌دهیم.



1.آزمون‌های مخرب

گروهی از آزمایش‌های صورت گرفته روی میلگرد باید تا جایی ادامه پیدا کند که محصول اولیه را تخریب کند؛ به همین دلیل به آن‌ها آزمایش‌های مخرب می‌گویند. آزمایش‌هایی مانند ارزیابی میزان توان کششی، سختی، انعطاف‌پذیری، مقاومت در برابر ضربه و مقاومت پیچشی ازجمله این آزمون‌ها محسوب می‌شوند که در ادامه به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.



> آزمایش توان کششی میلگرد

آزمایش توان کششی میلگرد توسط دستگاه‌های مکانیکی یا هیدرولیکی و بر اساس استاندارد DIN 1045 آلمان جهت ارزیابی خواص استاتیکی میلگرد صورت می‌گیرد. مقاومت کششی میلگرد، مقاومت حد نهایی است که میلگرد در آزمایش‌ها قادر به تحمل آن است. در این آزمایش قابلیت الاستیکی و انعطاف‌پذیری میلگرد مورد بررسی قرار گرفته و نقطه تسلیم، حد ارتجاعی و مقاومت در برابر شکنندگی میلگرد ارزیابی می‌شود.

> آزمایش تعیین خستگی میلگرد

میلگرد علاوه بر احتمال شکستگی در برابر کشش، ممکن است هنگامی‌که در داخل بتن خوابانده شده، به‌مرورزمان دچار شکستگی شود. این موضوع حتی ممکن است پس از پذیرفته شدن در آزمون‌های کششی نیز رخ دهد. بنابراین طبق ضوابط آیین‌نامه ساختمان، تست خستگی نیز باید قبل از به‌کارگیری میلگرد در ساختمان از این محصول گرفته شود. این آزمایش جهت تعیین بیشینه تنش قابل‌تحمل برای میلگرد پیش از شکسته شدن به کار می‌رود.
آزمایش خستگی تحت کشش و فشار، آزمایش با میله چرخان یا میله ارتعاشی ازجمله انواع آزمون‌های خستگی میلگرد به شمار می‌روند. این آزمون اغلب برای میلگردهایی انجام می‌شود که در مرحله بتن‌ریزی خم شده باشند.

> آزمایش خمش سرد میلگرد

انجام این آزمایش مطابق با استاندارد ملی ایران روی میلگردهایی با طول 250 میلی‌متر و بالاتری صورت می‌پذیرد که هیچ‌گونه عملیات مکانیکی (ازجمله تراشکاری) روی آن انجام نشده باشد.



> آزمایش خمش مجدد میلگرد

آزمایش خمش مجدد میلگرد در چند مرحله صورت می‌گیرد. در گام نخست میلگرد را تا 90 درجه در یک جهت مشخص خم کرده و سپس آن را به مدت نیم ساعت در دمای 100 درجه سانتی‌گراد گرم می‌کنند. در مرحله بعد پس از خنک شدن میلگرد، عمل خمش را به اندازه 20 درجه در سمتی خلاف جهت اولیه انجام می‌دهند.
پس از این کار، یک لایه آج را از روی میلگرد برداشته و بررسی می‌کنند که میلگرد در هیچ جهتی دچار ترک، شکست یا گسستگی نشده باشد. دقت داشته باشید که در این آزمایش باید دمای محیط بین 15 تا 250 درجه سانتی‌گراد باشد.

2.آزمون‌های غیر مخرب

برخی از آزمایش‌های مربوط به میلگرد ازجمله آزمون سنجش ابعاد و وزن، آزمایش ترکیبات شیمیایی، بازرسی با اشعه ایکس یا بازرسی مافوق صوت و بازرسی با ذرات مغناطیسی در دسته آزمون‌های غیر مخرب محسوب می‌شوند. انجام این آزمایش‌ها روی میلگرد هیچ آسیبی به نمونه وارد نمی‌کند.
> سنجش ابعاد میلگرد

استاندارد ملی ایران با شماره 3132 که استاندارد میلگرد در ایران محسوب می‌شود، میزان رواداری قطر، آج و طول میلگردها را مشخص می‌کند. باید قبل از استفاده از میلگردها این موارد را چک کرده و از صحت آن‌ها مطمئن شوید.

> آزمایش میلگرد زنگ‌زده

اگر میلگردی پوسته‌پوسته شده و زنگ‌زده باشد یا به‌طور موضعی و عمیق دچار خوردگی شود، قابل‌استفاده در بتن نخواهد بود. البته درصورتی‌که زنگ‌زدگی میلگرد به شکلی اتفاق افتاده باشد که به پوسته‌شدن و یا خوردگی عمیق منجر نشده باشد، درصورتی‌که تست‌های دیگر ضوابط پذیرش میلگرد در ساختمان را پاس کند می‌تواند در بتن مورداستفاده قرار بگیرد.



چرا آزمایش‌ میلگرد و بتن با یکدیگر انجام می‌شود؟

جالب است بدانید آزمایش‌ میلگرد و بتن باید هم‌زمان انجام شوند و درصورتی‌که یکی از آن‌ها نتواند تأییدیه بگیرد، دیگری نیز رد خواهد شد. دلیل این موضوع این است که اغلب میلگرد در ساختمان‌سازی برای افزایش مقاومت بتن استفاده می‌شود و تاثیر استفاده از میلگرد باکیفیت در ساختمان را می‌توان رو کیفیت کل سازه دید.

آزمایش‌ پذیرش میلگرد باید روی چند نمونه انجام شود؟

در ضوابط پذیرش میلگرد آمده است که باید نمونه‌ها به تعدادی در نظر گرفته شوند که بتوان نتایج آزمایش‌های صورت گرفته را به کل میلگرد مصرفی در ساختمان تعمیم داد. برای این کار کافی است شرایط زیر را در نمونه‌گیری رعایت کنید:

  • > در نظر داشته باشید که اگر در ساخت‌وساز خود نیاز به میلگردهایی ساخته شده با گریدهای مختلف دارید، باید حداقل از هر گرید یک نمونه را مورد آزمایش قرار دهید.
  • > نکته بعدی که باید به آن دقت کنید، تنوع در سایز میلگردهای مصرفی است. ضوابط پذیرش میلگرد در ساختمان‌سازی شما را مکلف می‌کند که حداقل یک نمونه میلگرد از هر سایز را مورد بررسی قرار دهید.
  • > درنهایت هم باید به ازای هر 50 تن میلگرد مصرفی، یک نمونه میلگرد را برای انجام آزمایش‌های مربوطه در نظر بگیرید. حتی اگر مقدار میلگرد مصرفی شما کمتر از این مقدار است باید روی یک نمونه تست‌ها را انجام دهید.

طبق مبحث نهم مقررات ملی ساختمان، مشخصات زیر برای هر گرید میلگرد الزامی است:

مشخصات الزامی میلگرد طبق مبحث نهم مقررات ملی ساختمان
ردیف
گرید
آج
تنش تسلیم (N/mm2)
مقاومت کششی (N/mm2)
ازدیاد طول نسبی(حداقل مقدار مجاز برای طول 10 برابر قطر میلگرد)
1
A1
س 240
240
360
0.18
2
A2
آج 340
340
500
0.15
3
A3
آج 400
400
600
0.12
4
A4
آج 500
500
650
0.08


چه کسی آزمایش‌ میلگرد را تفسیر می‌کند؟

تنها مهندس عمران پروژه می‌تواند نتایج آزمایش‌ میلگرد را تفسیر کند. زیرا برای این کار نیاز به تجربه و تخصص کافی وجود دارد و درصورتی‌که کوچک‌ترین اشتباهی در تفسیر نتایج به وجود بیاید می‌تواند کل پروژه را با مشکل مواجه کند.



در تخمین هزینه یک پروژه ساختمانی علاوه بر محاسبه قیمت آهن مصرفی، باید هزینه انجام آزمایش‌ میلگرد و دیگر تست‌ها را نیز در نظر بگیرید. خوشبختانه در حال حاضر مراکز معتبری برای انجام آزمایش‌ میلگرد قبل از استفاده در ساختمان‌سازی در کشور وجود دارد که شما به‌عنوان مهندس ساختمان می‌توانید به آن‌ها مراجعه کنید. در نظر داشته باشید که میلگردهای مصرفی در پروژه باید طبق ضوابط پذیرش این محصول تأیید شده باشند.