زبان ایدال از نظر من :
1- وابستگی تجاری نداشته باشه (ترجیحا متن باز باشه) مجوز استفاده اون هم ، مجوز بدرد بخوری باشه : مجوزی باشه که فردا بعد تولید نرم افزار درگیر مجوز ها و...نشیم .
می دونم توی ایران زیاد مجوز رو تحویل نمی گیرند ولی برای من شخصا مهمه و اینکه تحت وب هم کار می کنم امکان بلاک شدن هم هست و هر اتفاقی که من ازش بی خبر هستم ، به هر حال مهمه.
به نقل از سایت مهندس نصیری :
عدهاي GPL رو يك نوع سرطان ميدونند؛ از اين لحاظ كه اگر طرف اون رفتيد بايد كل برنامه خودتون رو سورس باز ارائه بديد. به همين جهت كساني كه كار تجاري انجام ميدهند از طرف سورسهاي پروژههاي مبتني بر GPL رد هم نميشوند.
http://www.dotnettips.info/2011/06/wtfpl.html
2- قابلیت مستقل از سکو و فریم ورک خاصی ، حالا اگر مربوط به زات زبان باشه و بعد از کامپایل دیگه به اون نیاز نداشته باشه هم می شه یکاریش کرد ولی مثل دات نت که وابسه به فریم ورک خودش هست و همچنین به زبان میانی کامایل می شه ، از دید من خیلی ناجور هست ، می خواهم ترجمه برنامه ها به زبان ماشین باشه.
3- امنیت سورس کد ها ، الان از خیلی از اساتید شنیدم تمام نوع کد ، حتی ماشین رو هم به کد قبلی بر می گردونند ، نمی دونم من که گیج شدم ، شخصا کد C# رو به زبان میانی برگرداندم ، ولی خوب نتونستم ازش سر در بیارم ، حالا می گن به زبان ماشین هم در می یارند ؟! این طور باشه خیلی ناجور هست.
4- IDE خوب و شفاف ، که اجازه بررسی سورس کد های کلاس ها و توابع و حتی موتور IDE رو به برنامه نویس بدهد ، قابل اعتماد هم باشه ، داشته باشه.
5 - به توسعه دهنده هم اجازه اجازه کار در هر سطی رو بدهد .(سخت افزاری :ثبات های CPU نرم افزاری : بررسی Token های شبکه سیستمی هم : مچ بودن با سیستم عامل های مختلف ، ویندوز ، لینوکس ، مک).