مدتی قبل من قیمت نرم افزارهای خارجی رو با هم مقایسه می کردم و به نتایج جالبی رسیدم. مثلاً میشه متوجه شد که برای هر قابلیتی که به نرم افزار اضافه میشه در اونجا یک قیمتی وجود داره. و یک خانواده خاص نرم افزار در اونجا یک قیمت حدودی مشخصی داره و اون نرم افزاری که قابلیتهای بیشتری داره گرونتره! ولی در ایران این قانون وجود نداره و نحوه قیمت دهی به خود برنامه نویس و به صورت کیلویی برمیگرده. مثلاً یک نرم افزار رو یکی 1 میلیون قیمت میده و دیگری 10 میلیون و دیگری 30 میلیون!
بهتره به جای اینکه انرژی خود را صرف قیمت شکنها کنیم صرف این کنیم که برای نرم افزار ها یک قیمت عرف مشخص کنیم. ممکنه که اولش سخت باشه ولی شدنیه! چرا که در نرم افزارهای خارجی می توانیم متوجه یک قانون قیمتگذاری شویم. خوشبختانه از اونجایی که برنامه نویسان با سابقه ای در این سایت حضور دارند با مشورت آنها با یکدیگر میشه یک قیمت عرف رو تصویب کرد. به نظر من بیشترین مشکل ما در حوزه برنامه نویسی قیمت مصوب نداشتن است و مشکل اینه که تقریباً همیشه قیمت توسعه نرم افزار به صورت توافقی هست و یک قیمت حدودی مشخص نداره که به صورت حدودی بدونیم که برای فلان نرم افزار چقدر باید هزینه دریافت کنیم. تمام مشکل اینجاست.
برای رفع این مشکل هم یک راه حل اولیه وجود داره. همه برنامه نویسان حرفه ای این سایت تا به حال برنامه هایی را ساخته اند و تحویل مشتری داده اند. چه اشکالی داره که توضیحات برنامه هایشان رو که شامل لیست قابلیتها، شرایط پشتیبانی و جزئیات دیگه میشه رو در یک قسمت خصوصی در همین سایت قرار بدهند و صاحب نظران روی آن نظر دهند و بعد از بحث و بررسی یک قیمت حدودی خاص را برای آن توافق کنند و در آخر در بخشی عمومی از سایت نتایج را اعلام کنند که دیگران هم از آن قیمت گذاری استفاده کنند. باور کنید اگر در مورد 20 پروژه این کار انجام شود خیلی از مشکلات حل خواهد شد.
بعد از این که این قوانین مشخص شد خودمون با قیمت شکن ها برخورد خواهیم کرد (مثلاً زنگ میزنیم و فحش میدیم و یا ده ها روش سنتی و یا غیر سنتی دیگر). ولی قبل از این برخوردها باید قیمتها تا حدودی استاندارد شده و اطلاع رسانی شود.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
یک راه حل دیگه هم به ذهنم میرسه که البته یک مقدار کارهای اداری داره(یک مقدار که نه، خیلی) و اون هم اینه که با پیگیری گروهی کاری کنیم که یک برنامه نویس موقعی بتونه کار کنه که مجوز داشته باشه و مثلاً یک کارت شناسایی در این رابطه گرفته باشه و کسی که این مجوز رو نداره اجازه انجام پروژه نداشته باشه. طبیعتاً کسی که مجوز داره قانون شکنیهایش قابل پیگیری است و اگر نظم کاری را برهم بزند میشه ازش شکایت کرد و کسی هم که مجوز نداره باید مجوز بگیره و اگه نداشته باشه باید دولت باهاش برخورد کنه. این کار میسر نیست مگر اینکه اعضای این سایت دست به دست هم دهند و از دولت بخواهند که به این موضوع رسیدگی کند و قوانین محکم تری را برای کار در حوزه تولید نرم افزار وضع کند. تا موقعی که واقعاً به این روش عمل نکنیم همین آشه و همین کاسه. به نظر من این بهترین راه حله و نیازمند همکاری دوستان زیادی است. ممکنه که اولش سخت باشه ولی آینده داره و برای طولانی مدت خیلی بهتر از وضعیت بد الان است.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
خود ما برنامه نویسها آنقدر در این موارد کوتاهی کرده ایم که در بسیاری از جاها میبینیم که حقوق یک برنامه نویس که کار تخصصی می کند با یک کارگر ساده که در ساندویچی کار می کند برابر است. تا کی می خواهیم تکی پیش بریم و به وضعیت موجود قانع باشیم. آقا اگه گروهی بریم و از سازمان های مذکور تقاضای رسیدگی کنیم، در بدترین حالتش قراره یک ماه از کار و زندگی بیفتیم دیگه! و یک عمر راحت کار کنیم! این کارها رو صنفهای بووق هم انجام داده اند ولی ما چی؟
اگر در نشست اصفهان قراره این بحث ها بشه از دوستانی که در آنجا حضور میابند تقاضا دارم که فیلمها، اخبار، فایلهای صوتی و ... را منتشر کنند تا دوستانی که نمی توانند در آن نشست حضور یابند نیز از مطالب گفته شده استفاده کنند.به تاپیک نشست اصفهان رجوع کنید
اجباری برای شرکت ها و برنامه نویس ها نیست اما روندی ایجاد میشه که خود برنامه نویس و مشتری برای اینکه سرویس بهتری بده و بگیره میاد زیر نظر انجمن(صنف) و کارشناسی میشه قیمت