خیلی از توقعاتی که دوستان از یه مارکت دارن نادرست هست و ناشی عدم بررسی همچین سیستمی در این سطح از گستردگی هست.
به هرحال گفتن این موضوع میشه تکرار مکررات چرا که هم خودم قبلاً اینها رو گفتم و هم دوستان در این تاپیک اشاره کردن بهش. پس اگر قرار هست نیاز دوستان به نتیجه ای برسه بجای تکرار اینها، راه حلی که فکر می کنم معقول تر هست رو ارائه می کنم. (لزوماً موافق نظر دوستان در مورد بازار نیستم، اما اگر قرار هست جامعه ی توسعه دهندگان خودش مارکتی رو ایجاد کنه، این راه حل من هست)
مسلماً این امکان وجود نداره که یک مارکت خاص با هزینه ی زیادی ایجاد بشه، چند ده برابر هزینه ی ساخت، صرف تبلیغات بشه تا اینکه به حدی برسه که توسعه دهنگان از میزان فروش و دانلود برنامه ها راضی باشن، و درصدی در حد ۵ یا ۲۰ درصد بگیره.
ضمن اینکه چون اینکار یک تجارت محسوب میشه، روش اداره ش نمیتونه به شکل جمعی باشه، بالاخره باید گروهی محدود قدرت تصمیم گیری داشته باشن و مختار در این تصمیم گیری ها باشن. نهایتش این هست که مسیر پیشرفت رو گروهی بزرگتر (که باز هم تمام توسعه دهندگان رو شامل نمیشه) تعیین کنن و تیم مدیریتی با برنامه ریزی عملیش کنن.
تنها راه حلی که به ذهن من میرسه که بیشتر خواسته های دوستان رو پوشش بده، ایجاد مارکتی هست که بصورت نامتمرکز باشه. (شاید چیزی مثل aptoide)
بعنوان مثال این سیستم بجای اینکه تمام برنامه ها رو هاست کنه (که نیازمند این هست که ترافیک بالایی از درخواست ها رو پاسخ بده و تبادل اطلاعاتی عظیمی داشته باشه)، بصورتی تهیه بشه که امکان اتصال به مخازن (یا Repository) ها رو داشته باشه.
درواقع این مارکت شامل یک اپ هست که کلاینت هست و کاربر نهایی برای دانلود برنامه ها و آپدیت اونها ازش استفاده می کنه، کاربر نهایی اطلاعی نداره که داده ها از کدوم سرور دریافت میشن و نباید درگیر این مسائل بشه، تجربه ی کاری باید مثل مارکتی مثل بازار یا Google Play بشه.
هر توسعه دهنده برای خودش سروری تهیه می کنه و سیستمی که از قبل آماده شده رو روی سرورش برقرار می کنه تا بتونه با مارکت اصلی ارتباط برقرار کنه و برنامه های خودش رو روی سرور خودش هاست می کنه و سرور خود توسعه دهنده باید پاسخگوی درخواست های دانلود باشه.
سرور اصلی این اجازه رو میده که هر توسعه دهنده مخزن خودش رو معرفی کنه و پس از اون وقتی کاربر خواست برنامه ی X رو دانلود کنه، سروری (یا مخزنی) که فایل در اون قرار داره رو پیدا می کنه و کلاینت فایل رو از مخزن توسعه دهنده دانلود می کنه. همچنین سرور اصلی وظیفه ی این رو داره که وضعیت بروز بودن برنامه ها رو از مخازن مختلف چک کنه تا به کاربر این امکان رو بده که بتونه برنامه هاش رو آپدیت کنه.
با اینکار فشار از روی یک سرور برداشته میشه و در نتیجه هزینه ی این حجم بالای درخواست ها به خود توسعه دهندگان منتقل میشه (که اگر فکر می کنید هزینه ی زیادی نیست، نباید مشکلی باشه)
در مورد پرداخت ها وضعیت کمی پیچیده تر هست، چون این امکان وجود نداره که به ازای هر توسعه دهنده درگاه بانکی وجود داشته باشه تا پول مستقیماً به حساب برنامه نویس بره. نهایت کاری که میشه انجام داد این هست که روند تسویه حساب خیلی سریعتر صورت بگیره (مدتی هست که از بانک های که باهاشون همکاری داریم مشاوره میگیرم تا بررسی بشه آیا امکان داره روند تسویه حساب بصورت اتوماتیک انجام بشه و اینکه لازمه ی این امر چی هست، هنوز پاسخی دریافت نکردم. اگر اطلاعات بیشتری داشتن منتشر می کنم)
چون در این سیستم هر توسعه دهنده هزینه ی انتشار برنامه (از لحاظ پهنای باند) رو خودش متقبل میشه، پس باید این مارکت درصد بسیار کمتری از درآمد توسعه دهنده ها رو برداره. اما باز هم باید یکسری هزینه ها مثل سرور (یا سرورهای) اصلی، هزینه ی توسعه و نگهداری سیستم، پشتیبانی کاربران و امور مالی تامین بشه که این هزینه باید از محل درصدی که از فروش برنامه ها هست تامین بشه. پس این درصد باید بصورت دقیق محاسبه بشه. ضمن اینکه در ابتدای امر احتمالاً سیستم نمیتونه هزینه ی خودش رو در بیاره چون میزان فروش برنامه ها به حدی نیست که بتونه این هزینه رو تامین کنه، اما هزینه هایی که ذکر شد وجود دارن، پس در ابتدا باید این هزینه ها رو خود توسعه دهنده ها پرداخت کنن.
در مورد مسائل مالیاتی باید اطلاعات دقیق بدست بیاد و مشاوره گرفته بشه. چون بهرحال وقتی درآمدی هست باید مالیاتش هم پرداخت بشه. مثلاً مالیات ارزش ارزش افزوده باید از مشتری نهایی دریافت بشه. میزان این مالیات ثابت نیست و بنا به تصمیم دولت مبلغش میتونه افزایش پیدا کنه (امسال افزایش پیدا کرده).
من با قوانین ثبت شرکت ها و وضعیت مالیات در ایران زیاد آشنا نیستم، اما در بعضی کشور ها NPO ها (Non-profit Organization) معاف از مالیات هستند.
و مسلماً خود توسعه دهنده ها باید با هم همکاری داشته باشن تا تبلیغات این مارکت جدید رو انجام بدن
به هرعنوان از دید من این ممکن نیست که یه مارکت جدید راه اندازی بشه که همه ی برنامه ها رو هاست کنه، هزینه ی زیاد سرورها رو داشته باشه و مهمتر از اون نگهداری و توسعه ی سیستم، به اندازه ای کاربر داشته باشه که بازار رو رها کنید، پرداخت ها رو زود به زود انجام بده و درصد کمی بگیره. شاید اگر این مارکت به بخش های خیلی کوچک تقسیم بشه و هزینه ها هم به همون شکل تقسیم بشه، به چیزی که میخواید نزدیک بشید.
همه ی چیزهایی که لازم دارین فراهم هست. میتونید از روش Crowdfunding برای تامین هزینه ی ساخت و توسعه ی مارکت استفاده کنید. سایت هایی مثل fundly و 2nate برای این منظور وجود دارن. (مثلاً پروژه ی ساخت فونت فارسی یا مجله ی سلام دنیا از این روش استفاده کرد و موفق بود). اگر واقعاً این نیاز رو میبینید این کار رو شروع کنید، چیزی از دست نمیدید. اگر چند هزار نفر هرکدوم 20-30 هزار تومن بدن، میشه این پروژه رو به سرانجام رسوند. به اندازه ی کافی در این تاپیک صحبت شده.