امروزه، حجم پردازش داده ها و اطلاعات در سازمانها به اندازه ای زیاد است که بدون استفاده از کامپیوتر و سیستم های کاربردی پشتیبانی کننده عملیات، انجام فعالیتها و مدیریت داده ها، کاری تقریبا" غیرممکن است. شرکت ملی صنایع مس ایران نیز سازمانی نسبتا" گسترده دارد، که علاوه برخط تولید، واحدهای پشتیبانی هم دارای حجم وسیعی از فعالیتها هستند، که انجام آنها، تولید و پردازش داده ها را سبب میگردد.

از سالهای اولیه تاسیس شرکت ملی صنایع مس ایران، مدیریت شرکت پیوسته بدنبال استفاده از کامپیوتر بویژه در فعالیت های پشتیبان عملیات تولید بوده است. اولین زیر سیستمهای مالی مانند حسابداری مالی و حقوق و دستمزد در همان اوایل تاسیس شرکت تهیه شده و برروی یک کامپیوتر NCR مورد استفاده قرار گرفتند. با گسترش فعالیتها، شرکت اقدام به خرید و نصب یکدستگاه کامپیوتر Mainframe از نوع IBM4341 نموده و به موازات آن سیستمهای کاربردی خود را نیز توسعه داد. عمده سیستمهای کاربردی مورد نیاز در فاصله سالهای 68 تا 79 بتدریج ایجاد شده و ارتقاء یافتند. این سیستمها دو مشکل اساسی را دارا بودند:

1- عدم یکپارچگی،

2- فقدان سیستمهای مرتبط با تولید مانند برنامه ریزی و کنترل تولید،

در سال 80 با تغییر ساختار امور انفورماتیک همزمان با تغییر نام آن به امور ارتباطات و فناوری اطلاعات، دو مجموعه فعالیت مهم آغاز گردید. ابتدا جایگزینی سخت افزار Mainframe با ساختار شبکه ای و سپس ایجاد ارتباط بین سیستمهای کاربردی جزیره ای و تامین یکپارچگی آنها. در جریان مطالعه برای پیوند سیستمها، استقرار مدرنترین راه حل نرم افزاری یعنی سیستم ERP یا Enterprise Resource Planning بعنوان هدف اصلی فناوری اطلاعات در شرکت شناخته شد. بدین منظور، پس از تدوین استراتژی، پروژه ERP تعریف گردید، تا روند دسترسی به این فناوری را ساماندهی نماید