-
شنبه 01 خرداد 1389, 00:23 صبح
#6
نقل قول: معرفی فریمورک اپلیکیشن نویسی آزاد و مستقل از پلتفرم Qt
خب درحال حاضر شما اگر به http://www.qtsoftware.com/downloads مراجعه کنید و LGPL / Free رو انتخاب کنید میتونید مستقیما پکیج کامل کیوت نسخهء اپن سورس رو دانلود کنید. این پکیج در نسخهء جاری حجمش حدود 167 مگابایت هست و برای دانلودش باید اینترنت پرسرعت داشته باشید یا بهرصورت دیگه ای مثل سفارش دانلود اون رو دریافت کنید. من با اینترنت 256 کیلوبیت بر ثانیه در شرکت محل کارم فکر میکنم ظرف حدود 3 ساعت دانلودش کردم.
درمیان گزینه ها گزینهء Download Qt SDK for Windows رو انتخاب کنید که مجموعه کامل ابزارهای برنامه نویسی کیوت برای محیط ویندوز هست. شامل: کتابخانه های کیوت (فایلهای دی ال ال)، Qt Creator IDE (محیط گرافیکی با ابزارهای مجتمع شده)، و ابزارهای خط فرمان کیوت (برای ساخت برنامه ها، آپدیت زبان برنامه ها و غیره).
توجه داشته باشید که اگر شما لینوکس دارید و لینوکس شما محیط دسکتاپ کی دی ای داره، میتونید براحتی از کیوت استفاده کنید و معمولا بخصوص اگر نسخهء لینوکس شما جدید باشه نیاز به دانلود کیوت ندارید. چون یا محیط برنامه نویسی کیوت از پیش در لینوکس شما نصب هست یا میتونید اون رو داخل سی دی لینوکس خودتون پیدا و نصب کنید.
ما در اینجا فعلا به محیط ویندوز میپردازیم که از نظر کیوت چندان فرقی با محیط لینوکس نداره اما بهرحال تفاوتهایی هست. من آخرین نسخهء کیوت رو به علتی روی ویندوز نصب کردم و یادگیری و برنامه نویسی رو روی ویندوز انجام دادم در اینجا هرچی میگم مربوط به همین فعالیت ها میشه. ضمنا آموزش در ارتباط با نسخهء ویندوزی برای جامعهء ما خیلی مفیدتر و عملی تر هست و این افراد بعدا میتونن لینوکس رو هم امتحان کنن.
این نسخهء اپن سورس ویندوزی از کیوت که شما دانلود میکنید از MinGW برای کامپایل برنامه ها استفاده میکنه که این MinGW یک مجموعه از ابزارها و کامپایلرهای لازم برای اینکار هست و یک پروژهء مستقل از کیوت که افراد دیگری اون رو ایجاد کردن که این ابزارها و برنامه ها در اصل به محیط لینوکس تعلق دارن اما مثل کیوت نسخهء ویندوزی اونها هم ساخته شده. البته اینکه میگیم این ابزارها و کیوت در اصل و اول روی محیط لینوکس بودن نباید لزوما به این معنا تلقی بشه که این ابزارها برای محیط ویندوز کارا و مناسب نیستن و باهاش هماهنگی ندارن. این ابزارها در یک حداقل کاملا قابل استفاده هستن، اگر بهتر از این و حتی گاهی بهتر از ابزارهای بومی ویندوز نباشن.
ضمنا مزیت اینکه از کیوت و اینطور برنامه ها و ابزارهای آزاد استفاده میکنید اینه که اولا کاملا آزاد و قانونی هستن و محدودیتی روشون نیست و در هرنقطه ای از جهان با هر قانونی تغییری در امکان استفادهء شما بوجود نمیاد، و دوما شما به تنها یک سیستم عامل وابسته نیستید، و سوما به یک شرکت انحصارگر با سیاستهای تجاری صرف هم وابسته نیستید و مجبور نیستید در همه چیز از یک مرجع اینچنین پیروی کنید! راستی مجانی بودن کیوت رو هم میشه مزیت بزرگی دونست، گرچه در کشور ما فعلا بعلت عدم اعمال قوانین کپی رایت و انحصارهای فکری بخصوص کشورهای دیگر، برای ما عملا تفاوتی نمیکنه؛ ولی حداقلش اینه که شما نیازی به استفاده از ابزارها و برنامه های پردردسر کرک شده ندارید و لازم نیست تا همیشه منتظر کرک شدن نسخه های جدید چنین برنامه هایی و گیرآوردن اونها باشید. چه دیدید شاید هم یه زمانی فناوریهای حفاظتی و انحصار پیشرفت کرد و دیگه نتونستن چنین برنامه هایی رو کرک کنن!!
حالا که کیوت رو دانلود کردید نصب اون با استفاده از برنامهء نصب دانلود شده، مثل برنامه های معمولی ویندوز کار راحتی هست و نیاز به توضیح خاصی نداره.
بعد از نصب این نسخهء کیوت (2009.02 / Qt 4.5)، در منوی استارت شما تحت منوی Qt SDK by Nokia v2009.02 گزینه هایی اضافه میشن که اصل کاری های اونها رو شرح میدم:
Qt Command Prompt: محیط خط فرمان رو برای کیوت آماده و اجرا میکنه که ما صرفا برای ساخت و کامپایل برنامه ها باهاش سروکار داریم و چند فرمان خاص رو برای ساخت پروژه ها و کامپایل برنامه ها مدام درش اجرا میکنیم (ضرورتی برای تسلط بر داس یا خط فرمان ویندوز نیست).
Qt Creator: محیط طراحی و برنامه نویسی گرافیکی و مجتمع شدهء جدید کیوت که در اون میتونید رابط برنامه ها رو بصورت ویژوال طراحی کنید، کد بنویسید، دیباگ کنید (بخش دیباگر گرافیکی هم داره)، از Help / Reference کیوت استفاده کنید و غیره.
نکته اینکه Qt Creator جدید هست و در نسخهء قبلی کیوت نبود و بجاش تنها برنامهء طراحی ویژوال رابط کاربری ای بنام Qt Designer وجود داشت که الان این برنامه زیرمجموعهء محیط کاملتر Qt Creator شده و در درون اون قرار گرفته.
چون من با نسخهء قبلی کیوت و بنابراین فقط با Qt Designer کار کردم اگر توضیحی درمورد ابزارهای برنامه نویسی ویژاول کیوت بخوام بدم فقط درمورد Qt Designer خواهد بود.
Qt Linguist: ابزار گرافیکی ای برای تغییر زبان و تولید ترجمه های مختلف برای متونی که در برنامهء شما بکار رفتن هست.
توضیح اینکه من با این برنامه کار نکردم و اولویتی هم بهش نمیدم و بنابراین مطلبی راجع بهش نمیذارم. تازه اگر برسیم و بتونیم راجع به ابزارهای گرافیکی کیوت مطلبی بذاریم. البته درمورد تغییر زبان و استفاده از ترجمه های متن در برنامه های کیوت و کدنویسی احتمالا صحبت خواهیم کرد.
بازم روشن کنم که این تاپیک یک آموزش کامل و کلی نیست و فقط نکات خاص و عمومی برای آشنایی و دید کافی و کمک به راه اندازی اولیه هست. برای آموزش کامل کیوت به زبان فارسی باید کل رفرنس رسمی اون رو ترجمه کرد. البته در این تاپیک کسی اگر سوال خاصی هم داشت میتونه مطرح کنه که اگر تونستیم و وقت شد پاسخ داده بشه.
برچسب های این تاپیک
قوانین ایجاد تاپیک در تالار
- شما نمی توانید تاپیک جدید ایجاد کنید
- شما نمی توانید به تاپیک ها پاسخ دهید
- شما نمی توانید ضمیمه ارسال کنید
- شما نمی توانید پاسخ هایتان را ویرایش کنید
-
قوانین سایت