البته برای نقد صحیح و دقیق مدل شما لازم است شرح use-case ها و Vision پروژه را هم داشته باشیم، ولی اجمالا با توجه به نمودار ارائه شده چند نکته که به ذهنم می رسد را بیان میکنم :
1- یک اشتباه رایج در مدل شما نمایش چگونگی اجرای برنامه یا جریان اطلاعات با مدل use-case است (همانند نمودار CFD). که فکر می کنم سعی کرده اید با رابطه include (مثلا بین اعتراض، مشاهده نمره و مدیریت نمره) آنرا نمایش دهید. هدف از مدل use-case صرفا نمایش نیازمندی های کارکردی نرم افزار است و نه نمایش چگونگی جریان اطلاعات برای برآورده کردن آن نیازمندی ها.
2- به دلیل اشتباه فوق استفاده درستی از رابطه include نشده است. Use-case ی که include میشود باید مجرد باشد (به تنهایی در سیستم استفاده نشود و مستقل نباشد). بنابراین رابطه include بین مشاهده نمره و مدیریت نمره (که خود Use-case مستقلی است و دو تا actor دارد ) درست نیست. همین اشکال در مورد سایر روابط include نیز وجود دارد.
3- رابطه extend برای بیان حالت خاص یا گسترشی از use-case اصلی است، در مورد روابط extend هم (با توجه به عناوین use-case ها) به نظر می رسد استفاده درستی نشده است. شاید بهتر باشد رابطه extend را در مواردی که ترسیم کرده اید حذف کنید و use-case هایی که از آن رابطه استفاده کرده اند (حذف و اضافه ، پاسخ اعتراض) به صورت مستقل ترسیم نمایید. البته به دلیل اینکه شرح use-case ها در دست نیست نمی توانم به طور قطع بر این مورد تأکید کنم.
4- در بعضی موارد در مورد actor ها ابهام وجود دارد :
- آیا نقش مدیر گروه و مدیر آموزش در ارتباط با "مدیریت کلاس" یکسان نیست؟ اگر چنین است شاید مناسب باشد یک actor پدر برای آنها تعریف شود که این نقش را ایفا کند.
5- جهت رابطه accociation بین actor و use-case شروع کننده رابطه را نشان می دهد و نه جریان اطلاعات را. در اکثر موارد فکر می کنم جهت رابطه را جهت جریان اطلاعات در نظر گرفته اید، یا اینکه از آن خواسته اید برای نمایش چگونگی اجرای برنامه و تقدم و تأخر اجرای عملیات مختلف استفاده کنید (مثل جهت رابطه میان اعتراض و استاد که قاعدتا باید از استاد به سمت اعتراض باشد).
6- در مورد عناوین use-case ها هم شاید در بعضی موارد می توانستید عناوین بهتری انتخاب کنید (مانند اعتراض، مدیریت نمره) که توصیف بهتری از Use-case مورد نظر ارائه کنند.